Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Real Madrid

Ordet rån fick en helt ny innebörd igår kväll sedan domare Cüneyt Çakır valt att visa ut Nani i den 56:e matchminuten. Ingen fattade någonting, men José Mourinho var snabb att agera, och drygt tio minuter senare var den fina ledning som United spelat sig till ett minne blott. Trots att man tvingades spela 10 mot 12 så lyckades United skapa en mängd kvitteringschanser under matchens avslutande 20 minuter. Varje gång stod dock Diego Lopez i vägen med den ena smått fantastiska paraden efter den andra. Den moral som spelarna visade upp matchen igenom, men framför allt mot slutet, var helt fantastisk att beskåda.

Sir Alex Ferguson är en person som aldrig slutar att förvåna. Att försöka sätta sig in i hur han tänker formera sina trupper är vanligtvis svårt. Igår var det nog ingen som lyckades ha 11/11 i sin förutspådda elva. För vem hade kunnat gissa att ens Fergie skulle kunna ställa över Wayne Rooney från start i en match av denna kaliber? Även hattrickhjälten från senast, Shinji Kagawa, fick finna sig i att sitta på bänken. Fergie valde kollektivet framför sina stjärnor, och tvivlarna fick som vanligt svar på tal.

Första halvlek

Matchminut 1-10: Matchen inleds med en ganska hög Realpress, vilket tycks stressa Uniteds passningsspel något. Realspelarna får mer tid på sig med bollen och ser också mer avslappnade ut i passningspelet. Unitedspelarna ligger bra i det defensiva positionsspelet och har många spelare bakom bollen. Det mest anmärkningsvärda som händer är att United drar på sig några fasta situationer på egen planhalva.

Matchminut 10-20: Real fortsätter att ha mest boll och lyckas bra när mittfältarna får komma rättvända och växla tempo på offensiv planhalva. Higuain får matchens första läge men lägger bollen några meter utanför från en hyfsad, om än bevakad, position. Ett trendbrott blir en första offensiv raid av Welbeck. Han stannar upp då Realförsvararna hunnit med honom ganska bra och spelar bollen tillbaka i banan till Nani. Portugisen slår ett fint inlägg som nickas till hörna. Även om händelsen inte leder till något riktigt farligt så står det snart klart att United har växlat tempo.

Ett par minuter senare tar Welbeck ännu en löpning med boll och återigen stannar han upp i höjd med straffområdet. Den här gången ger han bollen till Giggs som slår ett fantastiskt inlägg med yttersidan. RvP letar avslutsläge för sin vänstervolley, hittar det inte, och slår in bollen framför mål istället. Welbeck finns på plats för att styra in den, men en försvarare hinner emellan. United fortsätter att gå framåt med ett fint direktpassningsspel när tillfälle ges. Giggs rutin lyser igenom och hans lugn med bollen vid fötterna är imponerande, men sen har han ju också spelat en miljon matcher av den här kalibern. Welbeck hugger på allt och även Cleverley vinner boll och ser het ut.

Matchminut 20-30: United skapar många hörnor och på den tredje eller liknande blir det riktigt farligt. Vidic når högst på den av Giggs välslagna hörnan. Bollen tar i stolpen och Welbeck slår returen rakt på Diego Lopez trots att han har hela målet att sikta på. Till hans försvar går händelsen mycket snabbt. Dessutom blåses han av för offside. Giggs fortsätter att visa att gammal är äldst då han tappar bollen till Ronaldo men löper ikapp (!) honom. Real får upp laget men United är väl samlat.

Van Persies fantastiska teknik förvandlar en Vidicrensning till en målchans. Nedtagningen är mästerlig och han hittar sedan en rättvänd Welbeck med fart på sina långa ben. Hans skott styrs dock till hörna. RvP står för ett spektakulärt volleyförsök men touchar bara bollen lätt.

Fergie legitimerade bland annat petningen av Rooney medatt Welbeck spelades för att med sin snabbhet störa Reals spelfördelare Xabi Alonso. Mycket riktigt ligger han som en igel på Alonso varje gång denne har bollen vid fötterna. Real skapar ett skapligt läge efter en lyftning mot en offsideståendes Ronaldo, men Unitedförsvaret är som vanligt bra med och det blir aldrig riktigt farligt

