Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

AmaZulu – Manchester United 0-1

Manchester United inledde försäsongen med att besegra AmaZulu med 1-0 i Durban. Federico Macheda gjorda matchens enda mål, assisterad av planens bästa spelare Dimitar Berbatov. Uniteds nyförvärv Shinji Kagawa gjorde debut med ett sent inhopp.

Sir Alex Ferguson tog ut en startelva som inte till fullo stämde överens med kommentarerna från tisdagens presskonferens – varken Valencia eller Kagawa fanns med i startelvan. Uppställningen blev en överraskande 4-3-3. Lindegaard vaktade Uniteds mål och hade en backlinje bestående av Veseli, Wootton, Ferdinand och Brady framför sig. Mittfältstrion bestod av Scholes, Carrick och Lingard medan Berbatov spelade i en fri roll bakom Macheda och Chicharito.

United var det bästa laget i matchinledningen. Gästerna borde ha tagit ledningen redan i den första minuten men Chicharito var inte alert nog på returen efter Machedas avslut sedan Brady startat ett anfall på vänsterkanten. United fortsatte att att äga boll men det var långt mellan de notabla chanserna.

Säsongens första mål kom i den 20:e minuten. Berbatov fick bollen av Scholes och levererade en vacker passning som friställde Macheda. Italienaren tog emot bollen och drev lite till vänster innan han avslutade med ett skott efter marken som rullade in via målvakten.

Dimitar Berbatov var matchens huvudfigur och han såg ut att trivas ordentligt i rollen bakom anfallarna. Han var involverad i det mesta framåt för United och förtjänade ett mål då han sköt en magnifik volley på Bradys fint avvägda hörna, målvakten stod dock i vägen med en bra räddning.

I den andra halvleken tog hemmalaget över. United var tämligen loja och organisationen i försvaret lämnade mycket att önska. Lindegaard fick jobba hårt för att freda Uniteds mål och gjorde flera kvalificerade räddningar. Mest minns vi en utmärkt reflexräddning efter att en AmaZuluspelare fått nicka i fritt läge från nära håll. Att Uniteds försvar ibland såg förvirrat ut är inget att oroa sig för, backlinjen var nykomponerad och när säsongen börjar på riktigt kommer den att bestå av bättre spelare.

AmaZulu förtjänade kanske ett mål och ett oavgjort resultat men det gäller att ta vara på de chanser man får och de hade inte den rätta skärpan på sina avslut.

United hade ett par bra chanser i den andra halvleken. Inhoppare Tunnicliffe gav Chicharito en bra chans mitt i straffområdet men mexikanens direktavslut var inte bättre än att målvakten kunde rädda. En annan inhoppare, Davide Petrucci, drog en vänsterslägga i ribban från cirkeln på straffområdet – nästan en drömdebut i a-laget.

Shinji Kagawa var den vi väntade mest på och vi fick vänta länge. Japanen fick bara fem minuter på sig (tilläggstid inkluderad) då han ersatte Chicharito i matchminut 88. Kagawa han vara involverad i spelet tre gånger; först slog han en passning som kunde ha friställt Berbatov om inte bulgaren hade varit offside, sedan väggspelade han med Vermijl som stormade fram längs högerkanten och till sist tappade Kagawa bollen efter en kort hörna. Totalt var inhoppet givetvis alldeles för kort och vi blev inte ett dugg klokare kring hur Ferguson tänkt använda japanen.

För att vara en träningsmatch var antalet byten förvånande få. Vermijl ersatte Veseli i halvtid utan att någon av högerbackarna gjorde något större intryck. Anderson och Blackett fick en halvtimme var medan Tunnicliffe och Petrucci fick 20 minuter. Valencia, Powell och Bebe blev dock kvar på bänken hela matchen.

Berbatov är redan nämnd som Uniteds bästa spelare och Lindegaard var som sagt bra. Annars var det Jesse Lingard som imponerade mest med ett företagsamt spel. Beröm också till Robbie Brady för hans offensiva spel även om han i defensiven visade att han inte är en skolad försvarare.

Glädjande är att det inte finns några skador att rapportera om efter dagens match, Chicharito lämnade emellertid planen med en krampkänning. Risken är dock överhängande att flera av spelarna vaknar med huvudvärk imorgon efter att ha tvingats ha djävulstutornas eviga tjutande i sina öron under matchen.

Höjdpunkter från matchen (tyvärr är Petruccis ribbskott inte inkluderat i klippet).

AmaZulu – Manchester United 0-1
0-1 (20) Federico Macheda (Berbatov)
United: Lindegaard – Veseli (Vermijl 46), Wootton, Ferdinand, Brady (Blackett 57) – Carrick, Scholes (Tunnicliffe 70), Lingard (Petrucci 70) – Hernandez (Kagawa 88), Berbatov, Macheda (Anderson 57)

United fortsätter försäsongen på lördag med en match mot Ajax Cape Town, avspark 15.00. Då vill vi se Powell och mycket mer av Kagawa.