Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: West Ham – Manchester United 2-2

Ett hårt kämpande West Ham lyckades ta en poäng hemma på Upton Park, och detta beror till stor del på att Andy Carroll slet som en gnu, även om det ofta var gränsfall till frispark. Laget spelade även väldigt smart och med vilja, vilket gjorde det svårt för United. Samtidigt vann city sin match mot Wigan, vilket gör att de ljusblåa just nu ligger 13 poäng bakom storebror, med en match mindre spelad.

Att spela på Upton Park är ingen lätt uppgift, det visste Ferguson redan ifrån början. Han valde därför att starta med Kagawa till vänster, då han visste att det skulle bli mycket löpande. Rooney hade en utgångsposition som anfallare, men skulle se till att ligga långt ner i planen och snarare som en mittfältare i ett 4-5-1-system.

Första halvlek

West Ham startar väldigt energiskt och går till anfall direkt efter avspark.
Man sätter även en väldigt hög press så att det är svårt för United att starta upp anfall, vilket är ävldigt effektivt.

Första riktiga avslutet kommer från Andy Carroll efter fem minuter som efter mycket vridande och vändande i utkanten av straffområdet får till ett skott mot mål som smiter precis utanför De Geas vänstra stolpe.

United försöker att få upp bollen i anfall de första tio minuterna, men lyckas inte riktigt. Det närmaste man kommer är en lyftning ifrån Ferdinand ifrån halva planen till van Persie som snyggt smugit sig igenom mittbackarna. Dessvärre lyckas Collins peta bollen till en hörna.

Hemmalaget fortsätter trycka på med hög press, som tillslut ger utdelning i den 17:e matchminuten. Efter en brytning i Uniteds försök att starta upp ett anfall kommer Matt Jarvis löpandes med bollen på vänsterkanten in i straffområdet. Väl inne gör han en fin vrickning som ställer Ferdinand och lyfter in bollen. Carroll möter bollen med pannan förbi den bortre stolpen, vilket blir en perfekt passning till Ricardo Vaz Té som i sin tur nickskarvar in bollen bakom De Gea. 1-0 efter en ytterst fin kontring från West Ham!

United har efter målet fortsatt svårt att bygga upp sina anfall på ett bra sätt, men kommer framåt i planen sakta men säkert. Kagawa, Rooney och Carrick håller mycket i kortpassningsspelet och bygger upp spelet.

Ett fint entouchspel vid straffområdeskanten mellan Kagawa, Rooney och Evra resulterar i att den sistnämnde får bollen nere vid kortlinjen och slår en passning mot Kagawa som är fri i straffområdet. Demel är dock där och rensar undan bollen.

Man ska få utdelning för det jobb man gör för att komma framåt. Kagawa får bollen vid mittplan och spelar ut den till van Persie som ligger långt ner på vänsterkanet. Holländaren gör en monsterlöpning längs vänsterkanten och tunnlar Collins med en passning som går tillbaka till Kagawa. Japanen fintar mittbacken Winston Reid och hamnar precis vid målvakten Jääskeläinen med tre backar. En passning in mitt framför mål gör att Valencia bara behöver peta in bollen i mål. 1-1, i minut 21, och ett väldigt fint spelmål ifrån United som gick väldigt snabbt! Detta var även det första målet för ecuadorianen på över ett år.

På stopptid blir det lite tumultartat när Carroll och Rooney börjar knuffas och får tillsägelse vid en hörna. Efter tillsägelsen sparkar Carroll på Rooney och domaren tar ytterligare ett snack med dessa. Rooney får då markera en annan spelare. När hörnan väl slås kommer den rakt mot De Gea som hoppar upp och tar denna, samtidigt som Carroll kommer löpandes i hög fart och knockar De Gea i luften, som faller på Evra som även han får en riktig törn. Ferguson är så rasande över denna ojusthet att det nästan hördes ända till Linköping. Domare Probert lämnar dock situationen utan åtgärd.

Kort därefter blåses första halvlek av.