Matchminut 30-45: Det blir halvfarligt när Real ställt om och fått både ett och två inläggslägen. Unitedfötter täcker ut till hörna. Även nästa möjlighet blir Reals. Higuain smyger emellan Rio och DDG och möter upp en lång djupledspassning. DDG är bra ute och täcker till hörna. Någon minut senare har Real en boll i nätmaskorna men det är avblåst långt i förväg då Ramos foulat mot RvP. Van Persie svarar med att återigen visa upp sin makalösa bollbehandling på en Evralyftning i anfallet som följer. Han möter bollen med bröstet och vänder bort bevakningen. Han avslutar hårt ur dålig vinkel, och Deigo Lopez misslyckas med att hålla bollen, som går rakt ut till Welbeck. Lopez lyckas dock reparera sitt misstag genom att komma ut och styra Welbecks lyftningsförsök till en hörna. Vidic visar återigen vilken terminator han är i luften, men Lopez avvärjer genom att boxa honom i huvudet.

Straffsituation efter att Carrick vänt på spelet och hittat RvP med en bra passning. RvP gör det bra och tar med sig bollen innan han spelar Giggs, som ännu en gång slår en skruvad direktpassning, den här gången på Rafael som letat sig upp till utkanten av straffområdet. Han mejas ned, utan åtgärd från domaren. Då undertecknad missade den enda (!) reprisbilden och inte heller har lyckats hittat händelsen i efterhand låter jag det vara osagt huruvida det kunde ha dömts straff eller inte.

Unitedspelarna sliter som djur och springer som aldrig förr så fort det vankas defensivt arbete. Giggs är överallt, andas lugn, löper/vinner boll defensivt och slår den ena mästerliga passningen efter den andra. Welbeck och RvP ser heta ut framåt. Ronaldo är tämligen osynlig och Xabi Alonso är helt nedstängd. Känslan när lagen går till halvtidsvila är riktigt bra.

Andra halvlek

Matchminut 46-60: Den andra halvleken tar vid där den första slutade. Ett bra samarbete mellan Giggs och Rafael ute till höger bäddar för Welbeck i straffområdet, men Realförsvaret lyckas störa honom tillräckligt för att han inte ska kunna avsluta. Bollen når istället RvP vars avslut täcks bort. Bollen går ut mot kortsidan och jagas av Nani och Varane. Nani tycks vara ute efter en hörna, men istället lurar han skjortan av Varane och vänder inåt igen med bollen. Han söker Welbeck med en passning, men Danny lyckas bara få en tå på bollen. Det räcker dock för att den ska ändra riktning något och ställa kapten Ramos som tåar in bollen i eget mål. 1-0!

Efter målet flyttar Real flyttar upp spelet något. United gör sig redo att utnyttja de eventuella kontringslägen som lär uppstå. Det blir lite läskigt när Higuain ostört får måtta ett inlägg som DDG låter passera ytan framför mål och förbi den bortre stolpen. Hade Realspelare störtat fram där hade det kunnat bli riktigt farligt.

I den 56:e matchminuten bestämmer sig så Cüneyt Çakır för att blanda sig in och påverka utgången av matchen. Nani jagar en Evrarensning och går, med blicken på bollen, upp i luften för att ta ned den. Arbeloa dyker upp från ingenstans och får lite olyckligt Nanis dobbar i bröstet. En solklar olyckshändelse som vanligen renderar i ett gult kort. Nani ligger kvar en stund då han gjort illa sig vid kollisionen innan helt oförklarligt tilldelas ett rött kort. I min värld är det inte i närheten av rött och om det är det så ska Diego Lopez ryka i den första halvleken. Det är tragiskt att en domare på den här nivån visar en total avsaknad av konsekvens och blick för spelet.

Medan Fergie – fullt förståerligt – får ett vredesutbrott vid sidan av planen satsar Mourinho allt på ett kort. Modric ersätter Arbeloa. Ferguson samlar sig och driver på publiken för att ge spelarna allt stöd dem behöver.

Matchminut 60-70: Minuterna efter utvisningen följer det obligatoriska Realtrycket. Man skapar en målchans direkt när Higuain nått högst på en hörna. Rafael hinner emellan med ryggen (!) och United får till slut iväg bollen. Trycket fortsätter dock efter ytterligare en hörna. Real anfaller med nyvunnen energi och United har svårt att få upp bollen och laget i banan.

Något senare lyckas United tillfälligt med att bryta sig ur Reals grepp. Även om man bara anfaller med tre man kommer van Persie till ett hyfsat skottläge med sin högerfot. Nu är det Giggs tur att agera pådrivare och det känns lite bättre för en stund.

