Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Sunderland

United tog emot Sunderland på lördagseftermiddagen och körde gasen i botten i drygt 25 minuter i den första halvleken. Van Persie och Cleverley nätade under perioden, men två mål gjorda var helt klart i underkant med tanke på chanserna som skapades. Rooney satte spiken i kistan 15 minuter in i den andra halvleken innan Sunderland tilläts fastställa slutresultatet till 3-1.

United ställde upp med en på förhand intressant startelva. Anmärkningsvärt var att Jones fick chansen till höger i backlinjen och att Smalling bildade mittbackspar tillsammans med Ferdinand. Evra fullbordade fyrbackslinjen som tillsammans med De Gea skulle försöka hålla Sunderland nollade. Innermittfältet utgjordes av de formstarka herrarna Carrick och Cleverley, flankerade av yttrarna Valencia och Young. Rooney återfanns återigen i en djupare anfallsroll strax bakom van Persie längst fram.

Första halvlek

Matchinledningen präglas av Uniteddominans vad gäller bollinnehav, utan att för den delen skapa så mycket. Spelarna uppträder kontrollerat samtidigt som de ser hungriga ut. Efter drygt tio minuter börjar man släppa på handbromsen. Ytterbackarna Evra och Jones kommer med bra framåt och framför allt den senare visar ett driv som han inte visat upp sen före skadan. Ytterbackarnas offensiva löpningar bidrar med att ge Young och Valencia fler alternativ på deras respektive kanter. Innermittfältet samarbetar bra med en fallande Rooney, vilket gör att Uniteds anfallsspel blir rörligt och dynamiskt över hela banan.

Dessa faktorer spelar in när United inleder en av sina bästa perioder hittills under den här säsongen. Evra får Uniteds första chans efter att ha fått bollen vid straffpunkten efter en misslyckad rensning av Sunderlandförsvaret efter en hörna. Fransmannen är dock inte helt van i det läget, stressar således upp sig för mycket, och skickar bollen strax över. Någon minut senare hittar vi en rättvänd van Persie med bollen utanför straffområdet. Han spelar ut bollen till Young, som gör sin grej på högerkanten. Ett par vändningar och nån dribbling senare hittar Young tillbaka till holländaren (med lite hjälp från O´Shea) som tar ned bollen med bröstet och – likt den skyttekung han är – stensäkert lyfter upp bollen i nättaket. 1-0 United!

1-0-målet ger än mer energi åt hemmalaget och två minuter senare skapas nästa läge. Ännu en dålig insats av Sunderlandförsvaret bäddar för Jones i perfekt inlägslägge. Han får på ett fantastiskt inlägg på vilket RVP får dit huvudet, men Mignolet är där och räddar fint nere vid stolpen till hörna. Efter hörnan behåller United trycket på offensiv planhalva. Cleverley får bollen till vänster om straffområdet, väggspelar med Carrick och hittar ny position i straffområdet. Han drar till direkt på tillbakapassningen och bollen går in en båge förbi målvakten och in bredvid den bortre stolpen. Ett fantastiskt vackert fotbollsmål!

United radar upp chanser vid det här skedet och det är klasskillnad mellan lagen. I den 21:a minuten gör United sånär ytterligare ett drömmål. RVP nickar ned ett Young-inlägg mot Rooney i perfekt position, men Wazzas halvvolley går ett par decimeter utanför vänster kryss. Rooney får chansen att näta igen två minuter senare, då Evra gjort det bra i förarbetet. Rooneys nick går dock återigen något till vänster om stolpen.

Efter slarv från Ferdinand får en av planens bästa spelare – De Gea – presentera sig för första gången. McCane hamnar fri med spanjoren i ett brett läge, men via bra positionering och ett smart agerande avvärjer Unitedmålvakten Sunderlandfs hittills enda målchans. Efter detta drar United ned på tempot lite, dock utan att tappa bollinnehavet. Unitedspelet sker dessutom fortfarande ofta på gästernas halva av planen. Sunderland tillåts dock komma med lite mer i spelet och efter ett Larssoninlägg tvingas Evra att täcka undan ett hårt halvvolleyskott med huvudet.

Resten av halvlekens sista femton minuter fortskrider utan att något anmärkningsvärt sker, med undantag av en solklar hands i Sunderlands straffområde, vilket såklart borde ha resulterat i en Unitedstraff. United är det klart bästa laget och visar stundtals på ett sprudlande anfallsspel.

Andra halvlek
United inleder starkt genom att direkt driva upp tempot igen och visa att man inte nöjer sig med 2-0. Redan i den 46:e minuten får Valencia, efter en snabb spelvändning, in bollen snett inåt bakåt i straffområdet. Väl där hinner Rooney först och sätter dit foten, men en touch på Sunderlandbacken gör att bollen tar i ribban istället för att hitta nätet. På returen skjuter Young över i bra läge. Sunderland visar dock bättre tendenser då man tvingar De Gea till en riktigt bra dubbelräddning i anfallet efter. Spanjoren får iväg returen bra i det första skedet och är mycket snabb upp för att stå i vägen för nästa skott. Tilläggas bör att försvarsspelet är allt annat än bra vid just den här Sunderlandchansen.

Härnäst är det RVP:s tur att sumpa en målchans. Efter att ha frispelats av Young såg jag nästan framför mig hur han skulle lyfta bollen över en utrusande målvakt. Bollen över den utrusande målvakten kom, men var alldeles för låg kvalitet och gick femtalet meter utanför stolpen. Hela fem (OBS ironi) händelsefattiga minuter och en fin benparad från DDG senare är det dags igen. Van Persie kommer åter rättvänd, ger bollen till Young och kommer på överlapp. När han fått tillbaka bollen tar han sig retfullt enkelt emellan två backar och serverar Rooney som sätter dit den från två meter. 3-0!

Efter 3-0 tappar Unitedspelarna allt intresse för att köra på och fullkomligt döda matchen. Målskillnadsaffären ifjol verkar vara som bortglömd, vilket är mycket konstigt. Scholes hade fått kliva in redan i den 46:e på grund av Carricks baksida, vilket – snällt sagt – kanske inte var positivt för mittfälltsspelet. Efter 3-0 tappar vi det mesta och bjuder in Sunderland. Vidic kliver in i den 68:e, men kan inte hindra Unitedfostrade Fraizer Campbell från att nicka in reduceringen fyra minuter senare. Cleverleys försvarsprestation vid målet lämnar väldigt mycket att önska och han byts också ut direkt efter

Ferguson stärker bilden av Uniteds obefintliga ambition att gå för att göra 4,5 eller 6 mål ytterligare, då han väljer att slänga in Ryan Giggs efter målet. Dessutom är 3-1 knappast någon jättestabil ledning och att bara sluta spela på det sättet som United gjorde är oroväckande. Nu lyckades inte Sunderland skapa något riktigt farligt och etablerade aldrig något ordentligt tryck på Uniteds planhalva, men om ett bättre lag hade stått som motståndare hade uppträdandet kanske kunnat resultera i en poängförlust. Vi tar dock med oss Uniteds oerhört starka period i den första halvleken, då man med hundraprocentig utdelning kunnat göra 2-3 mål till. Hade man dessutom satt chanserna i inledningen av den andra halvleken hade det blivit ännu mer övertygande siffror. De Gea, Evra, Jones och Smallings insatser samt Carrick-Cleverleys första halvlek, då de fullkomligt ägde mittfältet bådar väldigt gott inför framtiden.

Manchester United
De Gea – Jones, Ferdinand, Smalling, Evra – Valencia, Carrick, Cleverley, Young – Rooney, van Persie

Byten:
Scholes för Carrick (46)
Vidic för Ferdinand (68)
Giggs för Cleverley (73)

Ej använda avbytare: Lindegaard, Hernandez, Welbeck, Fletcher

Sunderland
Mignolet – Cuellar, O’Shea, Bramble, Colback – Johnson, Larsson, Gardner, McClean – Sessegnon, Fletcher

Byten:
Wickham för Fletcher (46)
Campbell för Johnson (68)
McFadden för Colback (85)

Ej använda avbytare: Westwood, Kilgallon, Vaughan, Saha

Publik: 75,582
Domare: Chris Foy