Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: United – Chelsea

Efter en mäktig inledning och en väldigt tam avslutning blev det 2-2 för United mot Chelsea i FA-cupens kvartsfinal. Till slut var det David de Gea som räddade ett omspel.

Det var, som så ofta, en match med två olika ansikten. United var överlägsna i inledningen och på slutet var gästerna överlägsna. Kanske är förklaringen så enkel som att United var trötta efter den orättvisa förlusten mot Real Madrid. Ja, inte fysiskt trötta – Chelsea spelade trots allt två dagar senare än United och hade dessutom en resa i kroppen – men mentalt.

Hade vi varit neutrala kanske vi hade analyserat matchen ur Chelseas perspektiv och kommit fram till att det var gästerna som förändrade matchen. Men här ser vi ju allt ur det röda perspektivet, här fokuserar vi på de goda.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea
8

Det är en fantomräddning av De Gea som hindrar Mata från att avgöra på övertid. Det har vi sett förr. De Gea hinner göra en räddning till på övertid, även om den inte var lika svår. Målen är inte mycket att säga om. Att över huvud taget få en hand på bollen före det andra målet är starkt, tyvärr räckte det inte för att styra bollen utanför. Över 90 minuter tycker jag att De Gea är den spelare i United som presterar bäst.

Rafael da Silva
6

Rafael var definitivt en spelare som kändes lite sliten. Den här vanliga frenesin både framåt och bakåt var inte riktigt där och då tappar Rafael väldigt mycket.

Jonny Evans
7

Mestadels en fin insats med en hel del viktiga brytningar. Gör en viktig insats i samband med Rooneys mål men kunde kanske ha gjort mer mot Ramires före kvitteringen.

Rio Ferdinand
7,5

Rio är helt plötsligt tillbaka i landslaget och det är det ingen Unitedsupporter som ifrågasätter (möjligen är det en hel del som tycker att det är onödigt med extra matcher för Rio men det är en annan diskussion). Han stod för ytterligare en i raden av fina insatser mot Chelsea och nu väntar vi bara på att han ska krita på för ytterligare ett år.

Patrice Evra
6

Det är förstås en taktisk dispens Evra har att inte behöva jobba stenhårt hemåt varje gång han har tagit en offensiv löpning. Det hindrar dock inte att man blir besviken när man ser att han joggar hemåt samtidigt som Chelsea kontrar in ett mål.

Nani
7

Utbytt 45+2. Att Nani spelar från start mot Chelsea visar att Ferguson inte lägger någon skuld på Nani för utvisningen mot Madrid. Nani tackar för förtroendet med en bra insats, som dock blir alldeles för kort p.g.a. en ny skada.

Michael Carrick
7,5

1 assist. Det är en fantastisk passning från Carrick som skapar matchens första mål. Annars har han en otacksam uppgift och blir ofta lämnad ensam i mitten. Att United inte blir fullständigt överkörda centralt är Carricks förtjänst.

Tom Cleverley
4,5

Cleverley lever mycket på sin energi. Mot Chelsea har han dock väldigt lite energi och då tillför han också väldigt lite. Hans defensiva arbete är inte bra och offensivt är han väldigt slarvig. Det är inget fel att vara en fotbollsspelare som lever på att vara energisk men det blir ett problem om man samtidigt har dålig ork. En central mittfältare i United måste klara av att spela mer än 75 minuter i veckan. Antingen får han förbättra orken eller så får han lära sig att vara nyttig utan att ödsla så mycket energi.

Shinji Kagawa
5,5

Utbytt 76. De få gånger Kagawa får bollen blir det intressant. Tyvärr är han väldigt lite involverad i spelet. Fortfarande klaffar det inte helt och hållet mellan Kagawa och hans lagkamrater.

Wayne Rooney
6,5

1 mål. Mycket har skrivits om att Rooney inte startade mot Madrid, varför matchen mot Chelsea helt plötsligt utmålades som extra viktig för Rooney. Så var det förstås inte, Rooneys vara eller inte vara i United beror inte på en insats. Frisparken är perfekt slagen, går den förbi gröten blir det en svår uppgift för målvakten. I inledningen är han, liksom resten av United, bra. Sen tappar han mycket och när han flyttas ut på kanten gör han inget större väsen av sig.

Javier Hernandez
7

1 mål. Utbytt 63. Chicharito startar förstås alldeles utmärkt och ger United ledningen omgående. Sen fortsätter han att skapa chanser och han är hela tiden ett orosmoment för motståndarförsvaret. Därför förvånar bytet – när Chelsea tvingas flytta fram ger det massor av yta att arbeta på för Chicharito, vilket han gillar.

Antonio Valencia
5

Inbytt 45+2. Valencias insats har utmålats av vissa tyckare som bedrövlig, ja som en av de sämsta av en Unitedspelare någonsin. På den nivån tycker jag inte att han var men han var en bit under vad man kan kräva. Valencia ser ofta rätt vilsen ut och han gör fel saker vid fel tidpunkt. Det är förbluffande med tanke på att han ska vara en enkel spelare som gör allting enkelt.

Robin van Persie
n/a

Inbytt 63. Van Persie har en period där det går sämre. United har hanterat det bra men när det går svårare, som i andra halvlek mot Chelsea, tydliggörs det att allt inte klaffar för Robin. Där han tidigare tog hand om även lite halvtaskiga passningar och gjorde mål på halvchanser lyckas han just nu inte lika bra. Förhoppningsvis kliver han ur formsvackan innan omspelet.

Danny Welbeck
n/a

Inbytt 76. Ett kort inhopp där han är livlig.