I den 66:e minuten rivs den känslan isär av Modric. Real tillåts rulla bollen utanför Uniteds straffområde om än med viss press från Untitedförsvaret. Modric tycks ha drivits iväg tillräckligt långt för att hans skott inte ska kunna vålla någon större skada. Tyvärr får han på en riktig lyckoträff med högerfoten och DDG är helt utan chans. Bollen går i nät via stolpen och 1-1 är ett faktum. United sjunker lite väl lågt och Real får anfalla genom att rulla boll utanför straffområdet. Rafael hade möjligtvis kunnat pressa Modric i skedet före skottet, men det är givetvis lätt att säga i efterhand.

Samma sak straffar sig några minuter senare. Återigen ligger Modric bakom förarbetet sedan han hittat Higuain i straffområdet. Denne samarbetar fint med Özil innan han slår ett hårt inlägg efter marken mot den bortre stolpen. Ronaldo har speedat förbi bevakningen (Rafael) och på ett skickligt sätt undvikit offsiden. Han kan enkelt sätta dit 1-2. Här hade man kunnat förvänta sig att luften skulle gå ur Unitedspelarna, men icke!

Matchminut 70-80: United lyckas lyfta spelet något och Real byter defensivt. Rooney kommer in istället för Cleverley. Welbeck åstadkommer en kraftlös nick på mål. I den 75:e minuten är det dags igen för Çakır att visa sin bristande blick för spelet. Han berövar oss på ett fint frisparksläge genom att fria efter att Ramos stoppat en Welbeck utan boll. Real lirar mest runt bollen när de kommer över den. De har flera halvlägen som de väljer att inte ta, för att istället försöka döda tid.

Matchminut 80-95: Welbeck hittar Rafael på högerkanten som hittar tillbaka till den förstnämnde. Han dunkar på ett direktskott som tar på Ramos hand. Returen går över målet. Det blir det sista Welbeck gör i matchen då han sedan få lämna plats för Young. Ett par minuter senare slår just Young en kort hörna till Giggs som ännu en gång får på ett fint inlägg. En jätteräddning av Lopez hindrar Carricks nick från att hitta nätet. Minuten senare skapar Rooney ett läge för van Persie i straffområdet, men Lopez gör åter en grym räddning. Young är först på bollen och måttar ett inlägg mot Rooney. Denne får till slut chansen på halvvolley men lyckas inte hålla bollen nere under ribban.

Matchens avslutande fem minuter är fortsatt händelserika. Valencia kommer in istället för Rafael. Kaka skjuter i stolpen via en touch på Vida, bollen tar sedan på DDG och är på väg att rulla över linjen innan spanjoren kan lägga vantarna på bollen. Lopez får fantastiskt ont efter en närkamp, lägligt.. Ronaldo hotar med ett lågt och pressat avslut, men De Gea är med. Ännu en Vidicnick leder till ännu en bra räddning av Diego Lopez. Evra skapar en straffsituation, men domaren avvärjer ännu en gång. Sista chansen är dock Reals och Ronaldos. Hans skott ur en till synes omöjlig vinkel hade gått rätt upp i krysset om inte De Gea fått en hand på bollen. Real lyckas spela av resten av matchen efter den följande hörnan.

Tankar efter matchen

Besvikelsen var och är givetvis enorm. Vem vet hur långt det här laget hade kunnat gå om inte en viss turkisk regelryttares behov av att stå i händelsernas centrum blivit för stort. Bredden, spetsen och framför allt moralen på det här lagbygget är enastående. En, om än klen, tröst är att vi åker ut med flaggan i topp. Att spela med en man mindre mot ett lag som har en tolfte spelare, i form av domaren, på planen och skapa chanser i den utsträckningen kan man inte annat än imponeras av. Vi hade mycket väl kunnat göra ett andra mål om det första bara hade velat trilla dit. Många spelares prestationer förtjänar ett omnämnande men framför allt Welbecks slit och Giggs finfina prestation i hans 1000:e seniorframträdande förtjänade ett bättre öde. Det är inget tvivel om vilket lag som var de moraliska segrarna av den här matchen och man kan – det kan man givetvis alltid göra – gå omkring rakryggad i sin Unitedtröja på stán idag.

Nu är det bara att lämna CL bakom oss och blicka framåt. Vi står inför en ligaavslutning där vi har 12 poäng upp på city och dessutom en kvartsfinal mot Chelski i FA-cupen att se fram emot. Den här våren har fortfarande potentialen att bli någonting vi kommer att minnas – med ett leende på läpparna – under en lång tid framöver.

Publik: 74 959
Domare: Cüneyt Çakır