Matchrapport: Manchester United – Reading

United avancerade till den sjätte omgången av FA-cupen genom att hemmaslå Premier League-kollegan Reading på måndagskvällen. Slutresultatet skrevs till 2-1 efter att Nani och Chicharito målat sent för hemmalaget innan McAnuff tog till vara på en sekvens av okoncentration i Unitedförsvaret och lyckades reducera.

United kom till spel med en ganska väntad startelva. Undertecknad hade förväntat sig att De Gea skulle vilas, men i övrigt gavs spelare i behov av speltid chansen från start (med undantag av Nani då förstås).

Första Halvlek

United tar kommandot med en gång efter avspark och flyttar fram spelet varpå Reading omedelbart faller tillbaka i banan. Man är det klart hetare laget och skapar en rad möjligheter under matchens inledande minuter. Knappt en minut in i matchen skottfintar Chicharito fint innan han slutligen tar skott kring straffområdespunkten efter förarbete från bland annat Welbeck och Valencia. Hans skott tar på en Readingförsvarare, vilket även Welbecks skott i nästa läge gör. Valencia är tredje man att försöka i samma sekvens, men hans höga nick plockas lätt ned av Federici.

Ett par minuter senare bryter Anderson en boll på offensiv planhalva. Han spelar fram Young som driver bollen med fin teknik innan han slår en djupledsboll på Welbeck. Welbeck är ganska trängd men lyckas ändå avsluta på mål med vänsterfoten. Ännu ett bra anfall efter endast tre spelade minuter.

Efter fem minuter lyckas Reading ta sig ur Unitedpressen och flyttar upp spelet något. Man har dessutom en hörna som skapar lite oreda i straffområdet innan Unitedförsvaret kan rensa. Hemmalaget svarar med ett snabbt anfall och man kan inte klaga på tempot under första tio.

Vidic visar att han inte är att leka med i luften då han och Hunt skallar ihop, vilket resulterar i lite blodvite för båda spelarna (i Hunts fall både en och två gånger med tröjbyte som följd). Några minuter senare drabbar Hunt och Vidic samman igen och Reading tilldöms en frispark i inläggsläge till höger om Uniteds straffområde. Reading visar återigen att man är farliga vid fasta situationer, men Vidic finns där för att nicka undan Shoreys inåtskruvade frispark precis framför Morrison, som annars enkelt hade kunnat nicka bollen i mål.

United har mest bollinnehav första 25 och när man väl skruvar upp tempot i passningsspelet får Readingspelarna svårt att hänga med. Undantaget är Federici mellan stolparna. Italienaren kryddar efter 22 minuter sin goda matchinledning med en riktigt svettig dubbelräddning. Först på ett hårt lågt skott utifrån signerat Cleverley och sedan på Youngs försök att sätta dit returen.

Hemmalaget fortsätter att hålla i taktpinnen under de resterande minuterna av den första halvleken, men Reading är ofta bra med bakåt och kan avvärja innan det kan bli tal om några riktigt heta målchanser. Tempot har dessutom sjunkit betänkligt sedan den första kvarten.

Efter knappt 40 spelade minuter tvingas Jones linka av planen och in kommer istället Nani. Valencia flyttar därmed ner för att agera högerback. Lite synd på en ganska lyckad halvlek för yttern, som ju inte direkt rosat marknaden på senare tid.

Några minuter före halvtid testar – idag startande – supersuben Le Fondre lyckan med ett skott utanför straffområdet. De Gea som utöver några fasta situationer stått nästan helt sysslolös får visa en del av sitt kunnande genom att slänga sig och limma bollen vid stolpen och det känns aldrig riktig farligt.

Betydligt närmare ett ledningsmål var Nani ett par minuter senare med en stenhård helvolley i stolpen från ett brett läge i utkanten av straffområde. Mål där och det hade varit ett hyfsat svar på tal till att återigen ha fått stå utanför Fergusons startelva. Portugisen hinner även visa att han kan skjuta med vänstern också genom ett skruvat avslut som tvingar Federici att göra ännu en räddning innan den första halvleken blåses av.

Andra halvlek

Den andra halvleken tar vid där den första avslutades. United styr och trycker på utan att driva upp tempot allt för högt. Detta gör att Reading kan ställa om och försvara med många spelare bakom bollen. Ytterbackarna Buttner och Valencia fyller på framåt i lite större utsträckning och framför allt den senare hotar med inlägg.

De följande minuterna är händelsefattiga och rycks sönder av inkast och frisparkar på mittplan. Att bollkallarna får sig en uppmaning om att skynda på lite säger allt om matchens mattade tempo.

Efter en timmes spel tycks Anderson ha fått nog. Han verkar fast besluten att bryta trenden då han, efter att både själv ha satt igång och avslutat ett anfall som gav Unitedhörna, försöker få igång publiken. Härlig inställning från brassen!

Både publiken och medspelarna verkar reagera bra på Andersons viljedemonstration och på ett par minuter kommer man fram till ett par halvlägen efter inlägg från Valencia och Cleverley. Även Ferguson har fått nog och van Persie byts in mot Young. Welbecks tid som central anfallare i den här matchen är över och han får flytta ut till vänster.

