Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Newcastle

United lyckades med uppgiften att greja tre poäng hemma mot Newcastle på Boxing Day. Vinsten satt dock långt inne och dessutom gjorde domarkåren sitt bästa för att sätta käppar i hjulen för hemmalaget. Matchhjälte blev, som så många gånger förr, Javier Hernández sedan han satt dit 4-3 i den 91:a matchminuten.

Som väntat hade Sir Alex roterat en del i startelvan sedan matchen i Wales i söndags. Smalling klev in som högerback och Rio var tillbaka på planen. På mittfältet fick Scholes och Giggs förtroendet medan Hernández klev in bredvid van Persie på topp. Att Rooney inte ens fanns med på bänken förklarades med att han ådragit sig en lättare skada på träningen.

Första halvlek
United inleder på värsta möjliga vis efter att Carrick tappat boll på egen planhalva. Newcastle hugger med en gång och Ba tar skott i ett inte helt optimalt läge en bit utanför straffområdet. Skottet tvingar dock De Gea att lämna retur, vilken studsar ut rätt ut till en framrusande Perch som enkelt kan sätta dit 0-1. Även om Ba´s skott inte är dåligt så ska De Gea kunna tippa till hörna.

United tar det tidiga underläget med ro och verkar inte särskilt ivriga att pressa på för en snabb kvittering. Man har ganska svårt att ta sig framåt i banan via mittfältet. Newcastles höga press, att Scholes springer och gömmer sig samt att Carrick inledningsvis inte riktigt hittar rätt med passningarna gör att man snarare lyckas bättre via uppspel i form av långbollar från Rio. Giggs är den mittfältare som tar flest offensiva initiativ, men målchanserna lyser ändå med sin frånvaro första 20.

I den 25 matchminuten får United en frispark på offensiv planhalva. Van Persie slår den ganska lågt och kort mot utkanten av straffområdet. Där finns Giggs som nickskarvar bollen in i smeten framför mål. Efter att ha studsat på Smalling och en Newcastlespelare når bollen fram till Hernández. Krul är ute bra och avvärjer mexikanens avslut, men returen kan han inte göra någonting åt då Evans vräker sig fram och trycker in den i mål.

Ett par minuter senare står Evans i fokus igen, om än inte i samma positiva bemärkelse. Unitedfostrade Danny Simpson driver bollen på offensiv planhalva och slår ett hårt och lågt inlägg mot en offsidestående Cissé. Emellan Cissé och bollen står olyckligtvis Evans som inte riktigt hinner med och styr bollen i eget mål. Den assisterande domaren vinkar – helt korrekt – av för offside, då Cissé helt klart påverkar situationen, och alla är av uppfattningen att målet dömts bort. De Gea gör sig redo att slå frisparken när Mike Dean helt plötsligt signalerar att målet är godkänt. Ett mycket konstigt besult, vilket både Dean och hans assistent senare skulle komma att få höra under ett vredesutbrott från Sir Alex i halvtid.

Tio minuter senare har Marveaux en frispark i ribban sedan en Newcastlespelare fallit lätt utanför Uniteds straffområde. Det är den enda farligheten under den resterande delen av den första halvleken och United går till halvleksvila i underläge 1-2. Trots att Newcastle haft god hjälp av domarna kan man inte säga att resultatet är helt orättvist, då United inte skapat någonting av värde utöver halvchansen i samband med 1-1-målet.

Andra halvlek
Om Fergie även gav Unitedspelarna en hårtork i paus så syntes det inte mycket på spelet under inledningen av den andra halvleken. Visserligen skapade man ett par okej chanser efter att Carrick börjat hitta rätt med sina passningar, vilket främst öppnade för inläggslägen för Giggs ute till vänster. Bland annat hittade just Giggs van Persie med ett inlägg varpå holländaren drog volleyn en bra bit utanför mål. I övrigt var spelet fortsatt ganska håglöst från Unitedspelarnas sida.

Drygt tio minuter in lyckas United slutligen skapa ett visst tryck på offensiv planhalva. Det ger utdelning omedelbart efter att van Persie letat sig till en djup position och därifrån måttar ett inlägg som nickas undan av försvaret. Evra får bollen och finner ett skottläge för sin vänsterfot strax utanför straffområdet. Hans låga och välplacerade skott letar sig in i nätmaskorna bakom Krul, fransmannens fjärde mål för säsongen. Effektivitet är ledordet för dagens United så här långt, då man gör sitt andra mål på sin tredje målchans.

Efter målet är det som om ett helt annat lag har klivit in på planen. Håglösheten är som bortblåst och viljan att fixa tre poäng lyser igenom. Tidigare har det mesta av Uniteds spel utgått från Giggs vänsterkant, men nu når man även ut med bollen till Valencia och United ser för första gången farliga ut över hela banan. De riktigt heta målchanserna uteblir fortfarande och Newcastle verkar heller inte nöjda med ett kryss.

