Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Southampton 2-1

Efter ett tidigt baklängesmål kunde United till slut vända på steken och gå vinnande ur striden mot Southampton. Rooney visade vägen med att göra båda målen och var en stor bidragande orsak till vinsten. Trots en oinspirerad insats i andra halvlek från United så vinns matchen och det är nu återigen 7 poäng ner till lillebror. Som tur är kommer ingen komma ihåg den här onsdagen när vi står som ligamästare när säsongen är över.

Det var ett mycket offensivt lag som Sir Alex ställde på planen. Anderson, Kagawa, Welbeck, Rooney och Van Persie är för mig balanserade väldigt mycket mer offensivt än defensivt. Mitt tips på startelvan blev som vanligt fel då både Smalling och Jones spelade i backlinjen tillsammans med Vidic och Evra.

Första halvlek

Knappt hann matchen börja innan det skulle bli som så många gånger förr den här säsongen, nämligen ett mål i baken.
Carrick slog en dålig bakåtpassning som De Gea inte är med på och hamnar i duell med Rodriguez. De Gea tvekade i duellen, helt klart, och Rodriguez kan rulla bollen in i öppet mål. Till De Geas försvar måste tilläggas att hemåtpassningen var under all kritik.

Det tidiga baklängesmålet tände United som började hota direkt. Rooneys djupledsboll går sånär fram till Kagawa. Bara några minuter senare är det Kagawas tur att bjuda Rooney på en djupledsboll då han chippar bollen över backlinjen. Rooney har inga problem att löpa ifrån långe och långsamme Hooiveld och rulla bollen till vänster förbi målvakten i mål. Kvitterat och United var heta i varje anfall. Bara någon minut efter målet skjuter Kagawa i insidan av stolpen och ut, detta efter att Jones slagit ett inlägg som studsat lite till höger och vänster innan skottet.

Det börjar bli tydligt hur United gör det svårt för Southampton i deras uppspelsfas. Det finns aldrig några korta uppspelsalternativ då Uniteds offensiva spelare stänger de alternativen. Istället får Southampton lyfta långt där Uniteds backlinje är väldigt starka och kan ofta inte bara vinna nickduellen utan även hitta rätt adress på nickarna.

Matchen går lite i stå efter ett tag innan det är dags för Rooney att göra sitt andra mål. Van Persie slår en frispark mot bortre stolpen som Evra nickar tillbaka in i mitten och Rooney kan inte missa det öppna målet. 2-1

I slutet av halvleken står Welbeck för en delikatess när han lurar bort sin försvarare men får bara till ett tamt avslut som Boruc kunde rädda tämligen enkelt.

Andra halvlek

Många satt nog och väntade på en målkavalkad från Uniteds håll i andra halvlek. Men det var ett oinspirerat United som kom tillbaka ut på Old Traffords matta. Det var istället ett Southampton som verkligen tog tag i taktpinnen och visade en bra attityd, framför allt duktige Lambert som gjorde det svårt för Uniteds backlinje.

Det hände flera gånger att United slarvade i sina omställningar. Det är farligt att tappa bollen i omställningsfasen då det är väldigt lätt för motståndarna att komma förbi lagdelar. Det blev alldeles för många lägen för Southampton att komma till avslut efter slarv hos United. Som tur var blev det aldrig några mål.

Lambert hade två frisparkslägen i andra halvlek. Första skjuter han rakt på De Gea som gör ett svagt ingripande och tappar ut bollen men hinner före rusande returtagare. Den andra frisparken skruvar han runt muren som De Gea gör en kanonräddning på.

United stack upp då och då med några farliga lägen. Van Persies nick som Boruc gjorde en idioträddning på samt nästa inlägg som Van Persie nickar i mål men blir felaktigt bortdömd för offside. Synd att inte matchen punkterades där för Unitedspelarna fick slita ont i slutet.

Rooney, som inte helt är tillbaka i full form, fick ett friläge serverat av Van Persie men dålig bollbehandling gjorde att Boruc kunde avvärja chansen innan avslut. Annars gör Rooney en mycket bra match och förtjänar verkligen beröm, men trött blev han.

Southampton trycker på i slutminuterna men skapar inga riktigt chanser och United håller ut och vinner med 2-1.

Tankar efter matchen

Efter en ganska bra första halvlek med mycket bra och varierande anfall blev det en besvikelse att se den andra halvan av matchen.
Jones funkade bra på högerbacken och Evra visade att det inte är tillfälligheter att han är duktig i boxen.
Kagawas första halvlek var synnerligen bra och han hittar farliga ytor konstant.

Viktigt att kunna vinna när många spelare underpresterar och sånna vinster är väldigt stärkande för spelartruppen.

Manchester United
De Gea – Jones, Smalling, Vidic, Evra – Welbeck, Carrick, Anderson, Kagawa – Rooney, Van Persie

Byten:
Ferdinand för Smalling (63)
Rafael för Anderson (68)
Nani för Kagawa (73)

Oanvända avbytare: Lindegaard, Valencia, Cleverley, Buttner

Southampton
Boruc – Clyne, Yoshida, Hooiveld, Fox – Puncheon, Cork, Schneiderlin, Ramirez, Rodriguez – Lambert

Byten:
Lallana för Ramirez (46)
S Davis för Puncheon (46)
Shaw för Fox (78)

Oanvända avbytare: K Davis, Lee, Richardson, Chaplow

Arena: Old Trafford
Domare: Lee Mason
Publik: 75 600