Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United fick 3-3 efter galen match

MANCHESTER UNITED – BASEL 3 – 3
INFÖR MATCH | SPELARBETYG

Två debutanter i Champions League räddade poängen när United bara fick 3-3 mot Basel på Old Trafford. Danny Welbeck gjorde två mål i den första halvleken innan Ashley Young till sist kvitterade i 90:e minuten.

Matchrapporten var i princip klar i halvtidspausen. Danny Welbeck var med sina två mål den store hjälten när United planenligt slog Basel på hemmaplan med x antal mål mot noll. Då hände det som inte fick hända.

På två minuter kvitterade Basel innan de med kvarten kvar tog ledningen i matchen. Uniteds första hemmaförlust i Champions League på mycket länge var ett faktum. Till den 90:e minuten. Inbytte Nanis inlägg nådde till sist Ashley Young, som framrusande kunde nicka in 3-3 inför en vilt vrålande hemmaarena.

Vi kom undan med ett nödrop efter vad som i första halvlek såg ut att bli en promenadseger och sedan bara på några minuter förvandlades till ett helvete.

Första halvlek
Efter en pigg inledning av Basel och ett skott över i fritt läge genom Fabian Frei vaknade United. Ashley Young slog ett inlägg på bortre stolpen som Antonio Valencia nickade utanför från nära håll. Bara minuten senare missade Danny Welbeck sin första riktiga målchans.

Efter tretton minuter var det Youngs tur att möta ett inlägg från Valencia, men volleyskottet gick rakt i famnen på målvakten Yann Sommer.

Lyckad Champions League-debut
Målet kom istället i 16:e minuten. Fabio da Silva löpte in i straffområdet på ett instick från Valencia, spelade snett inåt bakåt till Ryan Giggs som i sin tur lade upp bollen för Welbeck, som uppenberligen studerat Michael Owens första mål mot Leeds och sparkade bollen i mål med en snedträff via stolpen.

Den inte 21 år fyllda Daniel Nii Tackie Mensah ”Danny” Welbeck gjorde därmed sitt första mål i Champions League.

Jag hann inte mer än dubbeldippa ett chips innan han dubblade sin målskörd i Europa. Giggs spelade in bollen i straffområdet där mittbacken Aleksandar Dragovic istället för att gå mot bollen försökte ställa Welbeck i offside. Försent. Welbeck tackade och tog emot och bredsidade in 2-0 bakom en chanslös Sommer.

I 24:e minuten fick Basels särskilde målskytt Alexander Frei en jättechans till reducering. Från nära håll bredsidade han bollen utanför David de Geas vänstra stolpe, efter mycket fint förarbete av Basels bäste spelare för dagen – Marco Streller. Tecknen på osäkerhet i Uniteds försvar började nu synas på allvar.

I 34:e minuten adderade Welbeck ännu ett skott på mål till statistiken, men denna gång kunde Sommer rädda. Ytterbacken Markus Steinhofer tog det lite för lugnt i en bollmottagning, Valencia kunde bryta och spela fram Welbeck efter ett snabbt växelspel med Michael Carrick alldeles på gränsen till straffområdet. Welbeck högg vidare på allt och var också nära att få en tå på bollen på Giggs låga inlägg drygt tre minuter senare.

Valencia fick i 41:a minuten se ännu ett kalasläge gå om intet. Ett inlägg från vänsterkanten gick förbi alla till ”Toni” som mötte bollen med vristen och siktade på bortre hörnet, men Sommer släpade efter med ena benet i sidförflyttningen och fick till en kanonräddning.

Andra halvlek
En annan debutant i Champions League var Ashley Young som faktiskt hade en boll i mål i början av den andra halvleken. Men ur offsideposition.

De Gea gjorde avbetalning
Fem minuter in i andra halvlek visade David de Gea att han är värd lite av de 18 miljoner punden som Manchester United pungat ut för honom. Dessutom fick han en kram av Patrice Evra.

Marco Streller kom sopren till höger i straffområdet när Evra kommit ur sin position och det var bara att raka in bollen vid bortre stolpen. Trodde iallafall jag. De Gea kom ut med ett ben släpande efter marken och lyckades styra skottet över ribban. Det var ren och skär klass.

Allt rasade
I 58:e kunde De Gea dock inte stå emot. På en hörna fick han inte undan bollen bättre än att Fabian Frei på volley kunde dunka in reduceringen via den vänstra stolpen. En tveksam utboxning på en fast situation och det var 2-1.

Sedan var han där, målskytten Alexander Frei. På inlägg från namnen Fabian knoppade han in kvitteringen via stolpen bakom en hjälplös De Gea. Efter 60 minuter var det utjämnat. På två minuter hade 2-0 blivit 2-2.

Sir Alex Ferguson agerade direkt och bytte ut Giggs mot Ji-Sung Park i ett försök att säkra upp mittfältet, där Basel kunnat komma förbi allt för lättvindigt. United var skakat i några minuter men hämtade sig från chocken och började etablera sig på offensiv planhalva igen.

Fabio utbytt skadad igen
Fabio hade åkt på ett par smällar och tvingades kliva av efter 69 minuters spel, som tur var kan man med copy-paste kopiera den meningen från hans andra matcher för att slippa skriva den igen. In kom Nani vilket innebar att Valencia återigen fick finna sig i att spela högerback. Ett positionsbyte som hade kunnat bli riktigt kostsamt.

Det började hetta till och Young vägrade ta Granit Xhakas hand efter en nedsparkning bakifrån som innebar gult kort för Baselspelaren. Sedan föll Park efter en tydlig stängning på gränsen till straffområdet, men domaren som nu hade fullt upp valde helt felaktigt att inte blåsa i sin pipa.

Istället pekade Paolo Tagliavento på punkten när Valencia stängde löpvägen för en Baselspelare bara någon minut senare. Phil Jones spelade i eget straffområde en svår kortpassning till Valencia, som inte kunde hålla bollen och istället fällde en Baselspelare. Straff. En straff som Alexander Frei med lätthet placerade in högt till vänster till 2-3.

”Katastrofen”, alltså en hemmaförlust, var nu nära. Men någonstans finns ju den där hoppets låga om att det löser sig.

BELIEVE
Det såg mörkt ut, men Uniteds Believe-mantra började snurra på Twitter med en sådan fart att en kvittering plötsligt kändes fullt möjlig. Rentav naturlig.

Med tio minuter kvar fick Anderson efter en mycket blek halvlek ge plats för Dimitar Berbatov. Bulgaren försökte lobbnicka över Sommer i 88:e men målvakten räddade.

Frälsaren blev istället Young som med sitt nickmål i 90:e minuten räddade United från en pinsam förlust på en ointaglig hemmaplan. Vi hann nästan med att göra 4-3 av bara farten, men Barbatovs närskott gick i burgaveln. Det vill sig inte och man kan inte annat än känna med honom.

Trösten är att Bayern München samtidigt visade att en historia är värd mer än miljarder kronor och spöade Manchester City hemma på Allianz Arena med 2-0.

Nu är jag helt slutkörd.