Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Real Madrid

Det är dags för den här säsongens enskilt viktigaste match hittills. United ska ta sig an de regerande spanska mästarna Real Madrid i returmötet i Champions League hemma på Old Trafford imorgon kväll. Det första mötet lagen emellan slutade 1-1 efter en gastkramande tillställning där Welbeck gjorde 1-0 innan Ronaldo kunde kvittera, båda på nick.

Förutsättningarna inför det andra mötet av två åttondelsfinaler i mästarnas turnering lyder som följer: United går in i matchen ”i ledning”, i och med regeln om bortamål, då man lyckades med konststycket att både göra mål och spela oavgjort på Santiago Bernabéu. Ett 0-0-resultat räcker alltså till avancemang för hemmalaget. Skulle matchen sluta 1-1 blir det förlängning och eventuellt straffar. Alla övriga oavgjorda resultat renderar i spanskt avancemang.

Manchester United

Manchester United

Skador: Fletcher, Scholes
Tveksamma: Jones, Ferdinand
Position: 1 | 28 | 23-2-3 |68 – 31 |71
Form (alla turn.): VVOVVV (senaste matchen sist)
Disciplin (PL): 43 GK, 0 RK
Bästa målskytt (PL): Robin Van Persie [19]

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra
Valencia, Jones, Carrick, Rooney
Kagawa
van Persie

United har visat upp en fortsatt god formkura efter den första åttondelen för knappt tre veckor sedan. Senast slog man enkelt Norwich efter att Rooney och framför allt Kagawa skördat stora framgångar. Efter japanens insats i den andra halvleken är det nog svårt att hålla honom utanför startelvan mot Real. Andra spelare som tar ut sig själva är RvP, Rooney (vilken uppgift han tilldelas är dock oklart, men jag gissar på att han inledningsvis får ta mycket ansvar defensivt), Carrick, Rafael, Evra och De Gea. Mittbacksplatserna är något ovissa eftersom vi inte riktigt vet hur det står till med Rio Ferdinand. Om han är i speldugligt skick tror jag att han spelas tillsammans med Vidic, även om denne spelade 90 minuter så sent som i lördags. Om Rio inte kan spela, eller om Vidic inte grejar ett så pass tätt matchande så kliver Evans in och det behöver absolut vara något negativt.

Carrick är egentligen den enda som vi kan vara säkra på att få se på mittfältet imorgon kväll. Normalt hade Jones varit självskriven där i en sån här match, men skicket på hans ankelskada är högst oklart. Magkänslan säger dock att han startar, så fram med tejpen Rob Swire med kollegor! Om inte så lär Cleverley starta.
(I skrivande stund nås undertecknad av uppgifterna att Jones inte kommer att kunna spela. Då det är Fergie som ligger bakom uttalandet tolkar jag det snarare som att det lutar åt att vi får se Phil från start imorgon).

På kanterna har vi många alternativ, men jag tror att SAF vill ha möjligheten att använda Rooney som understöd för Ronaldo och att han därför får ta plats ute till vänster. Welbeck gjorde bra ifrån sig förra gången och verkar trivas allt bättre som ytter, men jag tror ändå att Valencia spelas till höger pga hans defensiva kvaliteter. Att ha killar som just Welbeck, Nani (lär väl ha spelat upp sig till en bänkplats) och Young att slänga in för att få in lite fart och fläkt om det skulle stå och väga mot slutet är inte så pjåkigt. Noterbart är också att Giggs vid eventuell speltid gör sitt tusende framträdande i seniorsammanhang, helt sjukt!

Längst upp fram gäller det för van Persie att hugga på allt som ges och hans grad av effektivitet kan bli matchavgörande. Strax bakom honom får en Kagawa, förhoppningsvis sprudlande av nyvunnet självförtroende, ånyo möjligheten att låta kreativiteten flöda.

Real Madrid

Real Madrid

Skador:
Tveksamma: Iker Casillas
Position: 1 | 26 | 17-4-5 |64 – 24 | 55
Form (alla turn.): VOVVVV (senaste matchen sist)
Disciplin (La Liga): 67 GK, 2 RK
Bästa målskytt (La Liga): Ronaldo [24]

Möjlig startelva

Lopez
Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrão
Khedira, Alonso
Di Maria, Özil, Ronaldo
Benzema

Real Madrid verkar, liksom United, ha konserverat formen på ett alldeles utomordentligt sätt. Idel segrar har det blivit sedan förra mötet, varav inte mindre än två mot Barcelona. Den första – i Copa del Rey – var mer övertygande än den senare då man visade att effektivitet slår bollinnehav (72-28 till Barca) varje dag i veckan. Att Real – segrarna till trots – lägger allt krut på CL är inte att sticka under stolen med. Eller när stod spelare så som Khedira, Ronaldo och Özil utanför en startelva i El Clasicó senast? Man är visserligen avhängda sedan länge, men jag hade i alla fall trott att prestigen som finns i matcherna mot Barca skulle ha lockat Mourinho att matcha sina nyckelspelare lite hårdare. För att inte tala om det faktum att man – på pappret – inte ens är bäst i stan för tillfället då Athleticó för närvarande parkerar på andraplatsen i La Liga. Summa sumarum; Mourinho satsar onekligen stenhårt på att ta hem Chamipions League i år!

Läget i Los Galacticós spelartrupp ser något bättre (läs: sämre) ut än senast. Pepé fick speltid på mittfältet mot Barca och lär ta plats i startelvan här. Dessutom är Casillas oroväckande nog tillbaka i truppen. Det spekuleras dock i att han inte är i speldugligt skick ännu.

Två av världens bästa och formstarkaste lag, näst intill fria från skador, ställs alltså emot varandra imorgon kväll. Minst 90 fantastiska, förfärliga och hiskeligt spännande minuter ska genomlidas framför tv-apparaterna. Det blir inte mycket bättre än så här.

Historik

United mot Real Madrid

Totalt: 9 | 2-4-3 | 15-18
På Old Trafford: 4 | 2-1-1
Sista sex: OOFFVO
1957-04-11 Real – United 3-1
1957-04-25 United – Real 2-2
1968-04-24 United – Real 1-0
1968-05-15 Real – United 3-3
2000-04-04 Real – United 0-0
2000-04-19 United – Real 2-3
2003-04-08 Real – United 3-1
2003-04-23 United – Real 4-3
2013-02-13 Real – United 1-1

Fortfarande viss plusstatistik för Real, men vid Unitedvinst är det utjämnat vad gäller inbördes segrar lagen emellan igenom tiderna. På Old Trafford har Real bara en seger på fyra försök. Matchen senast fördes av Real som också var närmast att knipa segern. United stod dock upp bra och hade ett flertal chanser att avgöra i den andra halvleken.

Manchester United – Real Madrid

Turnering: Champions League
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Tisdag 5 mars 20:45
Domare: Cuneyt Cakir, Turkiet
Odds: United 2,80 | Real 2,10 | oavgjort 2,35
TV: Viasat Fotboll (HD)