Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Galatasaray – United

United har rest till Turkiet med en ung trupp för att ta sig an Galatasaray i Champions League. För United, som redan har säkrat gruppsegern, handlar matchen enbart om ära och nyttig speltid för de som inte är ordinarie. För Galatasaray är det däremot en mycket viktig match i kampen om andraplatsen i gruppen.

Galatasaray
Galatasaray leder den turkiska ligan men laget är i dålig form. I fredags förlorade man överraskande med 3-1 mot Karabukspor (som parkerar på den nedre halvan av tabellen) på hemmaplan och för en dryg vecka sedan spelade man 1-1 borta mot Mersin Idmanyurdu (näst sist i ligan). Laget kan heller inte skylla på att man vilade spelare inför det viktiga mötet med United.

Champions League-spelet började dåligt för Galatasaray. De kanske kan vara nöjda med insatsen mot United på Old Trafford, en match United vann med 1-0 men där gästerna hade tre skott i trävirket och också borde ha fått en straff i matchinledningen. I andra omgången blev det dock 0-2 hemma mot Braga, en missräkning. Detta följdes av 1-1 hemma mot Cluj och man såg ut att ha gett bort sina chanser till avancemang. Laget tog sig dock samman och vann med 3-1 i Cluj senast.

Med sina fyra inspelade poäng är Galatasaray tvåa i gruppen, på samma poäng som Cluj och en poäng före Braga. Kampen om andraplatsen kommer att avgöras först i den sista omgången och Galatasaray ser förmodligen en stor möjlighet att ta poäng mot ett reservbetonat United.

Galatasaray spelar normalt sett 4-4-2 och möjligen får vi se svensken Johan Elmander på topp – han spelade andra halvlek senast. De har en del andra namn man känner igen, men det tenderar att vara spelare i slutet av karriären. Tränare Fatih Terim har lovat att man ska göra två förändringar jämfört med laget som spelade i fredags.

Möjlig startelva:
Muslera
Eboue, Cris, Nounkeu, Riera
Altintop, Inan, Kurtulus, Colak
Yilmaz, Elmander

Manchester United
Förra årets fiasko upprepades inte, gruppsegern är i hamn redan efter fyra matcher och United har rest till Turkiet utan ett flertal nyckelspelare. ”Välkommen till helvetet” hette när United mötte Galatasaray på bortaplan första gången 1993. Atmosfären kommer måhända att vara mindre fientlig den här gången men det borde ändå vara en nyttig utbildning för spelare som Powell och Buttner, oavsett om det blir spel eller inte.

United reste med följande 21 spelare till Turkiet: Johnstone, Lindegaard; Rafael, Buttner, Jones, Thorpe, Vermijl, Wootton; Carrick, Petrucci, Cole, Cleverley, Fletcher, Anderson, Powell, Young, Tunnicliffe; Hernandez, King, Welbeck, Macheda

Saknas gör: De Gea (tandvärk), Evra (vilas), Ferdinand (vilas), Evans (skadad), Smalling (vilas), Vidic (skadad), Valencia (vilas), Giggs (vilas), Nani (skadad), Scholes (vilas), Kagawa (skadad), Rooney (sjuk), Van Persie (vilas).

Vi förutsätter att ”vilas” är sant där det anges, då vi inte har fått någon information om något annat. Vi tror också att De Gea, Evans, Nani och Rooney ska kunna vara i speldugligt skick till helgen.

Offensivt är det ett hyggligt manskap som har rest, trots att Rooney och Van Persie inte är med. Defensivt är det sämre – då varken Evans, Ferdinand eller Smalling är med till Turkiet. Sir Alex Ferguson har sagt att Phil Jones kommer att starta och även om han har en förmåga att ljuga när han berättar vilka som ska eller inte ska spela finns det ingen anledning att inte tro honom den här gången.

Vi hade en liten förhoppning om att Kagawa skulle följa med, istället fick vi en käftsmäll då Ferguson berättade att Kagawa blir borta fyra veckor till.

Då De Gea har tandvärk är Lindegaard given i mål.

Rafael kommer förstås att spela högerback – annars hade han stannat i England – och då Evra stannade i England är Buttner given på vänsterbacken. En mer intressant fråga är om Jones får Carrick eller Wootton som mittbackspartner. Jag lutar åt att det blir Carrick, United har bättre beredskap offensivt och jag tror att inte att Carrick hade följt med om tanken inte är att han ska spela.

Offensivt hittar vi Anderson, Cleverley, Fletcher, Young, Welbeck och Hernandez. De behöver speltid allihop och jag tror således att de kommer att starta. Jag gissar att det blir i någon form av diamantformation. Jag vill absolut se Welbeck på topp och inte bortkastad på kanten.

Det betyder i så fall att vi inte får se några ungdomar från start. Lite trist, förstås men spelarutbildning är inte första prioritet. Det är viktigare att hålla reserverna i speldugligt skick.

Möjlig startelva:
Lindegaard
Rafael, Carrick, Jones, Buttner
Fletcher
Cleverley, Young
Anderson
Welbeck, Hernandez

Historik
Om man följde United i början av 1990-talet minns man också Uniteds första besök i Turkiet. Lagen möttes i ett dubbelmöte för en plats i gruppspelet (sista året där gruppspelet bestod av endast två grupper). Den första matchen på Old Trafford slutade 3-3 och en hätsk stämning piskades upp inför mötet i Turkiet. ”Welcome to the Hell” var beskedet som välkomnade United till Turkiet. Trycket blev för mycket och United orkade endast spela 0-0. Efter matchen blev Eric Cantona utvisad för att ha varit lite för kreativ i sin kritik mot domaren och därefter hamnade Cantona och Bryan Robson i handgemäng med den turkiska polisen.

Det var otäcka scener som senare har skönmålats. Spelarna hade dock en bättre upplevelse än supportrarna – många engelsmän som kom till Turkiet kastades helt sonika i fängelse och blev av med sina pass. Brottet? De ville se en fotbollsmatch. De fick sedermera återvända till England, många lovade ändå att aldrig återvända till Turkiet.

Mindre än ett år senare möttes lagen igen, den här gången i gruppspel. Matchen i Turkiet slutade 0-0, i en betydligt lugnare affär. I England vann United med 4-0, men det hjälpte inte – United slutade trea i gruppen, på samma poäng som Barcelona och långt efter den överlägsna gruppsegraren IFK Göteborg [sic!].

Därefter har inte lagen stött på varandra förrän i år.

Tiderna är annorlunda nu och supportrarna som reser till Istanbul kommer förmodligen att lämna med trevliga minnen (oavsett resultat i matchen), där man minns stämningen på läktarna som något positivt.

Galatasary – Manchester United
Turnering: Champions League
Plats: Ali Sami Yen Spor Kompleksi, Istanbul
Tid: Tisdag 20 november, 20.45
Domare: Carlos Velasco Carballo (Spanien)

Matchen visas på TV6 och Viaplay.