Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: CFR Cluj – Manchester United

Manchester United tog en välbehövlig seger efter att ännu en gång ha hamnat i tidigt underläge. United hade ett massivt bollinnehav under hela matchen och Robin van Persie förvaltade två av de relativt få målchanser som skapades, det ena med viss tur och det andra med ett avslut av högsta klass. Holländaren assisterades båda gångerna av Wayne Rooney. Efter vändningen var segern aldrig direkt hotad med undantag för slutminuterna, då Cluj etablerade ett visst tryck på Uniteds planhalva.

United kom till start med en intressant uppställning, helt utan yttermittfältare. Ytterbackarna Rafael och Evra fick ansvaret för att sköta kantspelet på egen hand, något som märktes på Uniteds spel. Anderson, Cleverley och Fletcher bildade ett innermittfält där den sistnämnde låg något längre ned i banan än de andra två. Framför dem huserade Wayne Rooney i vad som liknade en fri roll och på topp fick Hernández speltid tillsammans med van Persie. De Gea fick förtroendet mellan stolparna.

Första halvlek
United tar tag i taktpinnen direkt från start och den nykomponerade innermittfältstrion Anderson-Fletcher-Cleverley visar goda tendenser i passningsspelet. Cluj försvarar med många spelare bakom bollen och tycks inriktade på att ställa om snabbt. Detta är precis vad som händer i den 13:e minuten då Cluj erövrar bollen på egen planhalva. Därifrån skickas en lång crossboll ut mot Uniteds vänsterkant. Väl där är Evra way off i positionsspelet och har inte skuggan av en chans när Sougou får till en perfekt nedtagning och med nästa touch slår in ett lågt inlägg in i straffområdet. Evans har noll koll på var Kapetanos befinner sig, vilket gör att greken enkelt kan löpa sig fri och sättä bollen i mål förbi en chanslös De Gea.

Unitedspelarna är ju numera rätt vana vid tidiga underlägen och minuterna efter målet fortsätter United med att, lugnt och metodiskt, spela bollen emellan sig på Clujs sida av planen. Fletcher och Cleverley gör det många gånger riktigt bra, ofta i samspel med Rooney. Dessa tre herrar lyckas skapa ett par halvlägen, men inte direkt några målchanser värda namnet. I den 29:e minuten får så United en frispark i inläggsläge till vänster på offensiv planhalva. Rooney kliver fram och slår en inåtskruvat frispark som är mycket bra. På något sätt lyckas Clujförsvaret helt missa att markera båda våra anfallare. Bollen är dock något för hög för att Chicharito ska få skallen på den, men strax bakom honom står van Persie som, i sitt försök att skarvnicka bollen, får den på axeln och den seglar i en perfekt båge över målvakten Mário Felgueiras och in i mål. 1-1!

Resten av halvleken fortlöper med total Uniteddominans och när bollinnehavssiffrorna visas efter knappa 35 minuter är man föga förvånad när de visar att bortalaget haft bollen under 70% av tiden. När domaren blåser av för halvtid känns det som att det här kommer United att lösa utan problem. Om vi undviker onödigt slarv kommer Cluj knappast att skapa något och kan vi bara lägga in en växel till i anfallsspelet så kommer 1-2 för eller senare. Cleverley är ett utropstecken på mittfältet och har flera gånger serverat lagkamraterna med sina fina passningar. Han är tillsammans med mittfältskollegan Fletcher närmast felfri, medan Rooney verkar trivas i sin roll lite längre ner i banan än normalt och dessutom verkar RvP ha en sån där dag när allt bara går vägen.

Andra halvlek
Andra halvlek inleds i samma anda som den första med ett bollförande United och ett Cluj som försvarar med väldigt många spelare. Skillnaden från matchinledningen är att det nu bara dröjer fyra minuter innan United visar att man är klasser bättre än sina rumänska motståndare. Rooney driver bollen på högerkanten och ser van Persie komma löpandes. Han slår en cross som skulle göra både Becks och Scholes avundsjuka och resten är ren magi. Van Persie sprintar ifrån sin bevakning och når bollen precis före målvakten, lyfter vänster ben och touchar bollen som tar riktning åt vänster och studsar in vid stolpen. Ett fullkomligt utsökt nummer som föregås av en fantastisk boll från Rooney. Världsklass, fotbollsgodis och 1-2.

Efter målet faller United tillbaka något och Cluj har en kortare bra period. Kapetanos missar grovt i en position innanför straffområdet och Cadú når högst på en hörna. Hans nick tvingar De Gea till en fin parad. Efter detta återtar United initiativet och både Rafael och Evra fyller på lite mer i offensiven. Även Anderson, som tidigare överglänsts av Fletcher och Cleverley, visar goda intentioner när han dribblar och väggpassar på högerkanten. Något som dock tycks saknas hos Anderson är den där sista passningen som är så viktig för att målchanser ska skapas.

Sista 20 sjunker tempot i matchen och blir inte bättre när båda lagen genomför byten. United lyckas bra med att hålla i bollen och verkar bara vilja spela av matchen. Undertecknad kan tycka att man här borde gå för 1-3 och en punktering av matchen, utan att för den delen blotta sig för mycket defensivt. Man lyckas dock bra med att kontrollera händelserna med undantag för slutminuterna, då Cluj skapar ett tryck på Uniteds planhalva. De Gea tvingas till en bra räddning, men det är också den enda farligheten som uppstår och den andra segern i Champions League för den här säsongen är bärgad.

Reflektioner
United stod för en gedigen prestation och trots det tidiga underläget kändes det aldrig som om det var någon fara på taket. Fletcher och Cleverley står för fina insatser, framför allt i den första halvleken, och efter halvtid visade även Anderson stundtals framfötterna. Van Persie fortsätter att producera och Rooney ser riktigt bra ut. En farhåga som fanns på förhand var att våra ytterbackar skulle gå framåt för mycket i de luckor där våra yttermittfältare normalt huserar och i sin tur lämna stora luckor för Clujspelarna att kontra i. Detta var dock aldrig något problem, men yttrarnas frånvaro gjorde att vi tappade en dimension i vårt anfallsspel. De Gea visar återigen, trots att han under stora delar står sysslolös, vilken bra målvakt han är. Bara att hoppas på att Sir Alex ser samma sak. Evans utgick med 10 minuter kvar, vilket naturligtvis är oroväckande. Nog för att Wootton säkert är en talangfull mittback, men att starta med honom under de kommande matcherna känns inte direkt hundra, så vi får hoppas att allt är okej med Jonny och att han är redo för Newcastle på söndag.

CFR Cluj – Manchester United 1-2 (1-1)
1-0 Kapetanos (14´)
1-1 van Persie (29`)
1-2 van Persie (49´)

CFR Cluj: Felgueiras – Sepsi, Cadú, Rada, Pinto – Sougou (Alberto 23´), Muresan, Aguirregaray (Nicoara 80´), Camora – Kapetanos (Bjelanovic 61´), Bastos

Oanvända avbytare: Stancioiu, Maftei, Piccolo, Valente

Manchester United: De Gea – Rafael, Ferdinand, Evans (Wootton 79´), Evra – Anderson, Fletcher, Cleverley – Rooney – van Persie, Hernández (Welbeck 83´)

Oanvända avbytare: Lindegaard, Wootton, Nani, Powell, Kagawa

Publiksiffra: 24,000
Domare: Alberto Undiano Mallenco