Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Benfica 2-2

Benfica lyckades knipa en pinne på Old Trafford denna tisdagskväll och säkrade därmed avancemang i Champions League. Ett United som svajar i sitt spel får nu inte förlora nästa match om de vill att drömmen om slutspel ska slå in.

United spelade idag hemma på Old Trafford på det sätt vi har varit vana att se de senaste matcherna. Dåligt spel, där passningar och mottagningar var det största utropstecknet, samt stundtals kalabalik i försvaret, kontra det fina spelet vi såg i säsongsinledningen. Detta bidrog till ett inte önskat oavgjort resultat och nu får man kämpa på schweizisk mark för att förhindra uttåg från Champions League.

Första halvlek
United, som precis innan matchstart meddelade att Rooney ej kunde delta i matchen, fick en mardrömsstart när Gaitán redan efter tre minuter vek in ifrån höger, efter ett effektivt passningsspel, och sköt mot mål när en hjälplös Phil Jones insåg att han styrt in bollen i egen kasse. 0-1 till Benfica.
Dagens United visade i början på första halvlek inte upp något bra spel alls och Benfica visade istället prov på kvickhet och fint kortpassningsspel vilket ledde till ett antal fina möjligheter.
Det första gula kortet delades ut i 17:e minuten då Nani tände till och dribblade bort fem man. Någon var tvungen att stoppa honom och det blev Garay, nyförvärvet från Real Madrid, och han kunde inte klaga allt för mycket för kortet.
I den 21:a matchminuten kommer Uniteds första riktiga anfall då Evra passar till Nani som slår ett inlägg på en motståndarförsvarare och därefter fick Evra tillbaka bollen och passade fram till Carrick som skjuter rakt på målvakten från straffområdeslinjen.
Kvitteringen kommer i 29:e minuten då Cesar drar ner Young en bit utanför straffområdet. Young tog frisparken själv, och det såg ut som ett skott skulle komma, men istället lägger han en pass till Evra som står till vänster som i sin tur passar vidare till Nani. Nani slår ett fint inlägg som Berbatov, ur misstänkt offsideposition, möter med huvudet vid främre stolpen och skarvar vidare till bortre och in i mål. 1-1!
En minut efter kvitteringen spelar Berbatov Young fri som bara har målvakten framför sig, men Young skjuter rakt på Artur. Direkt efter Youngs miss kommer Benfica till kontring i ett fyra mot fyra läge. De Gea var vaken och räddar det nästkommande skottet.
I 33:e minuten åker Fletcher på ett gult kort som varken jag eller kommentatorerna uppfattade varför han fick. Sex minuter senare fick bortamålvakten gult kort för maskning.
Första halvlek avslutades med ett läge för vardera lagen. Young lade en elegant chip över motståndarmuren som hittade Berbatovt, som i sin tur drog till på volley över mål i 42:a och den gamle Valencia-spelaren Aimar fick till ett skott på De Gea precis innan halvtidsvilan.

Andra halvlek
I andra halvlek började United spela upp sig rejält och höll en hög press fram tills den 65:e minuten och Berbatov var högst inblandad i detta med de två yttrarna, Nani och Valencia, samt Young.
I den 55:e minuten stormar Jones fram med stora steg från mittbackspositionen och in i motståndarnas straffområde. För ett tag är det huller om buller, men Jones lyckas passa fram till en fristående Fábio, som dock skjuter rakt på Artur. I samma veva blev Benficas lagkapten och mittback Luisão skadad och byts tre minuter senare ut mot Miguel Vítor. Bara en minut efter bytet Valencia en fin boll till Berbatov, som tappar bollen som i sin tur söker sig till Evra. Evra slår ett fint inlägg utanför straffområdet som knorrar sig in bakom backlinjen och hittar Fletcher som skjuter på målvakten. Bollen räddas men Fletcher är framme och trycker in sin egen retur! 2-1 till United!
Lyckan skulle inte hålla i sig utan endast en minut och tjugo sekunder senare trycker Benfica in kvitteringen genom Aimar. De Gea får en otacksam hemåtpass när Benfica pressar och spelar den rakt på Cesar som löper mot mål och skjuter på en räddande De Gea, men returen hamnar rakt på Aimar som petar in 2-2.
Efter den 65:e minuten går spelet mest fram och tillbaka och fram till 83:e görs totalt fyra byten, varav Chicharito mot Valencia i 80:e och Fábio mot Smalling i 82:a för United. Carrick samlar på sig ytterligeare ett gult kort till sin samling för året i 76:e minuten, vilket var hans femte för säsongen och därmed missar han matchen mot Basel. Pereira, som tog över kaptensbindeln när Luisão blev utbytt, drog på sig ett gult kort även han, efter att ha dragit ner Young, i 85:e minuten.
I slutet av matchen skapade United ett enormt tryck på Benfica, men Benfica var väldigt kompakta i försvaret och därav inget ytterligare mål från Uniteds sida. I 89:e matchen hade dock Benfica ett läge när Rodrigo löpte sig fri, men han sköt utanför vid De Geas högra stolprot.
Domaren blåste sedan av matchen och vi fans fick finna oss i besvikelsen att Benfica säkrat sin slutspelsplats medan vi får kämpa in i det sista.

Summarium
United blandar stundtals lysande spel med dumma individuella misstag. Dagens Benfica imponerade dock stort, och det var länge sen jag såg den kvickheten i samtliga spelare i ett lag. Inget fumlande med bollen och korrekta passningar var det som gjorde att de lyckades knipa poängen på bortaplan.

Värt att notera
När var det senast man såg ett lag som endast verkade innehålla vänsterfötter? Jag såg i alla fall fem spelare i Benfica som var vänsterfotade, vilket känns ovanligt.

Vad utträttade Fábio under matchen? Såg mestadels borta ut och tappade många viktiga bollar. Lyckades inte alls i luftspelet heller, trots de korta motståndarna.

Varför alla dessa riskabla hemåtpassningar till De Gea? Visst att van der Sar var grym på fötterna, men de situationer backarna utsatte De Gea för idag vet jag inte om ens den store holländaren hade klarat av. Detta resulterade som sagt i ett bakåtmål.

Varför så många offsideavblåsningar? Syftar inte på antalet avblåsningar, utan antalet gånger United, speciellt Young, stod offside.