Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Stoke City – Manchester United

Efter en tung derbyförlust mot City åker man på söndag ner till Stoke, som bara tagit en poäng de senaste sex matcherna och därmed dragits med i kampen om överlevnad. Medan Sir Alex säger att United är i bra form, skulle jag själv vilja påstå att man befinner sig i säsongens största svacka, efter två bleka insatser mot Chelsea i FA-cupen och senaste förlusten mot City.

Stoke City

Stoke

Skador:
Tveksamma: Etherington, Wilson
Position: 15 | 32 | 7-13-12 | 28-39 | 34
Form (PL): FFFOFF
Disciplin (PL): 64 GK, 3 RK
Bästa målskytt (PL): Jonathan Walters [6]

Möjlig startelva

Begovic
Cameron, Shawcross, Huth, Wilson
Shotton, N’Zonzi, Adam, Etherington
Crouch, Walters

Även om United befinner sig i en svacka, så går det inte att jämföra med Stokes situation. Samtidigt som United snittat låga 1 mål/match de senaste sex matcherna har Stoke under samma tidsperiod bara lyckats göra ynka två mål. Laget har bara lyckats ta en poäng av 18 möjliga, vilket tagit dem ner till 15:e plats och riskerar nedflyttning. När lag som Aston Villa åker till Britannia och vinner mot det vanligtvis hemmastarka Stoke, är det något som inte stämmer. Inför matchen mot United har ledningen och tränaren Pulis gått ut och vädjat till fansen att stå bakom laget, jag tror därför vi får se ett nytaggat Stoke med allt att vinna.

Skadeläget ser bra ut i Stoke, bara Etherington och Wilson som är tveksamma till spel. Whelan är tillbaka och tillgänglig för spel, men Charlie Adam gjorde ett starkt inhopp senast och hoppas att få starta tillsammans med N’Zonzi på mittfältet. Crouch bänkades senast, men i en match som denna kan kombinationen Shottons inkast med Crouch i straffområdet behövas för att rubba det starka Unitedförsvaret.

Manchester United

Manchester United

Skador: Young, Smalling, Fletcher, Scholes
Tveksamma: Evans, Vidic
Position: 1 | 31 | 25-2-4 | 71-33 | 77
Form (PL): VVVVVF (senaste matchen sist)
Disciplin (PL): 47 GK, 0 RK
Bästa målskytt (PL): Robin van Persie [19]

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Ferdinand, Evans, Evra
Carrick, Jones
Welbeck, Rooney, Kagawa
van Persie

Under den första delen av säsongen var försvaret den svaga lagdelen, man släppte in på tok för enkla mål. Då räddades man upp av offensiven som samtidigt gjorde 3-4 mål framåt. Nu är det ombytta roller, med ett imponerande försvarsspel som sett väldigt stabilt ut, är det istället offensiven som tappat formen. Kan till viss del bero på taktiska skäl, men det går inte att snacka bort spelarnas individuellt svaga form. Spelare som Van Persie och Rooney är inte alls lika heta som i början av säsongen, samtidigt som kantspelet med Nani, Valencia och Young inte har levererat överhuvudtaget. Detta har resulterat i ett snitt på endast 1 mål/match de senaste sex matcherna. Man har visserligen mött starkt motstånd, men det är fortfarande ett otroligt lågt snitt för att vara United.

En märklig situation då man öst in mål hela säsongen fram till Madrid-matchen. Orväckande med tanke på att man först möter Stoke, följt av West ham, som är Premier Leagues två fysiskt tuffaste bortamatcher med försvar som är svåra att öppna upp. Ferguson har testat alla möjliga startelvor och kombinationer sedan Madrid, nu är det viktigt att målen börjar komma.

Småskador gör att Young och Smalling missar matchen, Vidic är tveksam men det finns större chans att Evans blir spelklar. Mot ett lag som Stoke behöver du antingen två starka innermittfältare eller tre spelare på mitten. Om Evans blir spelklar tror jag därför att Jones flyttas upp på mitten, som är rätt man för det jobbet. När yttrarna har svikit kan det betyda att bollskickliga Welbeck och Kagawa får nytt förtroende på kanterna. Ska bli intressant att se hur Fergie väljer att ställa upp.

Historik

United mot Stoke

Totalt: 96 | 38-32-26 | 145-115
Ligan: 79 | 34-25-20 | 126-94
Borta: 46 | 12-16-18 | 52-71
Sista sex: VVVOVV
Sista sex på bortaplan: FFVVVO


2011-09-24 PL Stoke – United 1-1
2012-01-31 PL United – Stoke 2-0
2012-10-20 PL United – Stoke 4-2

Historiskt sett har vinsterna varit ganska jämnt fördelat mellan lagen, på modern tid har det dock varit stort övertag United. Sedan Stoke gick upp i Premier League säsongen 2008/2009 har United ännu inte förlorat en match mellan lagen. Sedan 2008 har man mött varandra nio gånger, förutom förra säsongens oavgjorda match på bortaplan, har United vunnits resterande åtta matcher. Låter väldigt överlägset, men på bortaplan har det ofta varit genom vinster med uddamålet. I mötet på Old Trafford tidigare under säsongen vann man med 4-2 efter mål av Van Persie, Welbeck och två av Rooney. Fyra mål imorgon skulle inte sitta helt fel.

Stoke City – Manchester United

Turnering: Premier League
Plats: Britannia Stadium, Stoke-on-Trent
Tid: Söndag 14 april 15.05
Domare: Jon Moss
Odds: United 1,66 | Stoke 7,00 | oavgjort 4,10
TV: Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD