Inför: Manchester United – Manchester City

Klockan 21:00 imorgon kväll smäller det på Old Trafford då Manchester United tar emot lillebror city i ett derby till lika toppmöte i Premier League. Inför matchen har ligaledarna United ett smått otroligt försprång på 15 poäng med endast åtta omgångar kvar att spela. Vid seger här torde även de som ännu inte lyckats skaka bort fjolårets hemska säsongsepilog från näthinnan vara övertygade om att nummer 20 är säkrad.

Manchester United

Manchester United

Skador: Fletcher, Scholes
Tveksamma: Rafael, Rooney, Evans, Vidic
Position: 1 | 30 | 25-2-3 | 70-31 | 77
Form (PL): VVVVVV (senaste matchen sist)
Disciplin (PL): 44 GK, 0 RK
Bästa målskytt (PL): Van Persie [19]

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Ferdinand, Evans, Evra
Welbeck, Carrick, Jones, Rooney
Kagawa
Van Persie

Förra veckans snöpliga uttåg ur FA-cupen är ett minne blott och vi blickar framåt mot en ljus ligaavslutning med derbyt mot city som första anhalt. Efter en hektisk påskhelg har spelarna fått möjlighet till vila och än viktigare, med tanke på alla småskador och skavanker, rehabilitering. Detta till trots är inte mindre än fyra viktiga kuggars deltagande i säsongens andra derby i farozonen. På den officiella hemsidan kan vi läsa att Rafael och Rooney är tillbaka i träning och förväntas kunna starta. Huruvida den senare gör det även om han är i speldugligt skick är dock mycket oklart. Rafael har gått från klarhet till klarhet den här säsongen och blivit en av Premier Leagues bästa högerbackar. Han startar om han nu verkligen är fit for fight.

Tillbaka till Rooney då. Det spekuleras vilt kring hans framtid i Unitedtröjan med tanke på att han under den här säsongen har fått stå åt sidan betydligt mycket mer än vad han är van vid. Vi vet att en missnöjd Rooney normalt inte presterar på sin absoluta topp, men vet vi också hur han brukar spela när det vankas derby, och därför tror jag att också Wazza finns med från start på Old Trafford imorgon kväll. Om jag har fel angående Rooney så tror undertecknad att Giggs eller Valencia är närmast en startplats.

Ännu ett frågetecken är mittbacksplatserna. Helt klart är att Rio startar, men hans båda kollegor har dragits med skador och ett sent test lär avgöra vem av dem som gör honom sällskap (om någon av dem ens är i skick att göra det). Med tanke på att både Evans och Vidic har hållit en jämn och hög nivå under hela säsongen så är fysisk status det som fäller avgörandet. Gissningen faller på att den yngre Evans har bättre läkkött och därmed tar plats bredvid Rio. Smalling är helt klart en fullgod ersättare om det vill sig så illa att ingen av de ovan nämnda kan spela, även om han ännu ligger några hack bakom de övriga rent kvalitetsmässigt.

Vidare så tar De Gea, Evra, Rio, Carrick och RvP ut sig själva. Welbeck har presterat bra i de viktiga matcher han har fått chansen i under säsongen och borde därför finnas med från start på någon av kanterna. Jones är ett betydligt säkrare alternativt defensivt än Cleverley, vilket gör att han spelas samt att Kagawa (Giggs är även här ett hett alternativ, men magkänslan säger att japanen får förtroendet) får axla det kreativa ansvaret tillsammans med Carrick och Rooney.

Samanfattningsvis tror jag att Sir Alex ställer starkast möjliga startelva på benen då all fokus nu ligger på att säkra ligan så snabbt som möjligt även på pappret. Dessutom är ett derby mot city alltid lika viktigt att vinna. Avsaknaden av renodlade yttrar i elvan legitimerar jag med att de vi har till förfogande helt enkelt inte har presterat på en tillräckligt hög nivå den här säsongen och således inte bör ges förtroendet här. Welbeck och Rooney besitter båda en arbetskapacitet utan dess like som kan kompensera för deras orutin som kantspelare.

Manchester City

Manchester City

Skador:
Tveksamma: Silva, Nasri, Nastasić, Rodwell, Maicon, Richards
Position: 2 | 30 | 18-8-4 | 55-26
Form (PL): OFVVFV
Disciplin (PL): 47 GK, 3 RK
Bästa målskytt (PL): Dzeko [12]

Möjlig startelva

Hart
Zabaleta, Kompany, Nastasic, Clichy
Nasri, Toure, Garcia, Silva
Aguero, Dzeko

Manchester city har liksom Man United en del frågetecken kring namn som normalt figurerar i startelvan. Enligt physioroom råder det oklarheter kring spelare som Silva, Nasri och Nastasic. Hur som helst förutsätter vi att dessa spelare startar medan läget med Rodwell, Maicon och Richards verkar vara något värre (de två sistnämnda har dock spelat för u21-laget nyligen). City är dessutom fortfarande kvar i FA-cupen och satsar förmodligen hårdare på den. Man lär alltså inte chansa med några halvtrasiga spelare mot United.

Formen hos city har varit lite upp och ned på senare tid. 4-0-segern senast mot Newcastle var övertygande men om vi letar oss tillbaka några omgångar hittar vi förluster mot Everton såväl som Southampton. Tittar vi på statistiken på bortaplan finner vi hela åtta poängtapp varav tre förluster och blygsamma 5 plusmål i målskillnad.

Potentiella orosmoment för Unitedförsvaret är som alltid Aguero, Silva och Nasri trots att samtliga drabbats av skador på sistone. Yaya Toure är riktigt vass på mitten, vilket han också visade senast mot Magpies. Att man nyligen har fått tillbaka Kompany från skada lyfter cityförsvaret en dimension. Slutligen noterar vi att Dzeko är lagets främsta målskytt hittills med 12 fullträffar i Premier League.

Tänkte avsluta med med ett litet tips för er som eventuellt saknar personer i er omgivning som sympatiserar med city eller som kanske inte är lika taggade som vanligt inför ett derby på grund av tabelläget: Gå in på citys svenskafans-sida och läs vad tomtarna i deras så kallade derbypanel tänker kring matchen och lite annat. Det borde vara tändvätska nog. Let´s do this!

Historik

Man United mot Man City

Totalt: 164 | 69-50-45 | 243-222
Ligan: 147 | 59-49-39 | 213-197
Sista sex: FVFVFV
Sista sex i ligan: VOVFFV
Sista sex på Old Trafford: FVVVVF

2012-12-09 PL City – United 2-3
2012-04-30 PL City – United 1-0
2012-01-08 FA City – United 2-3

Historiskt så har United, om än ett inte så överlägset, men ändå klart övertag på lillebror i ligan såväl som totalt. De senaste sex matcherna har lagen turats om att vinna, men man skall då ta i beaktande att endast ett av de mötena har ägt rum på Old Trafford (tre på Ethiad och två på Wembley). Faktum är att lagen inte har möts på Old Trafford sedan den där dagen vi så gärna vill glömma. Hög tid att täppa igen truten på city”supportrarna” som aldrig vill sluta kraxa om den dagen, genom att helt sonika visa varför vi är 15 points ahead. Ja, jag beställde precis en riktig överkörning.

Manchester United – Manchester City

Turnering: Premier League
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Måndag 8 april 21:00
Domare: Mike Dean
Odds: United 2,15 | City 3,20 | oavgjort 3,40
TV: Viasat Fotboll (HD)


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS