Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Wigan – Manchester United 0-4

Efter 35 sega första minuter på DW Stadium blev det liv i matchen, som annars hade kunna sluta hur tråkig som helst, och ett mål förändrade hela känslan. Till slut lyckades United vinna med hela 4-0, och mycket är tack vare ”den lilla ärtan” som stod för två mål, som kunde blivit minst fyra, och en assist denna första dag på år 2013.

Första halvlek
Matchen började lika segt som en julknäck som har fått åldras i någon vecka. Wigan höll mycket i boll de första 20 minuterna utan att United satte någon kännbar press, och detta var antagligen kvällens plan ifrån Fergusons sida. Wigan vårdade bollen på ett bra sätt utan att komma till några direkta målchanser.
United avvaktade och väntade på att lägena skulle komma till sig, men i början av matchen lyckades man dock inte hålla bollen lika fint som motståndarlaget när man väl hade den, och detta berodde på för dåliga passningar och mottagningar.

Några mindre lägen kom genom Young och Chicharito i början av matchen, men inget ledde till något jättefarligt läge.
Chicharito lyckades göra mål i den 12:e minuten, men blev korrekt avblåst för offside.
Wigans första riktiga läge kom i den 20:e minuten när Beausejour, efter mycket bollande mellan lagen, får bollen utanför straffområdet och klipper till bollen. Det blir dock inte bättre än att bollen går högt över mål.

När matchklockan börjar ticka framåt den 30:e minuten börjar matchen komma igång på allvar. Cleverley gör en löpning in i straffområdet och får en djupledsboll som han tar emot och släpper på Giggs, som slår ett inlägg längs marken. Bollen går förbi Al-Habsi i hemmamålet, men bakom kan Figueroa slå ut bollen till hörna framför flertalet Unitedspelare som kom stormande.

Det första målet kommer i den 35:e minuten efter att van Persie slagit en hörna ifrån höger. Hörnan går till en hemmaspelare som under press ska rensa ut bollen. Rafael trycker upp från mittplan för att ta hand om bollen när han blir fälld av Koné, vilket gör att han bröstar fram bollen till Cleverley i fallet. Domare Marriner låter spelet fortgå i enighet med fördelsregeln. Cleverley spelar vidare till Evans som är kvar efter hörnan, som i sin tur spelar in bollen till Evra. Evra försöker sig på ett skott, men missar bollen och tar ett steg till vänster och avslossar igen. Al-Habsi räddar det skottet med en fin enhandsräddning, som dock styrs ut rakt till Chicharito som bara sätter till foten och 1-0 till United är ett faktum!

Åtta minuter senare kommer tvåan. En boll kommer mot Chicharito som är på högerkanten, men Figueroa och Beausejour är ivägen. På något konstigt sätt lyckas Wiganspelarna inte på bort bollen på ett korrekt sätt, utan den studsar vidare till mexikanen som slår ett inlägg mot van Persie i bortre delen utav straffområdet. Ramis halkar när han ska följa med holländaren som då snabbt lägger över bollen på högerfoten och slår in bollen med en fin båge mot den bortre stolpen till 2-0.

Chicharito höll även på att göra ett till mål i den 45:e matchminuten när han fick en boll bakifrån som han enkelt lade in i mål, men blev dock, korrekt, avblåst för offside denna gången också.

2-0 till United var ställningen när laget gick in i halvtidsvilan.

Andra halvlek
I början av andra halvlek har United definitivt tagit över kommandot och försöker att sätta ett matchavgörande mål. Detta kunde ha kommit bara fem minuter in i halvleken då Ramis gör en bjudning efter en dålig pass som når van Persie. Bollen spelas till Chicharito i straffområdet, som kommer lite för långt till höger och avlossar ett skott som dock går utanför.

Nio minuter senare får Wigan känna på hur det är att få ett mål avblåst. Di Santo får en boll till vänster och slår ett inlägg mot Koné längs marken. Koné sätter bara till foten på bollen, som gick förbi en halvflygande Evans, och bollen går i mål. Den assisterande domaren höjer flaggan för offside igen, och även denna gången är det korrekt avvinkat. Tre gånger på en match ifrån samma assisterande, på lägen som kanske inte är helt enkla att bedöma. Hatten av för den assisterade domaren!

Minuten senare så står bortamålvakten för ett tveksamt ingripande, som han gjort flertalet gånger under matchen förutom vid målen, när han missbedömer Youngs inlägg och går ut för sent. Bollen kommer till Chicharito som på något sätt klackar bollen så att den går i en båge precis över mål.

I den 62:a minuten får lagkaptenen Caldwell gult kort efter att ha sparkat ner Rafael i en 3-mot-3-situation, några meter ifrån straffområdeslinjen. Den efterföljande frisparken tas av van Persie och går rakt i muren. Bollen studsar fram precis framför Chicharito som snyggt slår till bollen på ett tillslag till höger om Al-Habsi i målet, 3-0!

Van Persie visade varför han är en av världens bästa anfallare när han i ett senare skede fick bollen på offensiv planhalva, lyckades stå upp och behålla den när en Wiganförsvarare försökte sänka honom, tog en löpning framåt och drog tre försvarare innan han sköt mot mål. Skottet gick precis över ribban, vilket var synd eftersom det hade varit ett riktigt klassmål om han hade lyckats sätta den.

När matchen var inne på de tio sista minuterna så drogs Koné omkull av den inbytte Smalling utanför straffområdet. Gomez tog hand om frisparken med sin fina vänsterfot, och bollen gick precis utanför De Geas vänstra stolpe.

Ett fjärde mål skulle komma i den 88:e minuten. Chicharito, som var långt nere på högerkanten passade till Rafael. Den unge brassen försökte klacka bollen till den inbytte Welbeck. Bollen hamnade dock hos två Wiganförsvarare som ännu en gång sprang ihop och bollen kom fram till Welbeck ändå, som tog en löpning in i straffområdet och passar till en fristående van Persie som bara satte dit högerdojjan och bollen hittade nät bakom en chanslös Al-Habsi.

Efter målet så spelades matchen bara av från båda lagens sida, och man kunde konstatera att United behöll sin sjupoägnsledning gentemot City, som vann sin match mot Stoke med 3-0.

Kuriosa: I den 66:e minuten hördes Unitedfansen väl när de sjöng ””My only Solskjaer” på läktaren. Mäktigt var det!

Wigan Athletic – Manchester United 0-4 (0-2)
0-1 (35′) Chicharito
0-2 (43′) van Persie
0-3 (63′) Chicharito
0-4 (88′) van Persie

Wigan Athletic:
Al Habsi – Ramis, Caldwell (Stam 70′), Figueroa – Boyce, McCarthy, McArthur, Beausejour – Di Santo (Gomez 70′), Kone, Maloney (McManaman 86′)

Oanvända avbytare: Pollitt, Jones, Boselli, Golobart

Manchester United:
De Gea – Rafael, Evans, Ferdinand (Smalling 69′), Evra – Young (Welbeck 78′), Carrick (Kagawa 69′), Cleverley, Giggs – van Persie, Chicharito

Oanvända avbytare: Lindegaard, Valencia, Vidic, Scholes

Domare: Andre Marriner
Publiksiffra: 20,342