Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Shaping the 2013-2014 team


Det är mindre än två månader kvar av säsongen.
En titel är till 95 procent i hamn – vinner vi mot Sunderland säger jag 100 procent – och vi har en hyfsad chans att få åka till Wembley och slåss om en andra.
Men bakom kulisserna pågår förstås sedan länge ett stort arbete med att försöka bestämma hur truppen som startar hösten 2013 ska se ut.
Det är inte det lättaste att sia vilka som lämnar eller på vilka positioner Alexander – om nu ens han stannar – tänker förstärka.
Vi tar en titt, lagdel för lagdel.
 
Målvakter
David De Gea: Given etta numera. Stannar givetvis. Förslagsvis i 15 år till.
Anders Lindegaard: Har fått se sin karriär i klubben stagnera helt och den där 4-3-matchen mot Reading beseglade hans öde. Ser ingen framtid för honom om han inte vill leva Kuszczak-livet i några år.
Ben Amos: Hans fortsatta situation är avhängig hur det blir med dansken. Har varit utlånad till Oldham, Molde, Hull och Peterborough (surprise!) under sin tid i United och borde rimligen vid 23 års ålder börja sukta efter fler Unitedframträdanden. Ett halvår äldre än DDG.
Sam Johnstone: När fick United fram en egen förstekeeper senast? Det regnar inte direkt när man letar i historien. David Gaskell på 50- och 60-talet var en målvakt från de egna leden som stod en hel del i A-laget, men som aldrig fick flera säsonger i rad som förstavalet. Johnstone är precis som Amos en spelare som representerat England från U16 och uppåt, men utan särskilt ljusa framtidsutsikter att ta en första
Förstärkningar: Möjligen om Lindegaard säljs och hur Fergie resonerar kring Amos. Det har ryktats en hel del om Amir Begovic, men med tanke på DDG:s spel vore det en märklig värvning. Å andra sidan värvade Fergie tillbaka Bosnich så på den här posten är ingenting omöjligt.
 
Backar
Patrice Evra: Har ett kontrakt som går ut 2014. Snackats om en förlängning, förstås, med tanke på att han spelat upp sig.
Nemanja Vidic: Har ett kontrakt som går ut nästa sommar. Med tanke på att nollorna haglar sedan han kom tillbaka på allvar kan det inte finnas på kartan att Alex sätter honom på transferlistan. Sign him up!
Rio Ferdinand: Det mesta pekar på att Rio, som är due en testimonial, fortsätter. I alla fall om vi ska tro Fergies signaler.
Chris Smalling: Stannar.
Phil Jones: Stannar.
Rafael: Stannar. En av ligans allra bästa högerbackar.
Fabio: Hmm. En klurig en. Spelar regelbundet i ett skitlag och har inte direkt varit outstanding där, mer än att han sett bra ut de två-tre gånger jag sett QPR. Han är i alla fall inte sämre än Büttner, men båda två känns överflödiga att ha.
Jonny Evans: Stannar förstås.
Scott Wootton: 22 bast i år. Inte impat när han lirat och lär bli en av alla dessa som nosar på A-lagsspel, inte når ända fram och ändå skaffar sig en mer än hyfsad karriär som proffsspelare någon annanstans.
Michael Keane: Det här är en spännande spelare som gör succé som utlånad till Leicester. Högerback eller mittback i A-truppen nästa säsong?
Alex Büttner: Lever ett stekarliv i Manchester så länge han tillåts.
Förstärkningar: Vänsterbacksersättaren-/backupen till Evra hänger fortfarande i luften. Är det därför vi inte sett någon kontraktsförnyelse från Evras sida? Vill han ha besked om ett eventuellt bud på Baines i sommar? Högerbacksplatsen är vikt åt Rafael och med både Jones och Smalling kapabla – och Keane – där så sker det knappast något inköp. Mittbackar har vi gott om, men lägger Rio dojjorna på hyllan kan kanske en spelare som Garay ändå joina. Och på vilken position tänker Fergie använda Jones egentligen? Defensiv mittfältare i första hand?
 
