Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Wigan – Manchester United 1-0

Wigan tog sin första seger någonsin mot Manchester United denna onsdagskväll, samtidigt som ligaledarna tappade viktiga poäng i toppen. Ett starkt Wigan mötte ett blekt United och denna afton var det klasser mellan lagen. Efter ett flertal domartabbar i ytterligare en match känns det som att FA får utreda sin domarkår på riktigt efter säsongen.

Jag vet inte riktigt vilka det var som klev av bussen som anlände till DW Stadium ikväll, men inte var det Unitedspelarna i alla fall. Att ett lag som United kan spela på det här sättet är helt oförklarligt, samtidigt som man inte får låta bli att lyfta fram Wiganspelarnas prestation.

Den katastrofala domarinsatsen måste även uppmärksammas, då Phil Dowd och hans assisterande inte höll måttet överhuvudtaget i den här matchen.


Första halvlek

Det märktes redan från det att Dowd blåst igång matchen att United inte riktigt var med denna kväll. Redan i andra minuten tappade Evra bollen till Moses på egen planhalva, men i det läget så hade fransmannen tur att Young tog en lång löpning till egen kortlinje för att vinna tillbaka bollen.

Från och med denna sekvens hade Wigan total kontroll över matchen, och det var endast stundtals som United fick låna bollen. Wigan skapade inga jättelägen i första halvlek, men man hade ett stort bollinnehav. De första 16 minuterna hade man hela 71% (!) utav bollinnehavet, och det ska tilläggas att Wigan inför detta mötet låg näst sist i ligan och hade näst minst hemmasegrar!

United hade ett läge i första halvlek, i den 18:e matchminuten, efter ett samspel mellan Chicharito, Rooney och Giggs. Den sistnämnda fick då ett läge som han brände rakt på Al Habsi i hemmamålet.

Fyra minuter senare gör Evans ett mindre lyckat försök att tackla Di Santo vid mittcirkeln, och detta resulterade i ett gult kort. Di Santo verkade vara sur på domaren efter tacklingen och pratade sig till ett gult kort själv.

I den 29:e minuten spelar sig Moses fri på vänsterkanten, efter att ha skakat av sig Evans, och går in mot straffområdet. Denna gång stod Ferdinand i vägen och detta resulterade i en hörna.

Den efterföljande hörnan slås till Moses som nickar in bollen ifrån sin position några meter in i straffområdet. 1-0 trodde alla, nej sa Phil Dowd. Han menade på att Caldwell tryckt till de Gea, och dömer frispark till United efter lagets och publikens firande. Detta var det första tveklöst felaktiga beslut utav domarteamet.

Efter detta fortsatte Wigan att ha bollen under stora delar av halvleken, utan någon vidare framgång i anfallsspelet, innan det blåstes för halvtid.

Andra halvlek

Ferguson bestämmer sig redan i halvtid, efter att ha sett den usla första halvlek, att försöka göra en förändring i laget. Cleverley kommer in istället för Young.

Trots bytet så börjar den andra halvleken på samma sätt som första, med kraftigt övertag ifrån Wigans sida.

I den 50:e minuten kommer nästa felaktiga domslut, när Beausejour får en hörna efter att ha spelat bollen på sin egen arm.
Shaun Maloney lägger en snabb hörna från höger till samme chilenare som fått hörnan, får en passning tillbaka och går in på Young-manér och skruvar in bollen vid de Geas vänstra stolpe otagbart. Ett tämligen rättvist 1-0 till Wigan får man säga, och misstaget vid första målet kvittades i mina ögon mot detta även om det inte får ske sådana misstag på denna nivå.

I den 55:e minuten prövar Rooney skott ifrån straffområdet som går någon meter över. Det är tråkigt att behöva säga att det är det nästa bästa läget laget har haft på hela dagen så här långt.

United gör sina två sista byten i den 58:e (Welbeck in, Chicharito ut) samt den 65:e matchminuten (Nani in, Rooney ut).
Wigan passar på att göra sitt första byte i den 70:e matchminuten när Diamé äntrar planen samtidigt som Di Santo linkar ut.

I den 72:a minuten kommer nästa domarmiss, nu när United äntligen fått tag på bollen, då Jones slår ett inlägg ifrån högerkanten. Figueroa försöker rensa inlägget med en vänsterspark halvliggandes, men bollen tar istället rakt på dennes arm som är i ett väldigt onaturligt läge. Flertalet Unitedspelare rusar fram till assisterande domaren som står i perfekt läge, men det döms istället hörna till United.

Halvlägen kommer och går samtidigt som United får tag i lite mer boll, men inget utav lagen kommer fram till något jätteläge på ett tag. Närmaste United-läge är när Cleverley spelar i bollen med en touch mot Welbeck, dock så rensas bollen undan av försvararna.

Wigan byter i 77:e minuten in Sammon (som felaktigt fick rött i förra matchen av samme Dowd, en avstängning som senare blev upphävd) och ut går målskytten Maloney.

Moses, Sammon och Diamé får ett varsitt läge på slutet, utan att lyckas göra något utav det. Welbeck fick även han, i 83:e minuten, ett skottläge, men sköt rakt på Al Habsi.

Matchens sista gula kort delas ut till Jones, när han på något sätt skallar ihop med Figueroa.

Dowd blåser av matchen efter fem tilläggsminuter, och det är nog skönt för honom då han fick utstå mycket burop ifrån publiken denna match.

Bäst i United: David de Gea. Den enda i United som inte tappade onödiga bollar hela tiden. Hade två lägen där han var för kylig när anfallarna pressade, vilket kunde ha slutat illa. Bara snudden till godkänt, då han faktiskt inte hade jättemycket att göra. Vid Wigans mål hade han inte en chans att rädda.

Sämst i United: Måste säga alla andra. Dåligt positionsspel, dåliga passningar och en oerhörd brist på koncentration. Måste även tillägga att Evra stundtals var helt borta i sitt positionsspel, och Young såg ut att agera vänsterback stora delar av första halvlek då Evra antingen var framför honom eller helt enkelt stod bredvid Carrick som defensiv mittfältare.