Harry McShane är död

Harry McShane, ytter i United i början på 1950-talet, har gått ur tiden. Han blev 92 år gammal.

Harry McShane föddes i Holytown, North Lanarkshire i Skottland i april 1920 och avled tidigare den här månaden. Han förmodades vara den äldsta överlevande Unitedspelaren, en roll som nu övertas av Jack Crompton.

McShane inledde karriären i Blackburn något år innan andra världskrigets utbrott. När kriget var över gjorde han en säsong i Huddersfield innan han flyttade till några Bolton i några säsonger. Därefter skrev han, 1950, på för Manchester United.

Harry McShane gjorde totalt närmare fyra säsonger för United, det var dock bara under den första säsongen han var någorlunda ordinarie. Han gjorde 12 ligamatcher när United vann ligan säsongen 1951/52, något som, enligt Manutd.com, inte var tillräckligt för att han skulle få en mästarmedalj (jag trodde att det var 10 matcher som gällde för en medalj men jag förmodar att reglerna var annorlunda på den tiden). Han lämnade United i februari 1954 för Oldham och avslutade sedan karriären för icke-ligalagen Chorley, Wellington Town och Droylsden.

Som spelare var Harry McShane en direkt ytter som använde snabbhet snarare än teknik för att ta sig förbi sin försvarare innan han matade inlägg till anfallarna. Han gjorde totalt 57 matcher och 8 mål för United.

Efter karriären som spelare agerade McShane speaker på Old Trafford under 1960- och 70-talet, varför han kallas ”the Voice of Old Trafford”. Senare, 1985 för att vara exakt, var han med och grundade United Old Boys Association. Han arbetade också som scout för United och sägs bland annat ha upptäckt Nicky Butt och Wes Brown.

Harry är far till skådespelaren Ian McShane (som bland annat har medverkat i Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides och serierna Deadwood och Lovejoy).

Källor: Independent.co.uk, Manchester Evening News, Aboutmanutd.com, Manutd.com, Wikipedia


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS