Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spanskt på Europa League-menyn

En av Spaniens mest traditionsrika klubbar väntar i Europa League.

Det blir rött och vitt på motståndarnas dräkter i nästa omgång av Europa League. United åker nämligen till Baskien för att möta Athletic Bilbao.

Athletic Bilbao
Smeknamn: Lejonen
Stadion: San Mamés
Manager: Marcelo Bielsa
Vunnit: La Liga 8 gånger, Copa del Rey 23 gånger

Historia
Athletic Bilbao, eller Athletic Club, grundades 1898, efter att fotbollen nådde staden med engelska stål- och skeppsarbetare. Men englandskopplingen slutar inte där. 1909 köpte den unge studenten Juan Elorduy 50 stycken Southamptontröjor som laget skulle använda, eftersom Bilbaos stadsfärger var likadana.

Klubben har spelat i La Liga sedan starten 1928 och baskerna har sedan dess vunnit ligan åtta gånger. Senaste gången var säsongen 1983/84.

Sina framgångar till trots har klubben alltid hållit fast vid en idé som gjort den känd världen över. Genom tiderna har nämligen bara baskiska spelare fått spela för klubben, och det är fortfarande huvudregeln. På senare år har det däremot räckt att spelarna har baskisk släkt eller växt upp och formats i en baskisk klubb. Det ska alltså vara lokala spelare.

Årets säsong
Det blev en imponerande sjätteplats ifjol, och framgångarna har fortsatt i år. Klubben ligger på fjärde plats just nu, även om blott två poäng skiljer ned till niondeplatsen. Däremot har laget tagit poäng mot Barcelona och Valencia, medan spelarna i Atletico Madrid skickades hem med röda stjärtar efter 3-0 på San Mamés.

I Europa League har det gått ännu bättre. Athletic vann grupp F tre poäng framför FC Salzburg och Paris Saint-Germain. Den enda förlusten kom på bortaplan mot just PSG i den sista, betydelselösa, matchen. I 16-delsfinalen slog de sedan ut Lokolotiv Moskva efter 1-2 borta och en 1-0 seger på hemmaplan, med en man mindre på planen. Målet gjordes av Iker Munain med en halvtimme kvar.

Manager
Argentinske Marcelo Bielsa har haft ansvaret i klubben efter han övertog tränarjobbet 2011. Han är nog mest känd från perioderna som landslagstränare för Argentina och Chile. Som Argentinatränare blev VM 2002 en besvikelse, men de gick till finalen i Copa America 2004 och vant OS samma år. Efter OS sa han upp sig som landslagstränare och det gick tre år innan han tog ett nytt jobb. Denna gången för Chile, som imponerade på många under VM 2010. Han sa upp sig i februari året efter under kontroversiella omständigheter till supportrarnas förtret.

Nyckelspelare
Fernando Llorentes smeknamn säger det mesta om hans status i klubben. Han kallas nämligen ”Lejonkungen”, som syftar på smeknamnet som klubben har – Lejonen. Anfallaren har vunnit den interna skytteligan fyra år i rad och är med sina 195 centimeter livsfarlig i luftrummet. I månadsskiftet januari-februari gjorde han fem mål på två bortamatcher och det följdes upp med tre mål i de två efterföljande hemmamatcherna. Totalt har Llorente gjort tolv mål denna säsong.

Javi Martinez är Athletic Bilbaos ankare på mittfältet. Blott 23 år gammal har den defensive mittfältaren gjort sju matcher för det spanska a-landslaget, i hård konkurrens. Han har också varit kapten för Spaniens U21. Han är 190 centimeter lång och kan även spela mittback.