Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Nu är Sir Alex Ferguson staty

Idag avtäcktes statyn på Sir Alex Ferguson framför läktaren Sir Alex Ferguson Stand på Old Trafford. Den fantastiska resan som började i november 1986 är nu 26 år och 37 titlar gammal.

Beslutet att hedra Sir Alex Ferguson med en staty, som det givetvis inte finns någon som ifrågasätter, togs i samband med att man beslutade att döpa om Old Traffords norra läktare till Sir Alex Ferguson Stand i samband med att Ferguson förra året firade 25 år som manager i United.

Statyn, som är Philip Jacksons konstverk och visar en yngre Ferguson med armarna i kors, avtäcktes idag av Sir Alex fru Cathy. Cathy har förstås en viktig del i Uniteds historia – det var trots allt hon som övertygade Sir Alex att revidera sitt beslut att gå i pension 2002. Det är Uniteds supportrar Cathy evigt tacksamma för.

Ceremonin besöktes förstås av många före detta Unitedspelare, bland dessa noterar vi Ole Gunnar Solskjaer, Andy Cole, Denis Irwin, Ruud van Nistelrooy, Peter Schmeichel, Edwin van der Sar och Eric Cantona. På plats var också dagens Unitedtrupp.

Sir Matt Busby var först
Sir Alex Ferguson blev andra Unitedmanager att hedras med en staty. Först blev Sir Matt Busby i april 1996. Busbys staty vaktar Old Traffords östra läktare. Mitt emot Busby står, sedan 2008, en staty på the Holy Trinity – George Best, Denis Law och Sir Bobby Charlton (Law finns också som staty i gången till Stretford Ends övre del). Det är väl i allra högsta grad sannolikt att åtminstone Ryan Giggs och Paul Scholes på motsvarande sätt kommer att göra Ferguson sällskap i framtiden.

Liksom statyn på Ferguson har Philip Jackson också gjort statyerna på Busby samt Best, Law och Charlton.

Fakta Sir Alex Ferguson
Sir Alex Ferguson föddes i Glasgow på nyårsafton 1941. Efter en hygglig karriär som spelare i Skottlands högsta division inledde Ferguson tränarkarriären i East Stirlingshire 1974. Några år i St Mirren följde innan han tog över Aberdeen. Fergusons tid i Aberdeen var en succé – han vann tio titlar med den skotska klubben och satte tillfälligt stopp för Celtics och Rangers dominans. Han ledde Skottland i VM 1986 innan han senare samma år fick ett erbjudande han inte kunde säga nej till. Ferguson lämnade Aberdeen för Manchester United.

Sir Alex Fergusons meritlista är enorm. Det han har gjort i United är inget annat än magnifikt. Under tiden Ferguson har tagit hand om United har nio Liverpool-, elva England-, och nitton citymanagers passerat. Nio managers har passerat i Chelsea sedan Jose Mourinho var manager där 2004. Gör vi motsvarande resa i United hamnar vi i 1927 och Herbert Bamlett.

Ferguson har vunnit obegripliga 37 titlar under sin tid i United. Den siffran är ensamt tillräcklig för att placera honom som etta på listan över de tränare som har vunnit flest titlar. Då kan Ferguson alltså lägga till ytterligare tio titlar…

Fergusons titlar är fördelade på tolv ligatitlar, Europacupen två gånger, VM för klubblag två gånger, FA-cupen fem gånger, ligacupen fyra gånger, Supercupen en gång cupvinnarcupen en gång och Charity/Community Shield tio gånger.

Enligt Manchester Evening News kommer en väggmålning på Sir Alex Ferguson och de 37 titlar han har vunnit att avtäckas imorgon. Väggmålningen kommer att hälsa välkommen till Sir Alex Ferguson Stand.