Matchrapport: Tottenham – Manchester United 1-1

United såg länge ut att klara av att hålla 0-1 mot Tottenham i snöfallet på White Hart Lane under söndagskvällen. Detta efter att van Persie givit sitt lag ledningen efter 25 minuters spel. Till slut gav man dock vika för Tottenhampressen då, den annars storspelande, David De Gea boxade ut en boll som via det ständiga orosmomentet Lennon hamnade framför fötterna på Dempsey. Amerikanen kunde i sin tur enkelt kvittera med någon minut kvar av stopptiden.

Det var länge ovisst huruvida matchen skulle spelas eller inte, men en dryg timme före avspark bedömde domare Foy planen som spelduglig. Snön fortsatte dock att falla under hela matchen.

Fergusons laguttagning förvånade föga, då han precis som vanligt ställde upp med en svårförutspådd elva. Vidic och Rio bildade mittbackspar och framför dem föll valet på Phil Jones som städgumma bredvid Carrick. Yttrarna togs om hand om av Cleverley och Welbeck, uppbackade av de själklara valen på ytterbacksplatserna, Evra och Rafael. Rooney fick finna sig i att börja matchen på bänken till förmån för Kagawa som låg något släpande bakom van Persie längst fram på topp.

Första halvlek

Under matchens inledande minut hann Tottenhampubliken bua ut både den forne Gunners-kaptenen van Persie och den förre Spurs-spelaren Carrick. Unitedspelarna tycktes dock inte påverkas av detta utan svarade med att ta kontroll över bollinnehavet. Detta varade dock bara i drygt fem minuter. Därefter lät man Tottenham vara det bollförande laget, medan Unitedspelarna koncentrerade sig på att ligga på rätt sida av bollen. Man pressade ganska högt och tycktes sugna på att ställa om snabbt, men de riktigt snabba spelvändningarna dröjde något i matchinledningen.

Försvarstaktiken höll inledningsvis Tottenhamspelarna i schack med undantag för ett par sekvenser då försvarsspelet var något plottrigt. Matchens första målchans värd namnet dröjde till den 14:e minuten när Lennon lämnar bevakningen, i form av Evra, bakom sig. Han vänder snabbt inåt i banan från sin högerkant och våra mittbackar hinner inte komma ut för att skära av skottmöjligheterna. Lennon får på ett lågt skott som studsar obehagligt på det hala underlaget och tvingar De Gea att lämna retur. Defoe kastar sig fram för att slå in den, men vår spanska burväktare slänger sig på nytt och nyper bollen.

Under de följande minuterna fortsätter Spurs att vara det bollförande laget. United vänder spelet snabbt efter 20 minuters spel genom ett samarbete mellan Jones och Welbeck. Welbeck ser ut att kunna bryta igenom när Parker kommer löpandes och kastar sig in framför Danny. Tråkigt nog får Parker en felaktigt tilldömd frispark, synd på ett bra läge.

Evra visar tidigt tendenser på att han inte riktigt klarar av att hålla koll på Aaron Lennon på egen hand, vilket gör att han ofta understödjs av framför allt Carrick.

25 minuter in i matchen lyckas United vända spelet snabbt. Kagawa hittar Carrick med en fin styrning som gör att han kommer rättvänd med bollen. Han väljer att slå en öppnande passning mot Welbeck på vänsterkanten istället för alternativet att slå en rak boll på van Persie. Carricks fina passning gör att Welbeck kan gå inåt i planen och till slut hitta ut till Cleverley i inläggsläge, placerad till höger i utkanten av straffområdet. Cleverley har god tid på sig att måtta ett inlägg mot den bortre stolpen där Evra står omarkerad. I den ytan dyker van Persie upp efter att ha gjort sig av med sin bevakare. Han gör inga misstag och hittar ur bred vinkel den lilla luckan mellan stolpen och Lloris, i vilken han skallar in 0-1 och sitt 22 mål totalt den här säsongen.

En målchans och ett mål utav ett försiktigt spelande, men också smart och effektivt United så här långt. Man återgår genast efter målet till att ha de allra flesta spelarna bakom bollen. Tottenham skapar efter målet visst tryck på Uniteds planhalva och provar DDG:s kunnande genom ett lurigt skott ur bred vinkel som studsar precis framför spanjoren. De Gea ser dock fortsatt stabil ut och får ut bollen till hörna.

Tottenham fortsätter att trycka på, men när Unitedspelarna ser ut att hamna lite för mycket i knät på De Gea så lyckas man ta sig ur pressen. Många gånger sker detta genom att framför allt Kagawa lyckas bra med att hålla i bollen så att övriga laget kan flytta fram positionerna.

Med fem minuter kvar av halvleken skapar Spurs sin sista målchans för halvleken. Efter att ha etablerat tryck efter en frispark slår Lennon ett inlägg som nickas undan av Rafael. Högerbacken misslyckas dock med att rikta nicken mot en ofarlig yta och istället dimper den ner framför Bale i utmärkt skottläge. Bale tar skott med högern, De Gea är med men bollen ändrar riktning på Ferdinands lår. Lyckligtvis är De Gea reaktionssnabb nog att uppfatta detta och kan styra bort bollen med benen. Lite kalabalik utbryter då Unitedförsvararna inte får bort bollen och den når på nytt ut till Bale, men den här gången finns van Persie på plats för att blockera skottet.

Efter chansen svarar United genom ett fint samarbete mellan Evra och Welbeck på vänsterflanken som sånär leder till ett bra läge. Tottenham bryter dock och Evra hinner ånyo inte med Lennon och tvingas ta ett gult kort för att avbryta kontringen. Halvleken avslutas med att Welbeck återigen skapar en möjlighet från sin vänsterkant, vilket resulterar i hörna och ett visst Unitedtryck innan Tottenham rider ut stormen och hinner få till ännu en hörna innan halvleken blåses av.

Andra halvlek

Ferdinand inleder den andra halvleken genom att bjuda Spurs på en målchans. Lennon tar hand om Rio´s dåliga passning och får onödigt mycket yta. Han hittar Defoe som får på ett hårt skott som går något utanför. Detta tycks få Unitedspelarna att vakna till sig något och man svarar omedelbart. RvP söker sig ut mot vänsterkanten innan slår en passning i djupled till Evra. Fransmannens inspel letar sig till Kagawas fötter som i sin tur vinklar bollen mot Welbeck i skottläge. Tottenhamförsvaret är dock bra med och kan blockera Welbecks avslut. Tottenham kontrar tillbaka och skapar en hörna. Tempot är nu helt klart det högsta hittills i matchen.

Chansbytandet håller inte i sig. Unitedmittfältet har svårt att få grepp om Tottenhams dito och bollinnehavet är obetydligt. Istället tar Tottenham allt mer ett hårdare grepp om taktpinnen. Bale försöker sig på en yttersida som går en bit över innan Dembele några minuter senare skapar Spurs bästa läge så långt i matchen. Belgaren tråcklar sig igenom Unitedförsvaret och serverar Dempsey som tar sig fram till ett jätteläge, ensam med De Gea. Avslutet är hårt, men inom räckhåll för DDG som gör en grym reaktinsräddning med högerbenet. En enorm räddning som hade gjort vilken handbollsmålvakt som helst grön av avundsjuka.

Under de nästkommande tio minuterna skapas inga målchanser, men är för den delen inte händelselösa. Parker skämmer åter ut sig när han söker straff och tar upp bollen med händerna. Foy ser igenom detta, men varnar inte heller Parker för handsen. En irritation både bland fans och spelare märks också i sekvenserna efter händelsen. Några minuter senare roar sig vissa ”fans” med att kasta snöboll mot och på Patrice Evra när denne ska ta ett inkast.

I den 62:a minuten byts Rooney in mot Kagawa. Nästan omedelbart skapar han en straffsituation. I mitt tycke är det en svårdömd 50-50-situation. Även om Rooney helt klart söker straffen så slår backen faktiskt undan foten på honom utan att vidröra bollen. Hursomhelst väljer Foy att fria.

