Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Champions League lottning

På torsdag vid lunchtid är det dags att lotta åttondelsfinalerna till Champions League slutspelet på UEFA’s högkvarter i Nyon. Vi på MUSS guidar dig igenom vilka motståndare Manchester United kan få på sin lott.

Manchester United vann som bekant sin grupp i Champions Leagues gruppspel. Man vann sina första 4 matcher och kunde sedan spela ut dom två resterande matcherna (Förlust i dom två sista). Inför turneringens första slutspelslottning är reglerna följande:

– Lag från samma land kan inte mötas
– Lag från samma grupp kan inte mötas
– Gruppvinnaren möter grupptvåorna

Det ger oss en förutsättning där United kan möta följande lag:

Porto (Portugal)
Real Madrid (Spanien)
Valencia (Spanien)
AC Milan (Italien)
Celtic (Skottland)
Shaktar Doneskt (Ukraina)

Hur ser det ut för respektive lag i sina inhemska ligor samt hur gick det för dom i gruppspelet?

Porto:
Porto ligger tvåa i den portugisiska ligan tre poäng bakom ledande Benfica. Porto har dock en match tillgodo på Benfica. Laget har 5 raka seriematcher med vinst. Portugiserna blev tvåa i sin Champions League grupp efter vinnarna Paris Saint Germain.

Celtic: Leder den skotska Premier League med 4 poäng trots att antagonisten Glasgow Rangers har lämnat ligan pga. ekonomiska problem. Celtic blev grupptvåa efter Barcelona som man dessutom lyckades besegra en gång under gruppspelet.

Shaktar Doneskt: Leder den Ukrainska ligan med hela 13 poäng före tvåan Dnipropetrovsk. Blev tvåa i gruppspelet efter vinnarna Juventus.

Valencia: Började ligaspelet bra men har efterhand trillat ner till mitten av tabellen och är 25 poäng efter Barcelona i toppen och ligger på en elfte plats i La Liga. Blev tvåa i gruppspelet efter Bayern München.

Milan: Ligger 14 poäng efter ledande Juventus och på en 7:e plats hittar man Milan i årets Serie A. Laget gick vidare i gruppspelet som tvåa efter obesegrade Malaga.

Real Madrid: Madrid har som bekanta halkat efter Barcelona i den spanska ligan och stor fokus kommer givetvis ligga på Champions League denna säsongen. Laget är i skrivandets stund hela 13 poäng bakom Barcelona. Blev ”endast” två i sin grupp efter att Dortmund vunnit gruppen.

Uniteds kommande motståndare ser på pappret överkomliga ut. Milan, Real Madrid och Valencia kommer alla ha stor fokus på Champions League då dom inte har något speciellt att spela för i sina inhemska ligor då dom ligger för många poäng bakom toppen. Det är dock offensiva lag som gillar att attackera och lag som är väldigt starka på hemmaplan. United börjar som bekant borta eftersom man är gruppvinnare och ett bra resultat på bortaplan ger alltid ett bra utgångsläge. Ska man välja någon ”drömmotståndare” blir det enligt undertecknad Milan eller Celtic. Bli dock inte förvånad om vi lottas mot Real Madrid och att Ronaldo får ”kommer hem” igen.

Lottningen sker torsdag 20/12 klockan 11:30 i Nyon, Schweiz. UEFA har sedan något år tillbaka lagt ut matcherna under en längre period. Därför ser spelschemat ut enligt följande. Gruppvinnarna börjar borta den 12/13 februari eller 19/20 februari och returmatcherna spelas 5/6 mars eller 12/13 mars.

Kvartsfinalerna lottas den 15 mars och då är det helt fri lottning. Finalen spelas som bekant på Wembley lördagen den 25:e maj.

Lottningen kan ses på Viasat Fotboll (HD).