Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför FA-cupderbyt på Anfield

Om ett dygn drabbar Manchester United och Liverpool samman på Anfield i FA-cupens fjärde omgång. Men det är mycket oklart vilket lag Sir Alex Ferguson kommer att ställa på banan.

För femte gången möts Manchester United och Liverpool i världens mest anrika cup. Snacka om drömlottning.

Först fick United äran att slå ut den gapige grannen på deras egen bakgård. Sedan föll lotten på ärkerivalen, som dessutom kommer att vara mer hatiska än på länge. Många i grannstaden skyller som bekant Luiz Suarez åtta matcher långa avstängning på Patrice Evra, som inte höll käften och svalde att bli kallad ”neger” (negrito) tio gånger under det senaste mötet mellan klubbarna.

Risken finns att Evra får det hett om öronen, hur sjukt det än låter. Att slänga kommentarer om folks hudfärg omkring sig är aldrig okej, oavsett var man kommer ifrån, om personen i fråga själv beter sig som en idiot eller om det sker i stridens hetta på en fotbollsplan.

Som om inte det vore nog har de senaste mötena på Anfield ha slutat illa för United. Senaste segern kom den 16 december 2007 och med det i bagaget får 1-1 i senaste ligamatchen ses som ett steg i rätt riktning.

Fem senaste på Anfield:

1-1 , Premier League 2011/12.

1-3 , Premier League 2010/11.

0-2, Premier League 2009/10.

1-2, Premier League 2008/09.

1-0, Premier League 2007/08.

En sak som talar för United är att Liverpool spelade en tuff match mot City så sent som i onsdags. United å andra sidan lider ovanligt nog som vanligt av enorma skadeproblem.

Som tur är har vi en reservelva som håller hyfsad Premier League-klass. Emot oss har vi ett mullrande Anfield och ett Liverpool som brukar spela offensivt på hemmaplan, men denna dag får klara sig utan Luiz Suarez.

Manchester United

Extrema skadeproblem har numera blivit vardag för United. En snabb titt på Physioroom visar på ELVA skador, en hel startelva, men som tur är hade BARA åtta av dem varit aktuella som potentiella startspelare. Men man kan tillägga att Rooney, Carrick och Evra  som inte finns med på listan beryktas vara mer eller mindre tveksamma till spel. Några spelare på listan kan dock komma att vara klara för spel: Anderson, Young, Jones och kanske rentav Cleverley eller Ferdinand.

Sir Alex Ferguson har som vanligt varit öppen hemlighetsfull med sitt införsnack. Idag sa han att det är en väntan på besked om några spelare håller ända fram till sista träningen inför matchen. Ferdinand missade förra helgens seger mot Arsenal på grund av sin gamla ryggskada, medan Jones och Nani båda tvingades kliva av skadade. Dessutom åkte Rooney, Evra och Carrick på smällar.

Men som sagt blev man inte mycket klokare efter fredagens presskonferens.

– I can’t give you much of an update on injuries. Hopefully we’ll have two or three training this morning and we’ll be better by tomorrow. It is not the best situation for us, sa Sir Alex Ferguson.

Sir Alex snackade ned förväntningarna och menade att Liverpool som hemmalag har fördelen. En del handlade så klart också om hur Evra kommer att tas emot.

– I always think home draws make you favourite. But it’s a massive game for both clubs. There’s a tremendous profile on it. There will be interest throughout the country, sa han.

– As Steven Gerrard said yesterday, there is a responsibility on the players to behave properly. That is what I expect my players to do, and also the fans. Both sets of fans have got to make sure we are talking about the game and nothing else. It can be that way because there are a lot of good players on the pitch. It is a big game and at the end of the day we want to talk about a game of football. You just have to concentrate on the game. We have to try and play our game – that helps. Both sets of players have to be aware of that. I’m confident there won’t be problems, fortsatte han.

Truppen: De Gea, Lindegaard, Amos, Smalling, Rafael, Ferdinand, Evra, Jones, Evans, Fabio, Fryers, Cole, Carrick, Scholes, Valencia, Park, Nani, Giggs, Rooney, Welbeck, Berbatov, Hernandez, Diouf.

Liverpool

Först av allt. Jag kikade in på Liverpools hemsida där jag reagerade på två saker:

1. Luiz Suarez är affischnamnet som pryder omslaget på Liverpools nya klädkatalog.

2. Stewart Downing har gjort ett mål under säsongen. Han har slagit 88 inlägg som resulterat i noll assist. Nu säger han sig vara på väg att pricka in storformen. BAAAAAHAHA!

Manager Kenny Dalglish tyckte att hans lag vann rättvist över två matcher mot Manchester City i Ligacupen och han hyllade även publiken.

– Over the two legs we were certainly the better side and we deserved to go through. We just need everybody to be at the same level on and off the pitch on Saturday. If we play like that and get the support we got, we’ll give ourselves a better chance of progressing in the FA Cup, sa Kenny Dalglish.

Mest lovord fick Craig Bellamy som avgjorde matchserien med sitt mål som betydde 2-2 i onsdagens match. I avsaknad av Luis Suarez har det annars sett knackigt ut framåt med en Andy Carroll vars form varit fruktansvärt dålig. Suarez saknas även nu eftersom han sonar match sju av åtta på sin avstängning.

På skadefronten ser det ljusår bättre ut än för United. Enda skadorna enligt Physioroom är Jay Spearing som är osäker till spel, medan brassen Lucas är borta resten av säsongen.

Det som talar för dem är publikstödet som de av tradition har på Anfield. Trots i övrigt mediokra resultat brukar de höja sig mot United.

Truppen: Reina, Johnson, Agger, Skrtel, Enrique, Adam, Gerrard, Downing, Henderson, Kuyt, Rodriguez, Doni, Kelly, Carragher, Coates, Aurelio, Spearing, Shelvey, Bellamy, Carroll.