Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fergie knows his stuff


Att påstå att Sir Alex Ferguson är rutinerad är lika kontroversiellt som att påstå att Francis Jeffers inte var den fox in the box Arsene Wenger sökte.
I går kväll (23.30 närmare bestämt, vilket kvällstidningarna hade fått till ”UPPGIFTER I NATT”) la manutd.com ut det vi väntat på länge; Fergies tankar om Nanis framtid. Och här gäller det att läsa mellan alla rader som finns.
Det är inte lätt att analysera allt och dessutom göra det rätt.
Ett försök i alla fall:
“We want to keep him, there’s no doubt about that. He’s capable of scoring incredible goals. His goal against Everton, when he dinked the keeper after playing a couple of one-twos, was incredible. And the goal against Tottenham the year before, where he dinked the goalkeeper after playing a one-two, was another one. The boy has an incredible talent for winning matches. He’s one of the best match-winners in the game, and I include the whole of Europe in that.”
Kommentar: Här putsar han rejält på Nanis ego, han visar för honom att han minsann minns hans vackra mål och lyfter honom till den absolut högsta nivån i Europa. Då garderar sig Fergie från allt resonemang från Nani-lägrets sida om exempelvis att han inte är uppskattad. Dessutom garderar han sig på ytterligare ett sätt: Han visar för andra managers i Europa att han håller Nani högt och vill ni ha honom får ni betala för er.
“David Gill’s been speaking to his agent for quite a few weeks. It’s entirely up to the boy – he has a year and a half left. I think he wants guaranteed first-team football. He can guarantee himself that. Performances like the other night can guarantee that. We’re trying our best to keep him because he’s such a match-winner.”
Kommentar: Standard-påtryckningen ”it’s entirely up to the boy”. Det är inte första och inte sista gången SAF kör den. Och så sätter han Nani i dålig dager med ”I thinks he wants guaranteed …” vilket majoriteten av fotbollsfans av i dag tycker är vansinne. Samtidigt vill han se Nani höja sin jämnhet ytterligare ett snäpp och det är här utmaningen ligger. Kan Nani spela som senast i 10-15 matcher i rad är nog Fergie beredd att beordra Glazyrerna att slanta upp.
“Nani was out with an injury for six weeks or more. We sent him back to Portugal for treatment and tried to get the injury to settle. He’s never really had an injury. Now he’s back fit, training well, he’s a consideration. There’s no doubt about that. It gives me a headache because Antonio Valencia has been a fantastic player for us and I know Nani likes playing on the right.
Kommentar: Här förklarar han varför Nani inte spelat och utesluter på så sätt att det skulle ha att göra med någon petning, men drar ändå in Valencias form i ekvationen utan att för den skulle hylla Tonys insatser den här säsongen. Inte ett ord om att Nani inte ens platsade i matchtruppen mot Madrid.
”We like to play Nani on the left sometimes. We also have Ashley Young who can play on the left and we have Ryan Giggs who can play there if we want him to play in a different way.

Kommentar: Läs: ”Ska du spela till höger ska du vara bra, annars straffar vi dig med vänsterytterpositionen och där är det inte direkt tomt. Till och med en 40-åring kan gå före dig. Men det är där du hamnar om du inte håller högre nivå hela tiden. Eller så säljer jag dig för jag har redan alternativ.
Magkänslan är densamma som tidigare och den säger ändå att Nani säljs och att Fergie värvat Zaha som ersättare. Och om inte Zaha räcker så finns det ju en annan gubbe att ta in som winger.