Matchrapport: Newcastle – Manchester United 0-3

Efter en alldeles lysande inledning på matchen tappade United sitt stora övertag. Man lyckades dock tillslut både hålla ledningen och utöka den, för att ta med alla tre pinnarna till Manchester. Två fina hörnmål, signerade Evans och Evra, och ett briljant långskottsmål av Cleverley var det som avgjorde matchen som tar upp laget på en andraplats i ligan.

Första halvlek
Likt många andra gånger denna säsong så var det United som började denna match starkast, och man hade efter 15 minuter ett bollinnehav på hela 64 %. Man rullade mycket boll de första minuterna innan man kom till ett riktigt avslut. Cirka fem minuter in i matchen så fick Cleverley tag i bollen på vänsterkanten och måttade ett fint inlägg till van Persie som stod vid bortre delen av straffområdet. Holländaren nickade ner bollen till Evans, som flera gånger sprang med upp vid anfall som han själv startade, som sedan klackade vidare bollen till Welbeck som fick till ett tämligen lamt avslut. Harper i Newcastlemålet hade inga problem med att plocka upp den bollen.

Minuterna efter så spelar Carrick bollen till van Persie, som så många gånger förr, med en lyftning bakifrån. Van Persie kommer i dålig vinkel, men lyckas ändå att få till ett avslut på Harper som får ut bollen till en hörna. Van Persie, som efter förra matchen sagt att han gärna vill stå för fler assist, tog hörnan från höger och i straffområdet kommer Evans som möter bollen med huvudet, och 0-1 är ett faktum!

Harper i motståndaremålet håller på att göra en riktig tabben när han försöker dribbla av Welbeck i eget straffområde. Welbeck får tillslut tag på bollen, men kommer framåt snubblandes och missar öppet mål! Harpers fotarbete är under all kritik matchen igenom, men däremot står han för en del fina räddningar.

När matchen nått femton minuter får United en frispark centralt utanför straffområdet. Rooney och van Persie kör en variant där van Persie hoppar över bollen och Rooney skjuter mot den vänstra stolpen bakom muren. Harper är med och tippar ut bollen till en hörna.
På den efterkommande hörnan, som Rooney tar från vänster, slingrar sig Evra igenom och möter bollen med panna vid den främre stolpen. 0-2 och riktigt bra spel från United för tillfället!

Newcastles bästa målchans i första halvlek kommer i den 18 minuten nrä Ben Arfa slår ett inlägg som nickas till lagkaptenen Gutierrez som skjuter bollen tätt utanför vänstra stolpen.

Efter 20 minuter börjar United att tappa sitt höga bollinnehav och börjar bjuda in motståndarna i matchen mer och mer. Den tidigare höga pressen som laget har haft har nu förvandlats till ett väldigt passivt spel. Detta medför att man måste spela aggressivare när Newcastle väl får igång sitt snabba spel, och det resulterar i att United plockar på sig tre gula kort i första halvleken, på Kagawa, Ferdinand och van Persie.

Nu börjar det även bli tumultartat och oorganiserat varje gång bollen kommer mot Uniteds straffområdet, men trots det så kommer Newcastle inte till några kvalificerade avslut.
Tioté får utbrott när han fäller Rooney, och på grund av utspelet får han ett gult kort. Onödigt skulle jag själv beskriva det som. Man fick även ett till gult kort i första när Gutierrez kommer med en riktigt ful tackling med dobbarna före från sidan mot Kagawa. Hade han kommit bakifrån i den situationen så hade han fått rött direkt.

Det händer ändå inte så jättemycket i målchansväg fram tills domare Webb blåser för halvtid. Värt att notera är att de tre hörnorna United har haft denna halvlek har varit väldigt farliga, varav två som sagt blivit mål.

Andra halvlek
Här fortsätter spelet som det gjorde under den första halvlekens andra del, dvs. mycket passivt spel ifrån United. Rooney har tagit ytteligare ett kliv ner och i försvarande situationer har han oftast samma utgångspunkt som Cleverley och Carrick.

Ett läge kommer i den 50 minuten, när Ba nickar bollen i ribban. Cissé kommer på retur och nickar bollen på räddande De Gea, på mållinjen, i stolpen och ut, sedan rensas den undan. Lätt att diskutera det icke-dömda målet, eftersom det var väldig svårt att se på reprisbilderna ifall bollen var helt över mållinjen eller inte.

Ferguson märker att man tappat mycket nu, och det rinner oftast igenom på högerkanten med Rafael och Kagawa. Därför byts Kagawa ut i den 55 minuten och in kommer Valencia, som är tänkt att stärka den defensiva delen av spelet på högerkanten. Lyckat byte kan man säga i efterhand, då Valencia som vanligt är en väldig kraft offensivt, samtidigt som samarbetet med Rafael är mycket bättre än det som Rafael och Kagawa hade.

Ju längre andra halvlek skrider, desto bättre spel visas upp från Uniteds sida. Cleverley och Valencia står för väldigt mycket av spelet, och Rooney är en mellanhand där med, som han är hela matchen igenom. Några avslut kommer från båda lagens sida, dock så sitter Uniteds på mål, medan Newcastle oftast inte prickar målramen.

Newcastle gör ett dubbelbyte efter 63 minuter då storebror Shola Ameobi och Ajax-förvärvet Anita ersätter Ferguson och Cissé.

Matchens snyggast mål kommer i matchminut 71 då Cleverley från vänsterkanten slår ett inlägg eller skott, kunde inte avgöra det när jag såg det, som seglar i en fin båge mot bortre krysset, och 0-3 är ett faktum! Det är ett mål som man kan minnas länge dock, riktigt fint!

I övrigt så kommer det stölägen för båda lagen, men inget riktigt farligt. Bollinnehavet är rätt lika till slutet av matchen, och det verkar som att lagen är nöjda med resultatet på något konstigt sätt.
Rooney och van Persie byts ut till förmån för Scholes och Giggs, medans Newcastles sista byte är Bigirmana mot Tioté.
Gula kort i andra halvlek tilldelades Perch, Bigirmana och Scholes.

De Geas ageranden vid krossbollar är fortfarande väldig tveksamma. Han är ung, men har ingen som helst auktoritet i straffområdet, vilket märktes vid flera sekvenser i dagens match.

Matchens gigant skulle jag själv säga vara Cleverley. Bortser man från målet så är han ändå väldigt involverad i matchen hela tiden. Syns gör han inte allt för mycket, förutom de fina krossbollarna han får in då och då, då hans styrka snarare ligger i ett snabbt passningsspel med få touchs, men han ser allt som händer på planen och vet var passningarna ska sitta när han får bollen. Kämpar även till 100 % för laget!

Newcastle – Manchester United 0-3 (0-2)

0-1 (8′) Evans
0-2 (15′) Evra
0-3 (71′) Cleverley

Newcastle: Harper – Santon, Wiliamson, Perch, Ferguson (Anita 63′) – Ben Arfa, Tioté (Bigirmana 80′), Cabaye, Gutierres – Ba, Cissé (Shola Ameobi 63′)

Oanvända avbytare: Alnwick, Simpson, Obertan, Sammy Ameobi

Manchester United: De Gea – Rafael, Ferdinand, Evans, Evra – Cleverley, Carrick – Kagawa (Valencia 55′), Rooney (Scholes 79′), Weleck – Van Persie (Giggs 87′)

Oanvända avbytare: Lindegård, Anderson, Chicharito, Wootton

Publiksiffra: 52,203
Domare: Howard Webb


Höjdpunkter från matchen


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS