Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Everton 2-0

United hade på söndagseftermiddagen ett ypperligt tillfälle att utöka sin ledning i Premier League, då City förlorade mot Southampton under gårdagen.

Pressen låg på United, och i huvudet på spelarna fanns säkert tankar om fjolårets match, som sägs ha varit matchen som avgjorde ligan.
För att säkra tre poäng klev Giggs fram och gjorde det avgörande 1-0-målet, vilket även innebar att walesaren har gjort mål 23 säsonger i rad i den engelska högstaligan, vilket är mäkta imponerande!

Första halvlek

Som så många matcher annars började United direkt trycka på för ett ledningsmål. Man skapade mycket chanser i början, och höll i bollen på ett mästerligt sätt.

Det första riktiga läget kommer dock i den tionde minuten när Robin van Persie lyckas undvika offsidefällan. Han tog emot bollen fint, skottfintade och rundade den gamle United-keepern Howard på utsidan och hade bara att lägga in bollen i mål. Avslutet med högern var dock inte bättre än att bollen tog rakt i stolpen och Everton kunde till slut lägga ut bollen till inkast. Till van Persies försvar kan vi dock säga att han sköt med högern och det var en liten taskig vinkel, men det borde ändock ha blivit mål i det läget.

Ett par minuter senare nickar Valencia ner en boll på högerkanten mot van Persie som står i kanten utav straffområdet. Van Persie låter bollen studsa över Heitinga, som gjorde bort sig totalt i det läget, tog emot bollen och serverade Ryan Giggs som står centralt i straffområdet. Giggs tar emot bollen med vänstern och slänger iväg ett skott med högern mot Howards högra stolpe, där den sitter vid stolproten och lägger sig i mål. Stolpe in och 1-0 till United!

Lillebror Phil Neville tog senare ett inkast på offensiv planhalva som såg roligt ut. När han väl skulle kasta bollen så tappade han den, och såg helt oförstående ut när han inte fick kasta om inkastet. Domaren dömde inkast till United och det drog lite i smilbanden efter den situationen.

Everton skapade inte alls mycket i anfallsväg, trots att man nu börjat ha spelövertaget med mycket bollinnehav.
De bästa chanserna man hade i första halvlek kom i en kort spelsekvens i den 29:e minuten. Osman får då till ett skott på halvvolley några meter utanför straffområdet som sökte sig mot De Geas vänstra stolpe. Den unge spanjoren stod dock för en väldigt fin TV-räddning och fick ut bollen till hörna.
På den efterkommande hörnan lyckades Everton störa med hjälp av Fellaini som nickade ner bollen mot mål, men denna täcktes ut av Vidic. Väl där kommer Mirallas och slår till ett skott som återigen täcks utav Vidic. Bollen landar sedan hos Gibson, som klipper till på volley utanför straffområdet, ett skott som även det täcks. Här visade United-spelarna verkligen ett uppoffrande spel.

Det kommer att bli ett andra mål i den första halvleken. Rafael kommer löpandes ifrån sin högerkant inåt i banan och lägger en fin pass mellan de två mittbackarna Heitinga och Jagielka som når van Persie. Holländaren är inte offside, då Neville dröjt sig kvar längre ner i banan. En fri van Persie är så kylig att han rundar Howard på samma sätt som han gjort över en halvtimme tidigare, och lägger denna gång in bollen med en enkel bredsida. Heitinga försöker att nå bollen, men glider in i mål tillsammans med denna. 2-0 på stopptid!

Andra halvlek

Båda lagen drog ner på tempot helt i den andra halvlek, som skulle visa sig vara en sömnig historia.

Den bästa målchansen i halvleken kom i den 66:e minuten då van Persie slår en hörna från höger. Bollen kommer att hamna precis framför målet, vilket skapar kalabalik. Det finns flertalet chanser från Uniteds sida att få in bollen, men de lyckas helt enkelt inte. Evans är framme en meter ifrån målinjen med en tå på bollen, men bollen täcks till sist ut till en hörna.
På den efterföljande hörnan får Cleverley ett skottläge utanför straffområdet. Det är ett fint skott, men Howard lyckas rädda till ytterligare en hörna.

I det här läget så han United dragit ner på kvalitén i passningsspelet, vilket innebär att man tappar bollen när man väl får tag på den. Everton har ett rätt stort bollinnehav, utan att kunna skapa några direkt farliga lägen.

Det bästa läget Everton hade i den andra halvlek kom så sent som i den 81:a minuten, och detta uppkom på grund av dålig koncentration i Unitedförsvaret.
Heitinga slår en lång boll ifrån det egna försvaret upp mot inbytte Jelavic. Bollen kommer dock inte så nära Jelavic, utan mot den färskt inbytte Smalling. Smalling lyckas dock inte få undan bollen på ett bra sätt, utan lägger den rakt på Jelavic som tar ett par steg fram och avlossar ett skott mot De Geas vänstra stolpe. Ännu en gång står spanjoren för en fin räddning och lämnar en retur som Unitedförsvaret plockar upp och rensar undan.
De Gea hade inte mycket att göra denna afton, men när han väl fick något att göra så löste han situationen galant.

Matchen går mot 90 minuter och inget utav lagen verkar vara sugna på att anfalla, utan matchen spelades i princip av utan att någonting hände.

Tankar efter matchen

Detta innebar tre väldigt viktiga poäng för United, och tar laget till en ledning på hela 12 poäng mot City! Alla vet vad som hände förra året, men det känns inte som att det är möjligt för det blåa laget att ta igen dessa 12 poäng på lika många omgångar.

Manchester United:
De Gea – Rafael, Evans, Vidic, Evra – Valencia, Jones, Cleverley, Giggs – Rooney, van Persie

Byten:
Carrick för Jones (56)
Smalling för Evans (81)

Oanvända avbytare: Amos, Anderson, Hernandez, Nani, Welbeck

Everton
Howard – Neville, Jagielka, Heitinga, Baines – Mirallas, Gibson, Osman, Pienaar – Fellaini – Anichebe

Byten:
Jelavic för Anichebe (57)
Naismith för Mirallas (70)

Oanvända avbytare: Mucha, Stones, Duffy, Oviedo, Hitzlsperger

Domare: Mark Halsey
Publik: 75 525