Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterträffar

Reportage: Supporterträffen den 8 augusti

Som bekant möttes United och Barcelona i Göteborg tidigare i augusti. Inför matchen hade Muss ordnat en supporterträff på Glenn Sportbar.

Det var ett laddat och tidigt gäng som samlades på Glenn Sportbar. Officiellt öppnade puben 15.00 men det var nästan fullt innan dess. Tidigt tvingades vi neka folk inträde och med facit i hand hade det varit bättre med ett större ställe.

Besökarna kom från hela Sverige och dessutom slöt en grupp Mancunians upp. Bland dessa fanns Peter Bolton, han med One Love-flaggan, och Mick Groom, han med United, Kids, Wife-flaggan.

Vi fick också besök av journalisten och Unitedsupportern Andy Mitten som berättade anekdoter. Andy skapade fanzinet United We Stand för en herrans massa år sedan och är fortfarande tidningens redaktör.

Andy är en god talare och pratade bland annat om sig själv och sin farbror Charlie Mitten, om United, om United We Stand och om supporterkultur. Han påstod att Robin van Persie skulle skriva på för United och att ett lejon skulle besegra en isbjörn i ett slagsmål. Till sist lockade Andy fram Mick Groom som underhöll publiken med en sång.

Vi hade också ordnat ett quiz. Henrik Åberg vann förstapriset, en matchtröja signerad av ett dussintal Unitedspelare (se bild). Petter Lindvall slutade tvåa och Anders Ernstedt knep tredjeplatsen. Glädjande kan vi konstatera att ingen fuskade! (Och om någon fuskade så var denne inte alls bra på att fuska.)

Facit på quizet
1. Vilken klubb har vunnit den engelska ligan flest gånger?
a) Liverpool b) Aston Villa c) Manchester United d) Arsenal
Givetvis är Manchester United rätt svar. 19 är mer än 18. Som en notis kan nämnas att city har 3 titlar.

2. Giggs har spelat flest matcher och Charlton näst flest, men vem har spelat tredje flest matcher för Manchester United?
a) Bill Foulkes b) Denis Irwin c) Paul Scholes d) Gary Neville
Det brukade vara Alex Stepney. Sedan tog sig Ryan Giggs in på topp tre. Efter en tid passerade Giggs även Bill Foulkes som blev ny trea. Foulkes är emellertid fel svar, under förra säsongen klev nämligen Paul Scholes in som ny trea på listan. Gör Scholes 61 matcher till för United ramlar Sir Bobby Charlton ner till tredje plats.

3. Vem är Uniteds mest utvisade spelare?
a) Roy Keane b) Gary Neville c) Paul Scholes d) Nobby Stiles
Många svarade Paul Scholes. Men han var ju rätt svar på förra frågan och kan väl inte vara rätt svar igen? Jo, när jag gör quiz är det absolut en möjlighet. Den här gången var dock Scholes fel. Scholes har nämligen bara blivit utvisad tio gånger. Roy Keane är överlägsen etta på listan med elva utvisningar. Stiles och Neville har sex utvisningar … tillsammans.

4. United har vunnit Europacupen/Champions League tre gånger – vilka tre klubbar finalbesegrades?
a) London/Barcelona/Moskva b) Real Madrid/Chelsea/Bayern München c) Bayern München/Chelsea/Barcelona d) Chelsea/Benfica/Bayern München
United vann mot Benfica i London, mot Bayern München i Barcelona och mot Chelsea i Moskva. Svarsalternativ d är alltså rätt.

5. Vem har gjort flest mål för Manchester United?
a) George Best b) Denis Law c) Sir Bobby Charlton d) Ruud van Nistelrooy
Charlton har gjort 249 mål, Law 237, Best 179 och Van Nistelrooy 150. Jack Rowley är trea på listan med 211 mål medan Rooney är fyra med 181.

Sant eller falskt
1. Målvakten Alex Stepney delade en gång i tiden ledningen i Uniteds interna skytteliga vid jul.
Jo, det är tyvärr sant. Säsongen 1973/74 var Stepney straffskytt och United var inte bättre än att två mål räckte för att dela ledningen i skytteligan.

2. Två Unitedspelare har aldrig blivit utvisade i en och samma match.
Falskt. Så sent som maj 2004 var det emellertid sant (om vi inte räknar träningsmatcher).

3. Denis Laws mål för Manchester city mot Manchester United 1974 skickade ner United i andradivisionen.
Falskt. Laws mål avgjorde förvisso matchen och United skickades ner i andradivisionen, men även vid seger hade United åkt ur.

4. Old Traffords publikrekord (enbart fotbollsmatcher) är 76 962 åskådare och noterades i en match mellan Wolves och Grimsby.
Sant, 1939 möttes Wolves och Grimsby på Old Trafford i FA-cupsemifinal, 76 962 personer var på plats. United har förvisso spelat hemmamatcher inför mer än 80 000 åskådare, men dessa har spelats på Maine Road.

5. ”We often score six but we seldom score ten,” brukar Uniteds supportrar sjunga. Faktum är att Manchester United aldrig har gjort tio mål i en tävlingsmatch.
Falskt, United gjorde 10 mål mot Anderlecht 1956 och (som Newton Heath) mot Wolves 1892.

Skrivfrågor
1. Vilken sång är ”we often score six but we seldom score ten” hämtad från?
Ja, den har väl ingen riktig titel men Just One of Those Teams eller Pride of All Europe eller något liknande är godkända svar.

2. Alan Tonge, en tidigare junior- och reservlagsspelare i United, brukar skriva ”19:18:03” på Twitter. Vad betyder det?
United har 19 titlar, Liverpool 18, obetydliga city 3.

3. Totalt är det 92 lag i Premier League och Football League. Vilka av dessa lag har plusstatistik på United?
Statistiken var fin men 2006 förstördes den då United förlorade mot Southend Un som är det enda idag existerande laget som har plusstatistik på United.ted.

Utslagsfråga: Hur många Unitedmatcher har MUSS styrelse (Kent, Johan, Micke och Berra) totalt sett på plats?
Vi fick det till 425 när vi räknade.

Muss arrangerar en ny supporterträff i Göteborg den 15 september. Vi ses då!