Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Reading-Manchester United

United låg under, vände underläget till ledning, tappade ledningen och låg återigen under innan man därefter kvitterade och även gjorde 4-3. Allt detta i vad som kan vara den galnaste av första halvlekar. Den andra halvleken var inte lika händelserik, utan mållös, vilket betydde att United tog tre nya poäng.

Första halvlek
Jaha, vart ska man börja… Matchen började med att Reading fick ett par fasta situationer och Young några halvchanser. Men istället var det Reading som tog ledningen, ett inlägg från vänsterkanten studsade ut till walesaren Robson-Kanu som på volley placerade in bollen högt förbi Lindegaard om danskens högra sida. Uniteds kvittering kom i den 13:e matchminuten när Anderson spelar ut på vänsterkanten till Young, som sedan får tillbaka bollen och kunde med kraft och bra placering, precis intill närmsta stolpen, göra 1-1 ur en svår vinkel.

Bara två minuter senare fick United straff. Detta efter en hörna då bollen var påväg ut från straffområdet, Evans står felvänd mot mål men Readingmittfältaren Tabb tacklar ner nordirländaren, väldigt klumpigt. Rooney steppar upp för att ta straffen och placerar in den snyggt till vänster om målvakten Federici som slängde sig åt fel håll. Glädjen var kortvarig då anfallaren Le Fondre nickar in 2-2 på hörna i den 19:e minuten.

Reading skapade ännu en hörna genom Robson-Kanu, som utan tvekan var matchens bästa spelare och ett ständigt hot för Unitedförsvaret. Återigen trångt i straffområdet där backen Morrison vann duellen mot Evans och nickar in den, ett mål som betydde 3-2 Reading. Hemmalaget fortsatte skapa farligheter längs kanterna, där Rafael hade det väldigt tufft mot yttern McAnuff och drog på sig ett gult kort.

United kvitterade i den 30:e minuten, när Evra snyggt väggade sig fram med Young som klackade tillbaka bollen till Evra. Kaptenen för dagen spelade sedan in bollen efter backen in i straffområdet och hittar Rooney som helt omarkerad kan placera in 3-3. Direkt efter målet byter Ferguson ut tidigt varnade Rafael mot Smalling, något den unge brasilianaren inte var helt nöjd med.

Det går snabbt här, fyra minuter senare tar United återigen ledningen. Carrick spelar fram bollen till Rooney som snyggt skarvar bollen vidare till Van Persie som klokt undviker offsiden. Federici kommer ut aningen felplacerad, något holländaren upptäcker och rullar in bollen vid sidan av målvakten. I 39:e minuten skulle det ha varit 5-3 United, men domarteamet ville annat. Van Persie drar till på volley på och träffar en Readingback som står inne i målet. Ett hårt skott, men bollen var ett par decimeter över mållinjen och den får inte domarna missa. Precis innan halvtid kliver Anderson av skadad och ersätts av Phil Jones.

Andra Halvlek
Inte riktigt lika händelserik som den första. Reading skapade mest på sina fasta situationer som United hade svårt att försvara sig mot. Hemmafansen skrek även efter straff när Evra gick hårt men rättvist på boll, domaren gjorde rätt och friade. Precis som i den första halvleken gick Reading framåt längs kanterna, men hade numera svårt att skapa kvalificerade målchanser.

United tog sedan kontroll över bollen och lugnade ner tempot. Van Persie skapade en målchans då han jagade Readingmålvakten som försökt finta bort holländaren. Van Persie får bollen lite långt ifrån sig och skjuter utanför, en chans han ändå borde ha gjort mål på. Det är inte förrän i slutet av matchen som ett par halvchanser uppstår för Reading, men var aldrig riktigt nära en kvittering.

Sammanfattning
Ja, textstycket under första halvlek är aningen längre än den andra. Jag har sett ett antal fotbollsmatcher, men aldrig har jag sett en sådan första halvlek… Trots att man släppte in tre mål anser jag inte att försvarsspelet var dåligt, istället tvärtom. Det dåliga var just försvarsagerandet vid fasta situationer.

Rafael, som enligt mig varit Uniteds bästa spelare den här säsongen, hade det tufft och byttes ut redan i den 31:a minuten. Något som visade sig vara lyckat, McAnuff kom inte alls runt Smalling på samma sätt. Det man saknade var Rafaels bidragande i det offensiva spelet, Smallings bristande bollteknik passar inte in på den moderna högerbacken. Jones är inte heller den skickligaste med boll och hade på tok för offensiv roll som mittfältare. Här saknade man Andersons kreativitet och fart från mittfältet. Young var väldigt pigg matchen igenom, men misslyckades totalt med sina avslut.

Den fullständigt galna första halvleken följdes upp av en halvlek där United kontrollerat kunde spela av matchen och ta tre nya poäng (till skillnad från Chelsea och City).

Reading-Manchester United 3-4 (3-4)
1-0 Robson-Kanu (8′)
1-1 Anderson (13′)
1-2 Rooney (Straff, 16′)
2-2 Le Fondre (19′)
3-2 Morrison (23′)
3-3 Rooney (30′)
3-4 Van Persie (34′)

Reading:
Federici – Cummings, Mariappa, Morrison, Shorey – Robson-Kanu (Hunt 83′), Tabb, Leigertwood, McAnuff (McCleary 79′) – Le Fondre, Roberts (Pogrebnyak 69′)

Manchester United:
Lindegaard – Rafael (Smalling 31′), Ferdinand, Evans, Evra – Anderson (Jones 41′), Carrick, Fletcher – Rooney, Van Persie (Welbeck 74′), Young

Oanvända avbytare: De Gea, Giggs, Cleverley, Chicharito

Publiksiffra: 24,095
Domare: Mark Halsey