Några minuter senare är det åter Tottenhams tur att skrika efter straff då bollen tycks ta på Ferdinands arm i straffområdet. Spelet fortskrider och Defoe skjuter i burgaveln via De Gea. Reprisbilderna visar att bollen vidrör Ferdinands hand, men att den hålls in emot kroppen.

Welbeck, som skött sig utmärkt i sin roll som ytter, är nära att bli målskytt efter att Rafael kommit med i en kontring. Welbeck glider in och får foten på brassens låga inlägg, men försvararen är bra med och bollen går utanför. United känns lite hetare och Rooney hittar fem minuter senare Cleverley i straffområdet. Han får aldrig någon ordning på bollen, men den når ändå nästan fram till RvP.

Precis när Unitedförsvaret tycks ha koll på Spurs visar Aaron Lennon att han inte har gett upp ännu. Den här gången är det Carricks tur att bli upplurad på läktaren, men avsaknaden av Adebayor inne i straffområdet märks tydligt. United vinner allt i luften. Problemet är att man har stora svårigheter att vinna andrabollarna och att man saknar ett mittfält som kan fånga upp bollen.

Lennon fortsätter att visa framfötterna när han i sekvensen efter vänder bort Evra och frispelar Defoe till vänster i straffområdet. Ferdinand hinner dit och gör jättebrytning till hörna. Därefter tvingar han Rooney att dra på sig ett gult kort i en spelvändning.

Fem minuter senare springer Bale ifrån Rafael och skjuter med högern. Skottet tar på Ferdinand och går precis utanför De Geas stolpe. Tottenham fortsätter att pressa på när vi närmar oss tilläggstid. Jones kämpar på och gör sitt bästa, men det är återigen tydligt att hans passningsspel inte är tillräckligt bra för att han ska hålla till på innermittfältet.

Spurstrycket fortsätter att växa och kulminerar med en minut kvar av matchen. Asso-Ekotto får väldigt mycket tid på sig att måtta ett inlägg, på vilket De Gea inte kommer upp ordentligt på grund av att bland annat Vidic står i vägen (huruvida detta är pga dålig kommunikation från DDG låter vi vara osagt). Han lyckas bara få en knytnäve på bollen. Evra har helt övergett markeringen av Lennon som står i perfekt position för att ta emot utboxningen och spela den till Dempsey.

United hinner på minuten som är kvar ta sig fram till ett hyfsat läge, men Foy anser att Valencia gått för hårt åt försvararen och därefter är det slut.

Tankar efter matchen

1-1 får ses som ett rättvist resultat så som matchen gestaltade sig. På förhand är det också ett resultat som United helt klart kan vara nöjda med. Det sista topplaget på bortaplan är nu avverkat och vi har fem poäng ner till city, men visst svider det att tappa två poäng i slutminuten. Spelare som förtjänar ett extra omnämnade är De Gea och Ferdinand som räddade United från att släppa in ett flertal mål. Framåt övertygade Welbeck från sin vänsterkant efter att ha bytt kant med Cleverley. Om den här matchen var ett trendbrott kan han mycket väl gå en framgångsrik karriär som vänsterytter till mötes.

Manchester United:
De Gea – Rafael, Vidic, Ferdinand, Evra – Welbeck, Jones, Carrick, Cleverley, Kagawa – Van Persie

Byten:
Rooney för Kagawa (62)
Valencia för Cleverley (75)

Oanvända avbytare: Lindegaard, Anderson, Giggs, Smalling, Hernandez

Tottenham
Lloris – Walker, Dawson, Caulker, Naughton – Lennon, Parker, Dempsey, Dembele, Bale – Defoe

Byten:
Assou-Ekotto för Naughton (64)
Huddlestone för Parker (80)

Oanvända avbytare: Friedel, Vertonghen, Sigurdsson, Livermore, Townsend

Domare: Chris Foy
Publik: 35 956


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS