Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Oavgjort mot Ajax Cape Town

Manchester United spelade oavgjort, 1-1, mot Ajax Cape Town i säsongens andra träningsmatch. Bebe blev Uniteds målskytt då han kvitterade på övertid. Shinji Kagawa spelade från start – och var bäst på planen – och Nick Powell gjorde debut för United som inhoppare.

Sir Alex Ferguson gjorde sex förändringar i startelvan jämfört med matchen mot AmaZulu. Amos gick in i mål medan Vermijl och Blackett ersatte Veseli och Brady som ytterbackar. Offensivt fick vi se Anderson, Valencia och Kagawa istället för Lingard, Berbatov och Macheda.

På förhand var förstås fokus på Shinji Kagawa och japanen gjorde ingen besviken. Han startade i en fri roll bakom Chicharito i Uniteds anfall och rörde sig över stora ytor. Kagawa, eller ”The Japanese Lad” som Paddy Crerand kallar honom, sökte hela tiden bollen, spelade med få tillslag och levererade flera fina passningar – bland annat en passning som gav Chicharito ett bra läge i början på andra halvlek men mexikanen halkade i skottögonblicket.

Kagawa fick spela 77 minuter innan han byttes ut till förmån för Berbatov. Då hade Kagawa hade matchens bästa målchans sedan han fått fritt nickläge efter ett utmärkt inlägg av Chicharito. Där borde Kagawa ha gjort 1-0 men hans nick smet utanför via utsidan av stolpen.

”He’s been terrific,” kommenterade Paddy Crerand. En överdrift så klart men Kagawas insats lovar mycket och jag tycker att han är matchens bästa spelare. Här har vi en spelare som kommer att göra mycket nytta för United.

Annars var det en match där vi gör bäst i att glömma den första halvleken. United hade egentligen bara en målchans, då Chicharito tvingade målvakten till en bra räddning med en nick efter att Wootton, av alla, stormat fram på högerkanten. Chicharito har haft rätt många chanser att göra mål under de två matcherna i Sydafrika men har saknat den riktiga skärpan i avsluten. Betydligt bättre krävs av mexikanen om han ska få någon speltid att tala om den här säsongen.

Hemmalaget Ajax fick en del bra möjligheter i första halvlek. Bland annat slarvade man bort ett tre mot ett-läge, bra hemarbete av Blackett där, och hade ett skott som såg ut att toucha ribban i en annan kontring.

Det var förvisso bara en träningsmatch men Sir Alex Ferguson var knappast nöjd i halvtid. Det handlade knappast om någon hårtork men ett par väl valda ord lär han ha yttrat. United, utan byten, spelade nämligen betydligt bättre när domaren blåste igång andra halvlek.

Chicharitos chans, på Kagawas passning, direkt efter halvtid har jag redan nämnt. Chicharito fick sedan en ny chans men nådde inte bollen på Valencias inlägg efter att Vermijl och Valencia samarbetat bra på kanten. Dessutom hade Kagawa som sagt en jättechans att göra mål.

Efter ungefär halva halvleken fick vi se massor av byten i båda lagen. Powell, Bebe, Tunnicliffe och Lingard kom i United istället för Scholes, Chicharito, Valencia och Anderson. Vi fick se Powell centralt på mitten medan Tunnicliffe (höger) och Lingard spelade på varsin kant. Bebe tog plats som ensam forward.

Ajax tvingade Amos till en bra räddning vid stolproten annars var det händelsefattigt efter bytena och vi såg ut att gå mot en 0-0-match.

Med fyra minuter kvar att spela skulle dock Ajax ta ledningen efter en, antagligen feldömd, hörna. Hörnan slogs in lågt, Van Graan mötte med en delikat klack vid kanten på målområdet – bollen seglade i en båge över en chanslös Amos och in i mål vid den bortre stolpen där ingen Unitedspelare befann sig. Mycket snyggt!

Nu vaknade United till liv igen. Tunnicliffe drog ett skott över, via målvakten. Domaren dömde dock inspark, något Tunnicliffe gillade så lite att han snackade sig till en varning.

Ajax fick en chans att punktera matchen sedan Amos slarvat utanför straffområdet men anfallaren lyckades inte göra mål. Amos var rätt sysslolös under matchen, han gjorde som sagt en bra räddning vid stolproten och var chanslös på målet. Annars fick han mest se motståndarna skjuta över eller utanför de gånger.

Nick Powell, som gjorde ett piggt inhopp, fick nästa kvitteringschans då han tvingade målvakten till en fin räddning med ett bra skott efter väggspel med Bebe vid kanten på straffområdet.

Just Bebe var det som till slut skulle få in bollen i mål för United. Tunnicliffe, Berbatov och Vermijl samarbetade snyggt på högerkanten. Berbatov slår en bra passning som når en fri Vermijl vid kanten på straffområdet. Högerbacken slår ett lågt inlägg som, vad det ser ut via Powell, letar sig till Bebe vid den bortre stolpen. Bebe tar emot och lägger sedan behärskat in bollen i öppet mål på volley.

Ajax fick en bra chans att göra 2-1 men anfallaren lyckades inte kontrollera bollen och sköt över på volley i ett fritt läge.

United svarade inte för någon imponerande insats. Backlinjen ser på nytt skakig ut och får dåligt med hjälp från mittfältet, det kan bli problem i Kina när Anelka och Drogba bildar anfallspar hos motståndaren. Individuellt gör Blackett ändå en hyfsad match och Vermijl är duktig på högerbacken, man önskar dock att Vermijl skulle ta för sig lite mer.

Uniteds mittfält är inte bra. Scholes och Carrick tog inte tag i matchen och Anderson sprang mest omkring i en oklar roll medan Valencia var anonym. Då var det roligare att se inhopparna – Lingard, Tunnicliffe och Powell svarar alla för bra insatser, även om de fick kort med speltid. Förhoppningsvis får vi se mer av dessa spelare i a-laget.

Ajax Cape Town – Manchester United 1-1 (0-0)
1-0 (86) Van Graan
1-1 (90) Bebe (Powell)
United: Amos – Vermijl, Wootton, Ferdinand, Blackett – Valencia (Tunnicliffe 68), Carrick, Scholes (Powell 68), Anderson (Lingard 68) – Kagawa (Berbatov 77), Hernandez (Bebe 68)
Varningar: Tunnicliffe

Nu väntar en lång resa till Kina för United. Nästa match är på onsdag, avspark 14.00 svensk tid, då United ställs mot Shanghai Shenhua.