Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United noterade på New York-börsen

Hej då Manchester United Ltd, goddag Manchester United Plc. På fredagen noterades United på New York-börsen och klubben är efter sju långa år återigen ett publikt aktiebolag.

Det är 10 procent av klubben, 16,7 miljoner aktier, som det handlas med på börsen. Aktierna såldes för 14 dollar styck, vilket värderar United till 2,3 miljarder dollar (1,5 miljarder pund). Detta gör United till världens högst värderade idrottsklubb, trots att introduktionspriset är avsevärt lägre än tidigare aviserat.

När börsen stängde på fredagen kostade aktien fortfarande 14 dollar, exakt lika med introduktionspriset. Som en jämförelse steg börsen i snitt med 42,76 punkter under fredagen. Utvecklingen för aktien hittas på Nyse.com.

Trots att United nu officiellt är världens högst värderade idrottsklubb var noteringen ingen framgångssaga för Glazerfamiljen. Introduktionspriset på 14 dollar är mer än 10 procent lägre än Glazer hade hoppats. Med andra ord betyder det att Glazer har övervärderat klubben, något som möjligen öppnar för en framtida försäljning av klubben.

Uniteds nettointäkt för börsnoteringen blir 110 miljoner dollar, vilket kommer att användas för att betala av skulder. Enligt finansexperten Andy Green minskar Uniteds årliga räntekostnader med motsvarande intäkterna för en hemmamatch på Old Trafford. I andra termer innebär det att, kostnaden för börsnoteringen inkluderad, det kommer att ta två år innan United ens går jämnt upp på börsnoteringen. Siffror hittas på Andy Greens blogg.

Glazerfamiljen stoppar samtidigt 110 miljoner dollar i egen ficka.

Laget påverkas inte enligt David Gill
Manchester Uniteds VD David Gill menar att börsnoteringen inte kommer att påverka laget: ”Nivån på skulden som vi har haft sedan de tog över har inte påverkat vad vi har gjort som ett lag. Vi har vunnit Premier League fyra gånger, vi har varit i final i Champions League tre gånger, vi har haft fortgående framgångar på planen.

”Vi förstår till fullo och ägarna förstår till fullo att det som händer på planen är avgörande för oss och vi kommer att säkerställa att det finns tillräckligt kapital för att investera i laget framöver.

”Manchester United, så länge jag har varit involverad med klubben, har haft tillräckligt kapital och kommer att fortsätta ha tillräckligt kapital för att attrahera och behålla de bästa spelarna. Det är en nyckeldel i vår affärsmodell. Det som händer på planen är en nyckelfaktor till vad som händer utanför planen.”

Till investerarna hade Gill följande meddelande: ”Ni kommer att investera i ett tillväxtbolag.”

Must manar till sponsorbojkott
Manchester United Supporters Trust (Must) var föga förvånande mindre imponerade. Musts VD Duncan Drasdo menar att klubben är övervärderad trots att den såldes till ett betydligt lägre introduktionspris än aviserat:

”Fjorton dollar är betydligt lägre än vad de sökte. Det är fortfarande betydligt överprisat enligt finansexperter. Vi förväntar att värdet kommer att fortsätta sjunka under de kommande få veckorna på marknaden. Det visar också att det tidigare påståendet att det var övertecknat tydligt var falskt.”

Must manar nu till bojkott av klubbens sponsorer för att visa att Uniteds supportrar är nyckeln till intäkter:

”Manchester United Supporters Trust har [i onsdag] manat till en världsomspännande bojkott av Manchester Uniteds sponsorers produkter, med stöd över Storbritannien, Europa, Asien och USA. Meningen med bojkottstrategin är att skicka ett högt och tydligt meddelande till Glazerfamiljen och klubbsponsorer att utan stöd och köpkraft från fansen så existerar faktiskt inte den globala styrkan på Manchester Uniteds varumärke.”

Aktien riktar sig till supportrar
Scott Rosner, professor i idrottsaffärer på Wharton School, University of Pennsylvania menar att Uniteds aktie inte riktar sig till investerare utan till fans som inte bryr sig om värdet på aktien stiger eller sjunker. Med andra ord alltså fans som köper aktien som en souvenir, något som inte är det minsta lockande i min värld. Rosner tror inte att värdet på aktien kommer att stiga:

”Den här aktien kommer att tilltala den som vill uttrycka en djup fansamhörighet snarare än en riktig investeringsstrategi. Jag är en Manchester United-supporter och jag skulle aldrig investera i aktien. För det aktiepriset köper du i princip en liten memorabilia som du aldrig kommer att få en vinst på.”

Min åsikt
Det här är ingenting som gör mig glad. Egentligen är jag bara trött på allt som har med pengar att göra. Jag vill prata fotboll.

Ingen kommer någonsin få mig att tro att de enorma summor som Glazer har kostat United inte har påverkat laget. Men det värsta är kanske ändå de splittringar som Glazerfamiljen har orsakat bland Uniteds supportrar. Det är bara sorgligt.

Fotboll är, tyvärr, affärer idag. Det tror jag inte går att ändra på. Jag anser att alla idrottsklubbar ska ägas av sina medlemmar. Dit kanske vi aldrig kommer. Jag tror och hoppas emellertid att vi en dag kommer att hitta en bättre än Glazer. En ägare som sätter klubben i första hand och sina personliga finanser i andra hand. En ägare som låter supportrar komma till tals, en ägare som förstår supportrar och allra helst en ägare som också är en supporter själv.

Jag vill inte se en ägare som i city eller Chelsea, där klubben mer eller mindre är beroende av ägaren för att överleva. Jag vill att United ska gå runt på intäkter som United genererar. Ett skuldfritt United.

Är det en möjlighet? Kanske, att Glazer så tydligt har övervärderat värdet på United borde göra Glazer villigare att sälja. I slutändan vill ju Glazer bara lämna United med så mycket pengar som möjligt på fickan. Den dagen Glazer tror att värdet på United är maximerat kommer Glazer att sälja. Att Glazer uppenbarligen har haft fel på värderingen innebär att den dagen kanske närmar sig.

Det är äckligt att Glazer kan lägga pengar som United genererar i egen ficka. Men onda människor kommer alltid att sko sig på goda människor. Förhoppningsvis får de sitt straff i efterlivet. Ja, jag är en idealist.

Jag stödjer Must och anser att alla Unitedsupportrar bör vara medlem i Must. Jag anser emellertid att sponsorbojkotten är en dålig strategi. Jag kan inte se att den ska få något större genomslag. Då är risken att effekten snarare blir den motsatta.

Love United, Hate Glazer. LUHG.

Källor: Bloomberg.com, Manutd.com, Nyse.com, Guardian.co.uk, Manchester Evening News, Andersred.blogspot.com, ESPN Soccernet