Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Glada debutanter efter segern mot Wigan

Det handlade framför allt om de debuterande målskyttarna Buttner och Powell när Uniteds seger mot Wigan skulle sammanfattas. Det fanns emellertid även utrymme för beröm till den jubilerande legenden Paul Scholes.

Alexander Buttner gjorde sin första match för Manchester United och han svarade för en debut att minnas. Han gjorde mål och han spelade fram till mål medan han också imponerade i spelet. Han fick en varning och att samlingen inte kompletterades med ett rött kort är förstås bara positivt. Evra kan få svårt att behålla sin plats om Buttner fortsätter på den inslagna vägen. Buttner var förstås mycket glad efter matchen:

”Om jag spelar vill jag låta [Sir Alex Ferguson] se att jag kan göra ett bra jobb. Idag tycker jag att jag gjorde det. Jag är glad att jag fick spela mina första minuter i a-laget. Det är mycket bra att vi vann och jag gjorde mål och slog en passning som Chicharito gjorde mål på. Det är en dröm för mig.

”Jag fick reda på det igår [läs: i fredags] att jag skulle spela. Jag blev inte nervös förrän jag stod på planen och tittade mig omkring. Jag tycker att det är normalt att vara lite nervös om du spelar inför så många människor. I Holland spelade jag inför 23 000 så det är vackert att spela inför så många människor.

”Jag är glad idag. Jag gjorde mitt första mål i min första match och jag kommer aldrig att glömma det.”

Även Nick Powell gjorde debut för United, då han ersatte Ryan Giggs i den 71:a minuten. Powell gjorde, precis som Buttner, mål i debuten och han hoppas att målet ska vara det första av många:

”Det är fantastiskt att få göra min debut. Att den toppa det med ett mål är precis vad jag har arbetat för. Dario [Gradi, fotbollsdirektör i Crewe] brukade säga att mitt spel inte bara är anfall och försvar, det är om mål också och jag bevisade det förra säsongen och förhoppningsvis kan jag göra det för United.”

Powell menar att han inte kommer att sväva iväg efter den fina debuten: ”Min pappa kommer att hålla mig tillbaka, det kan jag berätta för dig. Nej, jag kommer bara att åka hem, ha den här fantastiska känslan och hålla mig själv på jorden.

”När jag först kom in skrämde det mig lite, för att vara ärlig, för jag är bara van med 5000 människor då och då, men det är en fantastisk atmosfär, fansen är fantastiska. Det var inte den svåraste matchen för de gjorde det enklare för mig men jag är glad att vara på planen och få minuter. Jag lär mig varje dag, framför allt från mittfältarna, Scholes, Carrick, Giggsy, de är alla fantastiska. De har alla varit igenom det och vunnit troféer. Det är vad jag vill göra så jag hoppas att lära från dem varje dag.”

Uniteds manager Sir Alex Ferguson var förstås nöjd med sina debutanter:

”En del av Buttners spel var bra men jag tycker att han var lite överilad ibland. Han har en fantastisk motor och en fantastisk entusiasm för spelet men han är opolerad med en hel del oskurna kanter. Vi tror att vi kan utveckla det och förhoppningsvis kan han vara en riktigt bra tillägg till laget. Han gjorde många mål i Holland och var besluten nog att göra det där målet. Det var lite turligt, jag vet inte om det styrdes eller inte, men han visade sin vilja att komma in där och förtjänade det.

”Nick Powell kommer att bli en riktigt bra spelare som vi hoppas kommer att följa i Paul Scholes fotspår i termer av att han har utmärkt blick för spelet, bra temperament, två mycket bra fötter, är snabb och har ett bra tillslag. För en pojke på 18, han blir inte 19 förrän nästa mars. Det har det varit en utmärkt dag för honom.”

Annars var Ferguson nöjd att United fortsatte framåt även när segern var säkrad: ”Det var det som gladde mig. Förra året förlorade vi ligan på målskillnad och det kommer inte att hända igen. Jag tycker att i första halvlek kom matchen aldrig igång. Wigan tog en minut på sig vid varje inspark och sänkte tempot på matchen. De höll bollen bra och är ett ganska aggressivt lag att möta, som drar på sig många frisparkar och stoppar spelet på det sättet.

”När vi fick tempot i spelet rätt i andra halvlek gjorde det skillnad för oss och vi blev mer aggressiva i termer av att vinna tillbaka bollen att göra bra tacklingar på mittfältet. […] Att göra det första målet är alltid viktigt i den här typen av matcher och vi stod som segrare till slut.”

Ferguson var också glad att Paul Scholes gjorde mål: ”Det var fantastiskt att Paul gjorde mål. Det är vad vi alltid minns med honom som en ung spelare, att dyka upp obemärkt i straffområdet. Givetvis, då han har blivit äldre, behöver han inte göra det då vi föredrar att han spelar centralt på mittfältet men han gjorde mål i sin 100:e match, 200:e, 300:e, 400:e, 500:e, inte sin 600:e men nu i sin 700:e match och det är fantastiskt.”

Om det var glada miner i Unitedlägret var Wigans manager Roberto Martinez inte alls nöjd. Han var mycket kritisk mot en tackling från Danny Welbeck och var inte alls nöjd över domare Michael Olivers insats: ”Vid Danny Welbecks sista tackling var hans fot över bollen på Franco. Det är fullständigt vårdslöst. Under det nya regelverket kan du inte göra så. […] Du kan inte tackla folk på det sättet. Foten är över bollen. Det är vårdslöst och farligt. Det är ett rött kort, för en Wiganspelare, Manchester United, alla.

”Jag var [irriterad på domaren]. Du kunde se det. Du vet vad han försöker göra. Jag har kommit till United tre gånger innan idag och oavsett anledning tycks vi inte bedömas på samma sätt som hemmalaget. Idag är straffen ett så dåligt beslut som du kommer att se i Premier League. På många sätt känns det som att du slåss mot ett berg. Det flög tacklingar omkring som om det hade varit åt det andra hållet hade det varit ett par röda kort.”

Noterat
* Uniteds fyra nyförvärv Buttner, Kagawa, Van Persie och Powell har nu samtliga gjort mål i sin första Unitedmatch på Old Trafford. Sommarens femte nyförvärv Angelo Henriquez behöver således inte känna någon press…
* Paul Scholes gjorde sin 700:e match för United. Han är numer trea på listan och har en realistisk chans att passera Sir Bobby Charlton som är tvåa med 758 matcher.
* Rio Ferdinand gjorde sin 400:e match för United.
* Ryan Giggs gjorde sin 600:e Premier League-match för United. Men i Giggs fall är det en trist siffra att nämna – det finns liksom ingen anledning att ignorera hans 40 första ligamatcher bara för att de råkade komma i en liga med ett annat namn.
* Vi noterar också att utlånade Fabio da Silva klev av skadad i QPR:s match mot Chelsea. Fabio förväntas bli borta från spel i flera veckor.
* När vi ändå är inne på lån så har Sean McGinty avslutat sitt lån med Oxford då han fick ytterst sparsamt med speltid där. McGinty är tillbaka i Manchester.

Källor: Manutd.com, Manchester Evening News, United.no