Tio minuter efter kvitteringsmålet utnyttjar Newcastle ett lite stillastående Unitedförsvar vid ett inkast. Inbytte Obertan får genast några meter på Smalling och kan slå in bollen snett inåt bakåt i straffområdet. Bollen går förbi Evans som, i ett försök att täcka upp för Smalling, har hamnat på mellanhand. Evra misslyckas med att täcka Cissés stenhårda avslut som går upp i nättaket bakom De Gea.

Bytet som borde kommit redan i halvtid genomförs efter Newcastles ledningsmål, då Cleverley ersätter Scholes. Strax därefter kvitterar United återigen. Valencia letar inläggsläge, men beslutar sig sedan för en passning i höjd med straffområdeslinjen. RvP drar till direkt men avslutet går mitt på Krul som lämnar retur. Till slut hamnar bollen åter framför holländarens fötter och den här gången gör han inget misstag och 3-3 är ett faktum!

Efter målet höjs matchtempot ytterligare och spelet böljar fram och tillbaka, men samtidigt framstår United allt mer som det starkare laget. Efter en snabb spelvändning serverar van Persie Chicharito som håller inne med skottet, rundar målvakten men kommer ur position. Det hela slutar med att möjligheten rinner ut i sanden då han slår en dålig passning rakt på en försvarare.

Cleverley gör det bra i förspelet till en två- mot tvåsituation där en löpning från RvP öppnar för skottläge för Hernández. Hans skott tar på Coloccinis hand någon decimeter utanför straffområdet, utan åtgärd från domaren. Cleverley visar återigen framfötterna då han något senare slår fin cross in i straffområdet. RvP slänger sig fram och får en tå på bollen som smiter förbi precis utanför stolpen.

Hernández får återigen chansen att ge sitt lag ledningen efter ett fantastiskt inlägg från Valencia. Trots ett riktigt kanonläge går mexikanens nick utanför. Samuel Ameobi svarar med att träffa stolpen minuten senare innan De Gea kan lägga vantarna på returen. Härnäst får Chicharito återigen läge med huvudet efter att Giggs tagit ned en fantastiskt boll från Carrick och vridit och vänt i straffområdet. Hernández position är inte lika opimal som föregående läge och Krul kan rädda relativt enkelt.

Chanserna avlöser varandra men i takt med att man skapar mer så tappar man effektiviteten. I den 88:e matchminuten nickar van Perise Giggs inlägg utanför i bra läge och det känns som att det kan ha varit den sista riktigt bra chansen att avgöra. Tre minuter senare kliver Michael Carrick fram och slår en grym cross in mot straffområdet. Hernández, som med några brända lägen och offsidelöpningar inte rosat marknaden, lurar den här gången Newcastleförsvarets försök till offsidefälla. Mexikanen får alla att glömma missarna när han vräker sig fram och når bollen före Krul och stöter in det avgörande 4-3-målet i den 91:a minuten.

En match med många ansikten och med ännu ett gastkramande slut är till ända och på många sätt är den typisk för Uniteds höstsäsong 2012. Trots att spelet många gånger är svajigt så är ledningen i ligan nu uppe i sju poäng efter citys förlust borta mot Sunderland. Att man gång på gång lyckas vända matcher trots tidiga underlägen och halvtaskigt spel visar på en oerhörd moral i laget. Domarinsatsen förtjänar egentligen ett eget kapitel, men jag väljer att inte kommentera det mer än att Dean tycktes ha bestämt sig för att göra livet så svårt som möjligt för Man United idag. Noterbart är också att man fixar vändningen utan att ha en enda anfallare på bänken att slänga in, något som för övrigt är mycket märkligt (varför fanns inte Welbeck och Young med på bänken?). Spelarinsatser värds ett omnämnande är framför allt Carrick, Giggs, van Persie. Därtill gör Valencia det bra i den andra halvleken samtidigt som Cleverley gör ett piggt inhopp som gav energi i ett kritiskt skede av matchen.

Manchester United
De Gea – Smalling, Evans, Ferdinand, Evra – Valencia, Carrick, Scholes, Giggs – van Persie, Hernandez

Byten:
Cleverley för Scholes (69)
Fletcher för Hernandez (90)

Ej använda avbytare: Lindegaard, Vidic, Buttner, Wootton, Tunnicliffe

Newcastle
Krul – Simpson, Williamson, Coloccini, Santon – Cisse, Anita, Perch, Bigirimana, Marveaux – Ba

Byten:
Obertan för Bigirimana (65)
Sh Ameobi för Ba (72)
Sa Ameobi för Cisse (80)

Ej använda avbytare: Elliot, Tavernier, Ferguson, Campbell

Publik: 75 596
Domare: Mike Dean