Matchrapport: Manchester United – Wigan Athletic 4-0

Ett långt ifrån ordinarie Manchester United lyckades slå tillbaka Wigan med 4-0 på Old Trafford i eftermiddag. I Kagawas, Rooneys, van Persies, Valencias och Evras frånvaro klev det gamla gardet i form av Scholes och Giggs fram tillsammans med färskingarna Büttner och Powell, för att inte tala om frågetecknet Nani vars andra halvlek verkligen gav tvivlarna svar på tal.

United stod för ett riktigt styrkebesked dÃ¥ Wigan spelades ut totalt pÃ¥ – vad Wiganfansen snart borde börja kalla den – mardrömmarnas teater. Trots 0-0 i halvtid och en nÃ¥got tveksam inledning, med bland annat en straffmiss signerad Hernández, förde United spelet matchen igenom. Under den andra halvleken lyckades man bryta igenom lite oftare och när nollan väl var spräckt var det inget snack om vilka som skulle ta hem de tre poängen.

United inledde matchen stark och redan efter tre minuter fick Welbeck bollen i ett brett läge. Al-Habsi kom ut lite olyckligt och Welbeck tog tillfället i akt och föll lätt efter attWi knappt ha touchat vid Wiganmålvakten. Straffen tog anfallskollegan Hernández hand om, men han slog den på tok för dåligt för att överlista straffspecialisten Al-Habsi.

United fortsatte att styra matchen, men nästa målchans värd namnet dröjde till den 17:onde matchminuten då Nani hittade Welbeck med ett inlägg. Den sistnämnde drog till direkt på volley, men bollen studsade någon halvmeter utanför kassen. Under de följande minuterna lyckas United etablera ett tryck på offensiv planhalva och Wigan kan bara slå ifrån sig. Trots trycket lyckas inte United skapa någonting värt att nämna med undantag av en Welbecknick som seglade över Al-Habsis ribba.

Några minuter senare skapar Wigan sin första målchans nä Koné får ett läge då Giggs och Büttner går bort sig bakåt, men anfallaren lyckas inte få bollen på mål. United svarar genom ett fint förarbete av Giggs och Hernández som bäddar för Nani som kommer rättvänd mot mål. Den ifrågasatte portugisen förvaltar det dock med en chipp som, även om den gått på mål, knappast vållat Wigankeepern några större problem.

Under halvlekens avslutande minuter verkar Unitedspelarna redan vara ute i omklädningsrummet mentalt och Koné kan sånär trycka in 0-1 efter ett lågt inlägg mot den bortre stolpen. Precis innan halvleken blåses av får Ferdinand en boll på handen, men Oliver väljer att fria.

Trots ett övertygande övertag har United svårt att komma till ordentliga målchanser. Bakåt står man i alla fall stabilt och Wigan känns sällan riktigt farliga.

Andra Halvlek

Fergies halvlekssnack verkar ha gjort susen och laget kommer ut till den andra halvleken med nyvunnen energi. Detta leder till att man skapar ett bra tryck på Wigans planhalva under de första fem minuterna. I den 51:a minuten får Nani bollen ute på sin högerkant och har lekstuga med Wiganförsvaret innan han skickar in bollen i straffområdet. Efter en lite tilltrasslad situation hittar bollen till slut återigen ut till Nani och den här gången får han till ett pressat inlägg. Al-Habsi får handen på det men ligger chanslös på backen när Paul Scholes vräker sig fram och trycker in 1-0 i sin 700:e match United.

Så är proppen äntligen ur och direkt efter avspark vinner United bollen och Nani får ännu en gång in ett fint inlägg, på vilket Welbeck drämmer iväg ett volleyskott som går strax utanför Al-Habsis vänstra kryss. Efter detta sjunker tempot något och United släpper upp Wigan i planen.

I den 63.e minuten springer Giggs med bollen på vänsterkanten. Hans första inlägg täcks av Wiganfötter men en lång tå av Welbeck får bollen att rulla tillbaka till Giggs fötter. Waelsaren slår en pass snett inåt bakåt och där finns Büttner som får på ett skruvat mellanting mellan skott och inlägg. Chicharito gör vad Chicharito gör bäst när han styr in bollen från nära håll. 2-0!

Debutanten Büttner verkar efter detta ha fått en ordentlig självförtroendeboost. Två minuter senare rinner han igenom Wiganförsvaret med en blandning av fart, finess och en inte så liten smula tur. Han tar sig förbi inte mindre än tre Wiganförsvarare får in bollen mellan Al-Habsi och stolpen ur en vinkel som knappt finns. Kurre Hamrin hade varit stolt och Evra ser allt annat än glad ut när han fångas upp av kameran.

Vid det här läget är matchen givetvis avgjort och matchen tappar återigen något i tempo. Fergie byter ut de två äldre herrarna på mittfältet till förmån för van Persie och en debuterande Powell. Ynglingen tackar för förtroendet då han tio minuter senare serveras av Chicharito, som helt struntat att spela ut bollen efter att Welbeck fällts och legat kvar. Pang, bom och den andra drömdebuten för kvällen är ett faktum. Någon annan som tror att både Büttner och Powell sover rätt gott ikväll?

Resten av matchen spelas bara av och United kan glädjas åt att man som åskådare under den andra halvleken inte ägnat en tanke åt att fem av våra nyckelspelare återfinns på bänken eller läktaren. Lindegaard prövades knappt, men står ändå för en stabil insats. Backlinjen är näst intill fläckfri, mittfältet styr och ställer, Nani briljerar och Welbeck-Hernández är rörliga på topp. Det är svårt att ta fram en enskild spelare som matchens lirare, men för mig var Nani bäst idag. Jag var en av de som tvekade på om han överhuvud taget behövs i klubben, men om han fortsätter att stå för prestationer som det här emellanåt får han gärna vara kvar för min del.

Manchester United – Wigan Athletic 4-0 (0-0)

1-0 (51´) Scholes
2-0 (63´) Hernández
3-0 (66´) Büttner
4-0 (82´) Powell