Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fredagens presskonferens

Som vanligt hade United kallat till presskonferens på fredagen, den här gången var det Sir Alex Ferguson och nyförvärvet Alexander Buttner som talade. Vi fick givetvis information om Buttner, dessutom diskuterades bland annat skador, Van Persie och Henriquez.

Nummer 28, Alexander Buttner
Alexander Buttner presenterades officiellt som Unitedspelare på fredagens presskonferens. Då meddelades också att Buttner kommer att få tröja nummer 28 i United. Buttner beskrivs som en mycket offensiv vänsterback och värvades som komplement till Evra.

Buttner var alltså med på presskonferensen och var förstås glad att ha signerat för United: ”Jag mår bra. Det är en dröm för mig att spela för en storklubb som United. Jag kan inte vänta på att spela för a-laget och låta folk få se vad jag kan göra. Jag vet att jag måste vänta på min chans. Jag kan lära mig så mycket av Patrice och jag ser fram emot att spela med honom. Det är trevlig klubb och alla har hjälpt mig att finna mig till rätt.”

Sir Alex Ferguson berättade lite om tanken bakom värvningen av Buttner: ”Vi har studerat Alex en tid. Han är en direkt och attackerande, snabb ytterback som kommer att bli ett utmärkt tillskott till vår trupp.

”Patrice Evra har spelat i genomsnitt 48 matcher per säsong de senaste fem åren, en otrolig statistik. Han är fortfarande en frisk grabb men han är i 30-årsåldern nu och Alex ger oss en bra backup. Han kommer att ge Patrice en bra utmaning.”

Ferguson talar mer om värvningen av Buttner i en kommande utgåva av Inside United, där säger Ferguson bland annat: ”Southampton, Fulham och en annan klubb kom med anbud och han var nära en flytt. Vi hade studerat situationen när han nobbade till Southampton men vi trodde att det skulle bli ganska dyrt. Hur som helst, hans kontrakt gick ut nästa år så vi gick in i handlingen på torsdagen eller fredagen. Vi var tvungna att göra det snabbt.

”Alex har utvecklats bra det senaste året och är på gränsen till det holländska landslaget. Han är en spelare som är bra på sista tredjedelen av planen, som skapar chanser och kan göra mål. Han gjorde fem eller sex mål förra säsongen vilket, för en ytterback, är rätt bra. Vi är mycket nöjda att ha honom här.”

Henriquez sista värvningen
United har meddelat att Angelo Henriquez kommer att få nummer 32 i United. Läkarundersökning och arbetstillstånd är klart så det är bara lite formalia som återstår innan Henriquez presenteras som Unitedspelare. Ferguson förklarade varför United värvade Henriquez nu och berättade dessutom att chilenaren, årets femte nyförvärv, är sommarens sista värvning:

”Henriquez är på väg tillbaka till Manchester och han borde vara här på söndag. Han var tvungen att åka tillbaka till Chile efter att han fick sitt arbetstillstånd i tisdags. Vi hade en option sedan han var 14, när han spelade mot vårt ungdomslag. Han kom över när han var 15 och sedan 16. Vi höll nära kontakt med honom på det sättet och när han blev 18 var det en fråga om huruvida vi skulle låta det gå ännu ett år innan vi hämtade in honom. Men han hade en sådan bra sommar med Chiles U20-landslag att vi tyckte att det inte var värt att vänta. […] Det tog bort ett stort intresse från andra klubbar. Vi hade en option på honom men optioner varar bara så länge. […] Han är snabb och en bra avslutare och han har en utmärkt fysik för en pojke på 18 år.

”Vi kommer definitivt inte att köpa någon annan.”

Ferguson om Van Persie
Ferguson diskuterade också Robin van Persie och indikerade att holländaren kommer att starta mot Fulham. Han nämner inte Berbatov som ett anfallsalternativ men berättar ändå att han inte ser det som ett problem om Berbatov stannar i United:

”Jag är själv uppspelt över Robin van Persie. Han är en mycket bra spelare. Han ger oss erfarenhet längst fram. Jag ser fram emot att han ska glänsa när han startar. Det viktiga för oss är att han ger något till laget. Hans målskytte förra året kommer förhoppningsvis att överföras till vår målform och ge oss mer skärpa i målskyttet. Wayne gjorde 30 förra säsongen och han har förbättrat sitt målskytte de senaste åren. Vi behöver det bidraget av mål från alla anfallare.

”Vi vet att Chicharito är kapabel att göra mål på ett annat sätt än Robin och Wayne. Danny Welbeck är också en annan sorts spelare. Det ger oss fantastiska alternativ. Det är den största attraktionen för mig.”

”Ingenting händer [med Berbatov]. Om han stannar är det bra.”

Skadeläget
Till sist diskuterades givetvis skadeläget. United har fyra mittbackar på skadelistan och ingen av dessa förväntas kunna spela mot Fulham. Jones tränar igen och Ferguson räknar med att Ferdinand ska spela mot Southampton nästa vecka medan det ser värre ut för Evans. Rafael är däremot ett alternativ som högerback igen:

”Försvarare har haft fler skador än anfallare de senaste åren. Det är konstigt. Du tror att det ska vara tvärtom. Vi har en stark trupp och vi kommer att använda den. Det kommer att finnas möjligheter för alla att ta del av och att bidra till vad vi nu kommer att uppnå den här säsongen.

”Phil Jones har börjat träna. Chris Smalling är på lång sikt. Rio, tror jag, kommer att vara redo nästa vecka. Evans gjorde det bra men kände det på träning i söndags och har inte tränat sedan dess. Jag är inte säker på huruvida det är ett bakslag på lång sikt eller kort sikt.

”Valencia kan spela var som helst. Han är en typisk sydamerikan. Han älskar bara att spela. Han är stark och snabb och kan tackla. Han kan göra det mest. Det är bara på kort sikt [som han spelar högerback]. Rafael har varit på OS och har precis kommit tillbaka men Antonio har varit med truppen hela tiden och har varit högerback på touren.”

Källor: Manutd.com, United.no, Guardian.co.uk