Mittfältare
Nani: Antingen säljs han i sommar eller så skriver han på nytt kontrakt. Något annat finns inte.
Ashley Young: Har fortfarande en hel del kvar att bevisa.
Ryan Tunnicliffe: Här trodde jag på mer speltid under den här säsongen. Make or break för honom i sommar. Antingen får han en A-truppsplats eller så säljs han.
Bébé: Utlånad till Rio Ave där han hittat sin nivå, i mitten av den portugisiska ligan. Det är där han hör hemma. Kan inte föreställa mig att han gör en Unitedmatch till i livet.
Wilfried Zaha: Ingen John Obi-story här inte.
Antonio Valencia: Lurigt läge. Bäst i laget förra säsongen, sämst den här. Tror dock inte att Fergie bara skickar iväg honom när han vet om kapaciteten som finns bakom den förfalskade Tony-masken. Men det är oerhört oroväckande hur erbarmlig han varit så många gånger. Som om han slagit vad med någon att han får fortsätta att spela hur kass han än är.
Anderson: SÄLJS. Tror jag. För första gången. Till och med jag har tappat tron på att han blir en jämn, högklassig world beater. Får vi £10 mille för honom får vi vara nöjda.
Michael Carrick: Nytt kontrakt snart. Förstås. Vår genomgående bästa spelare.
Tom Cleverley: Fått stort förtroende i många stormatcher. Genomgående hyfsad, men han måste upp ett snäpp till. Ingen risk/chans att han lämnar i sommar dock.
Paul Scholes: Lägger garanterat av. Igen.
Ryan Giggs: He goes on and on and on.
Shinji Kagawa: Efter en lärosäsong, som gått upp och ned som väntat, kan vi sätta ribban högre i höst.
Nick Powell: Efter att ha varit med en hel del i början av säsongen valde Alex att låta honom stå tillbaka under en lång period. Bänkplatsen senast var hans första trupplats sedan han startade mot Cluj i december.
Darren Fletcher: Omöjligt att sia om, men med tanke på att han två gånger de senaste åren tvingats till långa uppehåll ser inte framtiden särskilt ljus ut. Känslan är att vi sett det sista av Fletch på planen. Tyvärr.
Förstärkningar: Det bör det bli, vilket vi i och för sig sagt och trott och hoppats de senaste fyra-fem åren. Med Scholes och eventuellt också Fletcher – och Ando? – borta från innermittfältet och med Giggs mot 41, måste det ÄNTLIGEN hända någonting här. Powell får förstås spela mer, men det räcker inte. Frågan är vilken typ av spelare Alexander tänker sig. Han kanske kör tombolahjulet här med för enkelhetens skull.
Och med Zaha incoming lär antingen Nani eller Valencia sitta löst.
 
Anfallare
Angelo Henriquez: Borde rimligen lånas ut igen. En av alla dessa som knappt får någon speltid i klubben dom lånas ut till. Två inhopp och 20 minuter på planen är det enda han förärats med i ligaspelet av Roberto Martinez.
Daniel Welbeck: Inga konstigheter. Fullt förtroende från den som betyder mest av allt för den här klubben.
Wayne Rooney: Stannar väl.
Robin van Persie: Inga konstigheter.
Javier Hernandez: Det ska bli spännande att se hur hans framtid ser ut. Han har bara startat två ligamatcher i år och med tanke på hur bra han är så kan jag förstå om han inte är nöjd med det.
Kiko Macheda: Säljs. Alternativt ges bort.
Will Keane: Hade säkert suttit på bänken i några A-fajter, och spelat i COC-matcher, om han inte trasat sönder knät. Med Kiko väck är Keane femtevalet och det är inte fy skam.
Förstärkningar: Stannar Rooney och Hernandez kommer inget stort namn. Det vore helt uppåt väggarna. Drar någon av dom är det dock inte omöjligt att en spelare som Lewandowski mycket väl kan vara på ingång.
 
Det kommer att hända en hel del i sommar och förutom Zaha kan jag se tre-fyra gubbar till komma in, beroende på hur det blir med flyttarna från OT.
Dessutom är jag nyfiken på hur många av våra U21-lirare som säljs. Det har blivit en hel del de senaste åren och de £1-2 mille som kommer in för varje gubbe är viktiga för Glazyrgubbarna.
Och så hur många som blir aktuella för mer än COC-matcher.
Inget är vackrare än en egen produkt som går hela vägen till en ligamatch.