Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Sir Alex firade 25 år som manager med seger

Efter ett par tveksamma trepoängare på sistone kändes ett 1-0 resultat mot Sunderland godkänt. Och det blev det också. Matchvinnare blev Wes Brown efter ett självmål i slutet av första halvlek.

Kommentatorn på Premier League HD hade just innan, helt felaktigt förstås, sagt att detta var den sämsta första halvlek han sett Manchester United göra. Då gjorde United 1-0 från ingenstans.

Helt oväntat var det faktiskt inte. United hade börjat visa mer gnista de senaste minuterna, efter en i övrigt oinspirerad första halvlek. Nani svepte in en hörna, Danny Welbeck var där, störde och Wes Brown nickade bollen i mål, eller fick den snarare på sig.

Thank you Wesley. Vilket oflyt att göra självmål i första matchen mot United sedan övergången till Sunderland i somras.

Nära kvittering
Sunderland sattes under press en stor del av matchen men höll sitt fort och var i 80 minuten mycket nära en kvittering. Steve Bruce näsa blev ännu snedare av att se Nicklas Bendtner kasta sig fram men inte nå Sebastian Larssons kvalitetsinspel från höger.

Sunderland räckte inte till och sir Alex Ferguson kunde till sist fira 25 år som manager med ännu en trepoängare och dessutom en för United karaktäristisk gnetseger med 1-0.

Sir Alex hyllades
Det var mer feststämning än vanligt på Old Trafford innan matchen. Sir Alex Ferguson hyllades för sina 25 lyckosamma år som manager i klubben och det tillkännagavs att norra läktaren på Old Trafford hädanefter ska heta Sir Alex Ferguson stand.

Han tackade med ett känslosamt men för oss tv-tittare fullständigt obegripligt tal som jag därför inte kan citera, men bossen såg ut att vara lite tagen av nostalgin.

Sedan drog matchen igång med ett hyfsat tempo men utan några direkta målchanser för United.

Matchen började inte alls bra för Sunderland som tvingades till byte redan efter fem minuter. Unge Connor Wickham halkade och vred troligtvis ett knä innan han bars ut på bår. In kom istället Dong Won Ji.

United tog inititativet, men bortalaget skapade matchens första riktiga chans när Sebastian Larsson sköt ett stenhårt skott i burgaveln efter 13 minuters spel.

Anders Lindegaard, som gjorde sin andra Premier League-match fick gör sin första räddning minuten senare. Ett lågt skott från Bendtner vars retur han också lyckades hålla.

Det dröjde ända till 31 minuten innan Rooney fyrade av Uniteds första riktiga skott på mål. Men från distans gick skottet rakt i famnen på målvakten Kieren Westwood. Några minuter tidigare hade Rooney slagit ett lovande frisparksläge rakt i muren. Rooney var bra, men känns fortfarande mer användbar som anfallare.

I 37 minuten ville Chicharito ha straff, men det ville inte domaren Lee Mason. Darren Fletcher väggade sig igenom och släppte in bollen till Chicharito som försökte skjuta men istället föll i kontakt med Sebastian Larsson, som istället varnades några minuter senare efter att ha kapat Patrice Evra.

United visadeen en tendens till uppryckning innan så ledningsmålet kom, lite från det blå genom Browns oturliga självmål som visade sig bli matchavgörande. Hur mycket ”stick” får han för det på måndagens träning? Och kommer några tackkort i posten?

Tryckte på gasen
Andra halvlek kändes lite som de brukar, med ett United som sakta tittar åt båda håll, lägger i en växel och sakta men säkert trycker ned gaspedalen. Motorn började varva igång och greppet om ratten hårdnade. Sunderland tillbringade första kvarten med att rida ut stormen av röda tröjor på sin planhalva.

64 minuter in i matchen händer det grejer. Först väggar Nani sig igenom och skjuter ett skott som i sista hundradelen täcks till hörna. På hörnan får Chicharito huvudet på bollen men nicken räddas av en Sunderlandspelare på mållinjen. Nu luktade det mål.

67 minuter och Old Trafford var tillfälligt förvånat. Domare Mason hade blåst straff för Sunderland och Unitedspelarna såg ut som frågetecken. Efter ett snack med sin assisterande domare ändrade sig dock Mason till sist och blåste frispark för United. Reprisen visade sedan helt riktigt att Ji Dong Won hade varit på Larssons inlägg med handen.

Jätteräddning
Tjugo minuter kvar på klockan när United skapade en trippelchans, eller var det en kvadrupel? Hur som helst styrde Westwood Evras avslutande skott från nära håll över ribban och fransmannen kunde inte fatta hur otur han har när det kommer till avslut.

Dimitar Berbatov kom in med 17 minuter kvar efter ett helt okej dagsverke av Welbeck. Det ökade inte Unitedpressen, istället skapade Sunderland sin jättechans som Bendtner inte kunde få en tå på.

Michael Carrick gjorde i 83 minuten comeback igen efter ett bra tag vid sidan av. Ji Sung Park byttes ut och Rooney flyttades ut till vänsterkanten.

Sunderland försökte, men räckte inte till när United i slutet med framgång fredade sitt straffområde.

Tre poäng, inte så mycket att säga om det. Då kan fokuset läggas på en som förtjänar det – sir Alex Ferguson som fortsätter att fira 25 år.