Nani påminner Readingförsvaret om att han inte kan ges för mycket utrymme i den 65:e minuten. Hans vänsterskott går ett par meter utanför Federicic högre stolpe. Helt plötsligt har vi ett tempo som liknar det vi fick se under matchinledningen och ett ledningsmål hänger onekligen i luften.

Mycket riktigt dröjer det inte länge förrän Nani – som helt klart gjort sig förtjänt av att bli målskytt – sätter dit 1-0. Förarbetet står Valencia för efter att ha drivit bollen till höger om Readings straffområde. När alla förväntar sig ännu ett inlägg från hans högerfot, så passar han helt enkelt bollen in till Nani ett par meter längre in i banan. Portugisen tar emot passningen och sätter med en bredsida dit bollen, via – visar reprisbilderna – en Readingförsvarares hand, till vänster om Federici och in i nätmaskorna. Ingen kan ta miste på hur viktigt det här målet var för Nani när man ser hans reaktion efter målet.

Reading hinner svara genom att tvinga De Gea till en reflexräddning innan det är dags igen. Cleverley spelar fram till Nani som hittat en yta på sin högerkant och måttar ett finfint inlägg mot den främre stolpen. Väl där finns Chicharito efter att ha gjort sig av med sin bevakning med hjälp av en imponerande riktningsförändring i straffområdet. Han hinner dit före både försvarare och målvakt och kan skalla in 2-0.

Minuterna efter målet fortsätter United att attackera, om än lite mer återhållssamt. Van Persie bjuder publiken på lite ögongodis i form av en klackpassning på egen planhalva.

United har inga problem med att hålla i bollen, men med knappt tio minuter kvar tappar man fokus och ger Reading en gratisbiljett tillbaka in i matchen. Smalling blir lämnad helt ensam efter att ha varit den enda som fallit tillbaka vid ett inlägg, och även om han lyckas avvärja, hamnar bollen helt oskyddad mitt i straffområdet. McAnuff hinner före Unitedspelarna som bara kan titta på när han sätter bollen förbi en chanslös De Gea.

Efter målet får Reading ny energi och trycker upp laget något. Carrick byts in för att minimera misstagen bakåt. Ut går Anderson som kan vara nöjd med sin insats.

Hemmalaget får chansen att döda matchen med drygt fem minuter kvar efter en bra prestation av Nani. Spelvändningen leder till ett 3- mot 2-läge, men Welbeck fumlar med bollen i straffområdet och bollen rullar ut till inspark.

Ännu en spelvändning ligger bakom nästa möjlighet för United. Den här gången är det van Persie som sätter igång den. Han hittar Hernández som hittar ett läge för sin högerfot och tar skott. Det är hårt och pressat med går rakt på målvakten, som dock tvingas lämna retur. Nani är först på den men får inte riktigt träff på bollen och den går i burgaveln.

En briljant RvP-lyftning bäddar för Welbeck i ett friläge, men en bra försvarsinsats gör att det bara resulterar i en hörna, på vilken United lyckas döda lite tid.

Reading får en sista chans att kvittera. Frispark utanför straffområdet och Federici hänger med upp. Trots att den är bra slagen blir inte mer än en hörna. Vidic når högst på den och United kan sedermera erövra bollen och kontra. En fin cross från Nani ger RvP skottläge. Federici är där och motar bort den och en frispark högt över från Nani senare är matchen över.

Tankar efter matchen

Det fanns bara ett lag på banan igår kväll. United var bättre i allt och bortalagets enda sätt att hota var på fasta situationer. Trots detta vinner vi bara med en boll och bjuder dessutom på Readings kasse. Okoncentration likt den vid 2-1-målet får inte förekomma i andra, viktigare sammanhang (läs: CL-returen). Dessutom borde man – sett till matchbilden – ha kunnat göra mål betydligt tidigare och därmed kunnat köra matchen redan efter någon timmes spel. Individuella prestationer vi tar med oss från den här matchen är Andersons kämparanda, att Valencia tog ett stort kliv emot sitt forna jag, van Persies inhopp (den mannens närvaro på planen är närmast synonym med seger) och framför allt Nanis insats. Portugisen förtjänar helt klart betydligt mer speltid om han fortsätter att prestera på den nivån han var på idag.

Manchester United
De Gea – Smalling, Jones, Vidic, Büttner – Valencia, Cleverley, Anderson, Young – Welbeck, Hernández

Byten:
Nani för Jones (42)
Van Persie för Young (64)
Carrick för Anderson (83)

Oanvända avbytare: Lindegaard, Ferdinand, Giggs, Kagawa

Reading
Federici – Kelly, Morrison, Mariappa, Shorey – McAnuff, Leigerwood, Karacan, McCleary – Hunt, Le Fondre

Byten:
Guthrie för Leigertwood (63)
Robson-Kanu för McCleary (70)

Oanvända avbytare: Andersen, Gunter, Pearce, Carrico, Pogrebnyak

Domare: Andre Marriner
Publik: 75,213


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS