Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Arsenal – Man Utd 1-2

Danny Welbeck avgör matchen på Emirates när han stänker in 1-2 efter fint förspel av Antonio Valencia. Samme Valencia nickade kraftfullt in 0-1 på ett snyggt inlägg från Giggs. United fortsätter att haka på city i toppen medan Arsenals chanser att ta en CL-plats minskar.

Det bjöds på en del överraskningar när laguppställningarna släpptes lite innan match. Smalling och Jones hoppade in i startelvan efter sina respektive skador. Ferdinand hade tydligen fått ryggbesvär igen under veckans träning och fick utgå. Konstigt var det att se Rafael på bänken efter att han imponerat sist mot Bolton. Giggs tog Scholes plats på innermittfältet, men annars var det precis som väntat.

I Arsenal så spelade Vermaelen från start trots att han var ett stort frågetecken innan match. Även Oxlade-Chamberlain fick starta överraskande nog istället för Arshavin.

Lagen startade på följande vis:

Arsenal (4-2-3-1): Szeszny; Djorou-Koscielny-Mertesacker-Vermaelen; Song-Rosicky; Walcott-Ramsey-Oxlade; Van Persie

Manchester United (4-4-2): Lindegaard; Jones-Evans-Smalling-Evra; Valencia-Carrick-Giggs-Nani; Rooney-Welbeck

Första halvlek

Arsenal öppnar piggast av lagen och rullar bollen fint inledningsvis. Det märks att Ferguson sagt till spelarna att inte påbörja någon offensiv räd i början av matchen. Det gick inte att undgå att det nästan kändes som en bortamatch i Champions League. I Arsenal är det 18-årige Oxlade-Chamberlain som börjar bra på sin högerkant. När matchklockan precis passerat 16 min så inträffar det en olycklig grej. Phil Jones råkar trampa snett och faller ner på marken och tar sig för foten. Vid första anmärkning såg det riktigt illa ut, speciellt när Jones grinade illa och slog i med nävarna på Emirates gräsmatta. Kort därefter blir han utburen på bår och Rafael får hoppa in istället.

Konstigt beslut att Rafael inte fick starta matchen överhuvudtaget men desto olyckligare för Phil Jones som nu säkerligen missar några veckors spel. Efter ungefär en halvtimma så börjar United ta kommandot mer och mer i matchen. Carrick tillåts dominera helt och hållet från mitten och kan enkelt slå 30m passningar ut på kanten till Nani. Nani som inte vart i den bästa formen de senaste matcherna tog dock vara på varje boll han fick från Carrick och var ett ständigt hot på Arsenals högerkant.

Det var även Nani som tvingade Szeszny till matchens första räddning när han med en bredsida innanför straffområdet avslutar på Evras fina framspelning. United tar över matchen helt sista 10 minuterna och i den 46e matchminuten så får Giggs bollen på vänsterkanten. Giggs stannar upp och tittar mot straffområdet innan han avlossar sitt perfekta inlägg som Valencia kraftfullt nickar in. En rättvis ledning och första halvlek tar kort därefter slut.

Andra halvlek

Wenger väljer att plocka ut Djorou redan till andra halvlek, vilket var förståeligt med tanke på hur tufft han hade det mot Nani. In kommer Yennaris som fick göra sin PL-debut. Även i den andra halvleken så öppnar Arsenal piggast och försöker snabbt att få in ett kvitteringsmål. United står upp bra och agerar rätt vid varje läge fram tills Smalling snubblar klumpigt nog och bjuder Arsenal på ett ypperligt läge att sätta in 1-1. Rosicky tackar och tar emot bollen och driver den mot straffområdet där han väljer att spela till Van Persie som efter att ha fintat bort Evans enkelt kunde trycka in 1-1, men slog bollen utanför. Skönt att inte åka på ett sådant baklängesmål från ingenstans.

Nästa farliga målchans skulle United stå för efter att Carrick vunnit en nickduell och bollen studsat fram till Welbeck. Welbeck löpte ifrån Mertesacker men tysken hann sätta en hand i ryggen på honom vilket försämrade hans avslut en aning. Mertesacker lyckades precis rensa iväg bollen från mål efter att Welbeck placerat förbi bollen från Szeszny. Arsenal fortsatte att attackera Uniteds mål och i den 71a minuten så lyckas de kontra in 1-1 efter att Koscielny stått för en brytning av högsta klass i eget straffområde. Koscielnys brytning på Rafael ledde till en stor lucka på Uniteds högerkant som Oxlade tog vara på innan han serverade Van Persie som på klassiskt Van Persie-manér kunde skjuta in 1-1.

Här kändes det som att Arsenal faktiskt skulle vända matchen, speciellt då hemmapubliken tryckte på sina spelare. Det kändes dock lite bättre två minuter senare då Wenger konstigt nog väljer att plocka ut Oxlade och sätta in Arshavin. Bara minuten senare runt matchminut 74 tvingas United till sitt andra byte då Nani haltade ut efter en tackling av Koscielny. In kommer nummer 22, Paul Scholes.

Matchen tappar lite fart och United håller i bollen lugnt inom laget. När sedan Park bytts in istället för Rafael så kändes det som att matchen skulle sluta oavgjort. Valencia fick agera högerback sista delen av matchen och det var ju knappast en fördel för Uniteds chanser att avgöra matchen. Men detta skulle visa sig vara fel då Paul Scholes slår en underbar boll ut på högerkanten i den 81a minuten.

Valencia tar emot bollen och utmanar Arshavin och kommer enkelt förbi honom och in i straffområdet, väggar med Park innan han slår en passning till Welbeck som enkelt kan trycka in 1-2 till United. Så otroligt skönt och så viktigt. Än en gång är det Antonio Valencia som är inblandad, helt klart en av ligans bästa spelare just nu.

Summering

En viktig seger för United som fortsätter att ligga hack i häl på city. Spelet ser stundtals bra ut och det är kul att se att försvaret inte faller ihop helt trots att Rio och Vidic är borta. Carrick och Valencia är våra formstarkaste spelare för tillfället och det är otroligt viktigt att dessa två herrar inte går sönder under kommande matcher. Spelarna jobbar oerhört hårt för varandra och det ser riktigt lovande ut nu när skadeläget börjat ljusna en aning.

Jones och Nani kan båda bli borta 2-3v efter att de skadat sig idag, men Ashley Young och Cleverley närmar sig båda en comeback, så man får väl försöka se det positiva i det hela. Nu väntar bortamatch i FA-cupen mot Liverpool. Jag hoppas innerligt att Ferguson väljer att vila Evra, för om han spelar, så finns risken att publiken på Anfield gör bort sig rejält. Bäst i United idag var Carrick, Valencia och Welbeck.