Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ferdinand anklagad av FA

Det engelska fotbollsförbundet, FA, anklagade idag Rio Ferdinand för olämpligt uppträdande i avseende en kommentar Ferdinand skrev på Twitter.

Det var i samband med rättegången mot John Terry tidigare i juli som Ferdinand uttalade sig på Twitter. En användare skrev: ”Looks like Ashley Cole’s going to be their choc ice. Then again he’s always been a sell out. Shame on him.” Ferdinand svarade på detta med följande: ”I hear you fella! Choc ice is classic! hahahahahahha!!”. Det är alltså den kommentaren Ferdinand anklagas för.

Termen ”choc ice” (chokladglass) anses vara slang för: ”svart på utsidan, vit på insidan”. Ferdinand har sedermera raderat sin tweet.

Ashley Cole, som är kompis med Ferdinand, berättade via sin advokat att han inte hade någon avsikt att föra ärendet vidare: ”Ashley Cole har gjorts medveten om diskussionen efter kommentarer som dök upp på Twitter och vill göra det klart att han och Rio Ferdinand är goda vänner och Ashley har ingen avsikt att göra något som helst klagomål. Ashley förstår att tweetande sker så snabbt och ofta resulterar i ogenomtänkta kommentarer som avviker från personens egentliga åsikt.”

Trots detta har nu FA alltså anklagat Ferdinand, som därmed riskerar en avstängning i början på säsongen. FA skrev: ”FA har idag anklagat Manchester Uniteds Rio Ferdinand för olämpligt uppträdande i avseende till kommentarer postade på Twitter. Anklagan är att spelaren agerade på ett sätt som var olämpligt och/eller gav sporten dåligt rykte genom att göra kommentarer som inkluderade en referens till etniskt ursprung och/eller färg och/eller ras.”

Ferdinand har till och med 17.00 (svensk tid) den 2 augusti på sig att svara på anklagan.

FA stängde i vintras av Luis Suarez i åtta matcher för rasistiska kommentarer mot Patrice Evra och anklagade i förra veckan John Terry för att ha yttrat en rasistisk kommentar mot Anton Ferdinand (Rios bror). Terry friades förvisso av rättsväsendet men FA och rättsväsendet har olika bevisgrad att döma efter – rättsväsendet dömer enligt ”bortom rimligt tvivel” medan FA dömer ”på en balans av sannolikhet” – och det är troligt att även Terry kommer att få en lång avstängning.

Nu är fallet Rio Ferdinand annorlunda i många avseenden men en avstängning är inte alls otänkbar. Oavsett är det korkat agerat av Ferdinand som definitivt borde veta bättre.

Källor: Thefa.com, Guardian.co.uk