Andra halvlek

Den andra halvlek börjar tvärtemot den första, det vill säga att United direkt går på anfall.

Inom den första minuten får Rooney bollen till vänster i planen och slår ett inlägg mot van Persie på den bortre stolpen, som i sin tur nickar ner bollen mot Jones i mitten utav straffområdet. Jones lyckas dock inte att få någon träff på bollen.

Carroll åker på ett märkligt gult kort unden den andra halvleken. De Gea går upp för att ta en höjdboll framför den gänlige engelsmannen och har därför armarna runt om Carroll när de landar. Carroll lutar sig bakåt så att De Gea ramlar och han får därför gult kort för att han gjort för många regelöverträdelser. En tanke är att Probert insett sitt misstag från slutet av första halvlek.

Hemmalaget ska se till att ta ledningen ytterligar en gång under matchen, och detta i den 55:e minuten. Vaz Té får bollen långt ute på högerkanten. Han fintar både Kagawa och Evra med en fin klackpassning till Demel som står någon meter tillbaka, som i sin tur passar vidare till Diamé. Senegalesen vänder sig mot mål, tar ett par steg och avlossar ett fint vänsterskott som går i en båge mot den bortre stolpen. En skymd De Gea kan inte göra så mycket mer än att se bollen gå in i mål. 2-1 till West Ham!

Jääskeläinen får det mycket svettig i andra halvleken då han bland annat stod för en fin fotparad på skott från van Persie, ifrån offsideposition, samt en nick ifrån ifrån densamme som räddades med en enhandsräddning.

United skulle se till att komma tillbaka in i matchen, trots att vi framför TV:n kunde känna att det kändes lönlöst för tillfället, och detta ske genom ovan nämnde van Persie. Carrick passar till Kagawa som tar emot bollen felvänd utanför straffområdet. Kagawa vänder runt, tar ett steg till vänster och avlossar ett vackert skott med vänsterfoten som tar stolpe-stolpe-ut. Van Persie, som man kunde konstatera stod i en offsideposition efter att sett reprisbilderna, mötte bollen med vänstern och skickade upp den i måltaket. 2-2 i den 77:e minuten!

Det närmaste något utav lagen kom ytterligare ett mål var när Chicharito mötte en lyftning ifrån Carrick med skallen. Denna räddades dock av Jääskeläinen.

United tryckte på in i det sista, men lyckades inte få in någon mer boll bakom finländaren, och man får ändå vara hyfsat nöjd med oavgjort med tanke på hur bra West Ham spelade i första halvlek.

Efter matchen

Beslutet att spela med Kagawa verkar vara kluvet ifrån olika håll och kanter. Även för mig. Han spelade fram till båda målen, och var en offensiv kraft. Dock så räckte varken hans defensiva förmåga eller han passningsspel på egen planhalva till för att det ska vara en tillräckligt bra insats. Flera lägen uppstod pga att han passade till motståndarspelare på egen planhalv.

Jag är dock mäkta imponerat av ett kämpastarkt West Ham som gjorde allt de kunde för att komma framåt. Carroll var en väldigt viktig spelare som kämpade och slet, vilket påminner lite om hans fina år i Newcastle, minus målen förstås!

Det oavgjorda resultatet innebär att city knappar in två poäng i ligan. Det är nu 13 poäng som skiljer lagen åt i toppen, dock så har United en match mer spelad.

West Ham:Jääskeläinen; Demel, Collins, Reid, O’Brien; O’Neill (68′ Noble); Vaz Té, Diamé (83′ Collison), Nolan (82′ Taylor), Jarvis; Carroll

Oanvända avbytare: Henderson, Pogatetz, Cole, Maiga

Manchester United:De Gea; Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra; Carrick, Jones; Valencia, Rooney (71′ Giggs), Kagawa (78′ Chicharito); van Persie

Oanvända avbytare: Amos, Evans, Nani, Cleverley, Welbeck

Domare: Lee Probert
Publik: 34 692