Matchrapport: Onödigt spännande på Old Trafford

Efter en dominant insats de första 60 minuterna (2-0) på Old Trafford var det Liverpool som förde gårdagens match efter att Sturridge reducerat till 2-1. Den sista halvtimmen blev onödigt nervös med tanke på att United kunde ha gjort flera mål dessförinnan. United höll emellertid ut och vann med 2-1.

Laguppställningarna bjöd på ett par mindre överraskningar. För United startade Vidic bredvid Ferdinand, efter att Evans blivit skadad i ljumsken under lördagen. På mittfältet för hemmalaget tog Kagawa plats något till vänster. För bortalaget satt Borini på bänken och Rodgers valde att spela med fem man på mittfältet med Allen, Gerrard och Lucas centralt. Nyförvärvet Sturridge startade på bänken.

Första halvlek

Matchens första kvart hade en något försiktig prägel. Inget av lagen kunde etablera något spel, men United hade ett fina anfallsvapen genom Kagawas löpningar central och, inte minst, Welbecks fina rörlighet. Detta gav frukt efter 19 minuter då Kagawa, Cleverley och Evra kombinerade fint och van Persie kunde avsluta distinkt från när håll (bra löpning av Welbeck också). Cleverley slog ut bollen till Evra, vilken slog ett hårt inlägg längs banan. Holländaren van Persie behövde bara sätta sin vänsterfot till för att vinkla in bollen till 1-0 bakom en chanslös Reina.

Något senare kunde van Persie (fin öppnande löpning av Welbeck) ha gjort 2-0 efter att Young spelat fram honom centralt vid straffområdet, men anfallaren fick en felträff och bollen gick långt över. Den ambitiöse Welbeck kunde själv ha ökat på ledningen då han utnyttjade ett misstag av Allen, men Agger blockerade engelsmannens skott i sista stund. Welbeck hade även ett avslut till vänster i första halvleken som gick långt över. Landslagsmannen såg mycket farlig ut och hans uppoffrande spel torde ha vunnit beundran även hos belackarna. Förvisso är han fortfarande något ineffektiv, men hans spel en eftermiddag som i går höll hög klass.

Cleverleys fina vänstervolley gick precis utanför Reinas vänstra stolpe några minuter senare. Allen nickade undan en boll och Uniteds unge mittfältare var bara centimeter från att göra 2-0. I den 45 minuten slog Carrick en magnifik långboll med vilken Rafael stormade in i straffområdet. Brasilianarens passning klackades av van Persie mot Reinas högra sida och det såg länge ut som om Kagawa skulle slå in bollen från nära håll. Liverpools Wisdom höll emellertid undan japanen och istället kolliderade Kagawa med Reina. Det är tveksamt om Wisdom gjorde något fult i situationen, men straff var det inte. Uniteds spel var bländande och som synes skulle laget ha haft ledningen med flera mål i halvtid.

Andra halvlek

Till den andra halvleken byttes Young ut till fördel för Valencia. Young blev knäskadad i en duell med Agger. För bortalaget byttes Lucas ut till fördel för Sturridge. Nio minuter in i den andra halvleken gjorde United så det välförtjänta 2-0. Van Persie slog en frispark från vänster, vilken Evra (via Vidic) nickade in till 2-0. Huruvida Vidic är offside eller inte kan diskuteras, men det var långt ifrån ett solklart fall. Matchen kändes i det närmaste avgjord och frågan var hur många mål United skulle vinna med.

Emellertid fick Gerrard driva med bollen centralt (känner Ni igen situationen?) och skjuta ett fint skott mot mål. Spanjoren styrde bollen rakt ut till Sturridge som inte gjorde några misstag från nära håll. Bortalaget hade därmed, högst oförtjänt, reducerat till 2-1. Det är svårt att klandra de Gea i denna situation, då skottet är hårt och längs marken. Istället bör kritiken riktas mot mittfältet som släppte fram den duktige skytten och innerbackarna som inte markerar.

United kunde ha gjort 3-1 genom Kagawa, men japanens skott räddades fint av Reina. Liverpool kom att äga mycket boll och hade ett par halvchanser (trots detta vann United bollinnehavet med 56-44), men den stora kom fem minuter för slutet då Sturridge missade från nära håll efter en tilltrasslad situation. Rodgers hade då bytt in Borini och Henderson istället för den osynlige Sterling och den mindre lyckade Allen. För Uniteds del fick Vidic bryta med cirka tio minuter kvar, efter att han fallit illa och troligen skadat sitt knä. Smalling fick således kampera med Ferdinand. I övrigt byttes Kagawa ut till förmån för Jones. Detta för att minska utrymmena framför backlinjen då Liverpool nu hade två anfallare som var duktiga på att finna luckor och löpvägar. United vann emellertid matchen med 2-1 och behåller serieledningen med sju poängs marginal.

Sammanfattning

Sammantaget gör United en fin match, vilken skulle ha slutat med mycket större siffror. Främst skall Welbeck och ett fint mittfältsspel lyftas fram. Ineffektiviteten kunde en annan dag ha kostat två poäng. Uniteds dynamik med Kagawa, Cleverley och den ständigt pålitlige Carrick var rolig att se de första 60 minuterna. De enda riktiga minusen är skadorna på Young och Vidic. Låt oss hoppas att dessa inte är allvarliga.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS