Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Man Utd-Tottenham

United lämnade Old Trafford poänglösa mot Tottenham, något man inte gjort sedan 1989. Matchen slutade 2-3, orättvist men ändå rättvist. Efter en bedrövlig första havlek, både defensivt och offensivt, gick man in till halvtidsvilan med ett 0-2 underläge. I andra halvlek byttes trötta Giggs ut mot en pigg Rooney som väckte liv i Uniteds anfallsspel, men det räckte inte till poäng.

Utan att ha imponerat i säsongsinledning hade United tagit 12 poäng av 15 möjliga innan matchen mot Spurs. Man hade även med sig den viktiga och starkaderbysegern mot Liverpool med sig inför matchen. Tottenham inledde säsongen med ynka två poäng på tre matcher. Men inför matchen mot United hade laget hittat formen efter vinster mot både QPR och Reading.

Båda lagen kom till match med avbräck i backlinjen. I United var Smalling, Vidic och Jones fortsatt borta efter skador. United saknade även Young och Valencia vilket gjorde att Giggs fick starta som yttermittfältare. Spurs saknade både Kaboul och Assou-Ekotto, vilket tvingade Villas-Boas att spela med Vertonghen som vänsterback medans Caulker fick chansen från start. Londonlaget saknade även Scott Parker och Emmanuel Adebayor som båda var skadade.

Första halvlek
Det tog bara 90 sekunder innan belgaren och för dagen vänsterback, Veronghen, gör 1-0 för Spurs. Detta efter ett katastrofalt försvarsspel. Vertonghen väggar sig fram från mittplan, och får alldeles för enkelt driva inåt i plan. Han kommer in i straffområdet och får iväg ett skott som tar på Evans arm och in i mål.

Sedan kommer första tecknet på att varken Evans eller Rio hängde med i matchen. Aaron Lennon tar emot bollen på mittplan och springer bara förbi försvaret och får iväg ett skott, som tar på täckande Rio ut till hörna. Därefter kommer Tottenhams andra mål på en liknande situation. Denna gång är det Bale som kommer på språng, drivandes med bollen från mittplan. Defoe tar en löpning och lurar med sig Evans, som lämnar Rio ensam mot Bale. Walesaren Bale springer rakt igenom försvaret och placerar in bollen vid bortre stolpen.

United lyckades inte skapa en enda målchans under hela halvleken. Det enda man hade var en straffsituation där målskytten Vertonghen drar Nani som faller. Chris Foy står dåligt till och väljer att fria. Ingen solklar straff, men inte heller självklart för domaren att fria.

Andra halvlek
Sir Alex byter ut Giggs redan i halvlek tillbaka kommer Wayne Rooney efter skadan han ådrog sig mot Fulham för en månad sedan. Bytet gav tidig utdelning då just Rooney i den 51:a minuten slår ett inlägg som Nani enkelt kan styra in i mål. Publiken kommer igång och målet ger oss känslan på en vändning av matchen, något som hänt flera gånger tidigare hemma mot Spurs.

Men då händer det som inte får hända. Laget blir övertaggade i samband med målet och har på tok för hög utgångsposition. Redan minuten efter tillåter man Spurs kontra, likt de två första målen. Man spelar bort försvaret och Bale får till ett skott som Lindegaard styr ut mitt i plan. Evra och Evans har tappat sina positioner vilket ger Dempsey öpppet mål, där han enkelt kan placera in bollen mitt i mål.

Där tror man att luften ska gå ur United. Istället blir det Premier Leagues galnaste tre minuter då United i anfallet efter reducerar till 2-3. Det är Van Persie som står för assisten då han spelar fram bollen till målskytten Kagawa. Japanen vänder bort försvararna, tar med sig bollen snyggt och placerar in bollen intill stolpen. Tre mål inom loppet av tre minuter!

Efter reduceringsmålet kommer United igång och dominerar matchen totalt. Till skillnad från tidigare matcher lyckas man även skapa målchanser. Först ut är inbytte Rooney som skruvar en frispark i stolpen. Därefter kommer ännu en straffsituation efter en Unitedhörna. Bollen studsar upp på Sandros arm, omedvetet av brasilianaren, men något som mycket väl kunde resulterat i en straff.

Uniteds dominans fortsätter. Scholes styr spelet och deltar ständigt i speluppbyggnaden, med sitt enkla kortpassningsspel och sina typiska crossbollar. Just Scholes får sedan iväg ett hårt skott som Friedel måste släppa retur på.

Sista chansen uppstår på en av de nio hörnorna United fått fram under matchen. En hörna som blir för kort, Carrick försöker skarva in bollen mot straffområdet men istället går den mot mål och tar i kryssribban. När fjärdedomaren ska visa tilläggstiden står det bara en 4:a. Märkligt när båda lagen genomfört samtliga byten tillsammans med flertalet spelavbrott p.g.a. skador.
_______________________________________________________________

Efter sex raka segrar i alla turneringar för United åker man på en tung förlust. Första halvlek är säsongens svagaste hittills. United skapar inte en enda målchans samtidigt som försvarsagerandet vid båda målen är bedrövligt. När Rio och Evans testas av snabba Tottenhamspelare som Defoe, Bale och Lennon har dem inte en chans. Tottenhamspelarna kunde springa rakt genom försvaret. Även dåligt av ytterbackarna Rafael och Evra som stannar ute på kanterna istället för att försvarar inne i banan.

Annat i andra halvlek. Total Uniteddominans. Mittbackarna Rio och Evans spelar faktiskt upp sig och vinner boll högre upp i planen, vilket är en avgörande faktor för Uniteds spelövertag. Bytet där Rooney går in istället för Giggs förändrar hela matchen. Till skillnad från Van Persie är Rooney en anfallare som deltar i spelet, något som syntes i den här matchen.För mig är Scholes lagets bästa spelare i matchen. Medans Carrick slår bort alldeles för många bollar på mittfältet, vilket tvingar United att återvinna bollen och börja om, sitter Scholes passningar varje gång.

Jag stället mig frågandes till Ryan Giggs. Många personer anser att han inte håller som innermittfältare, men enligt mig gör han värre ifrån sig på kanten. Han har inte alls kvickheten som krävs för en yttermittfältare. United skapar inte en enda målchans under den första halvleken. Som yttermittfältare har Giggs tillsammans med Nani stort ansvar för att saker ska hända offensivt. Jag har svårt att se Giggs få speltid när Valencia och Young kommer tillbaka från skador. Även Nani behöver höja sig, då portugisen haft en dålig säsongsinledning.

Manchester United-Tottenham Hotspur 2-3 (0-2)
0-1 (2′) Vertonghen
0-2 (32′) Bale
1-2 (51′) Nani
1-3 (52′) Dempsey
2-3 (53′) Kagawa

Man Utd: Lindegaard- Rafael, Ferdinand (Chicharito 90′), Evans, Evra- Carrick, Scholes-Nani, Kagawa (Welbeck 78′), Giggs (Rooney 45′)- Van Persie

Oanvända avbytare: De Gea, Wootton, Anderson, Cleverley

Spurs: Friedel- Walker, Gallas, Caulker, Vertonghen- Sandro, Dembele (Huddlestone 83′)- Lennon, Dempsey (Sigurdsson 69′), Bale- Defoe (Dawson 90′)

Oanvända avbytare: Lloris, Falque, Townsend, Mason

Publiksiffra: 75,566
Domare: Chris Foy