Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Carrick, Van Persie och Welbeck nominerade

Idag annonserades nomineringarna för PFA:s priser till årets bästa spelare i England. Tre Unitedspelare fanns bland de nominerade: Michael Carrick och Robin van Persie är två av de sex nominerade till årets bästa spelare medan Danny Welbeck är en av de nominerade till årets unga spelare.

Nominerade till årets spelare

Gareth Bale (Tottenham)
Michael Carrick (United)
Eden Hazard (Chelsea)
Juan Mata (Chelsea)
Luis Suarez (Liverpool)
Robin van Persie (United)

Nominerade till årets unga spelare

Gareth Bale (Tottenham)
Christian Benteke (Aston Villa)
Eden Hazard (Chelsea)
Romelu Lukaku (West Brom)
Danny Welbeck (United)
Jack Wilshere (Arsenal)

Robin van Persie utsågs till årets spelare förra säsongen då han spelade för Arsenal. Han seglade tidigt upp som en av huvudkandidaterna även i år. Hans formsvacka efter nyår gör dock att han får svårt att vinna för andra året i rad.

För Michael Carrick är det första nomineringen och en oerhört motiverad sådan. Det är oerhört sällsynt att en spelare som Carrick nomineras till den här typen av priser så det är bara att gratulera. Ibland kan faktiskt blotta nomineringen ses som en seger.

Uniteds anfallare Danny Welbeck är tredje Unitedspelare att vara nominerad, då han är en av kandidaterna att utses till årets unga spelare. Welbeck var nominerad till det priset även förra året.

Bland de nominerade till årets unga spelare saknas däremot, obegripligt nog, Rafael da Silva. Även David de Gea har anledning att känna sig förbisedd i listan på nominerade.

PFA:s (Professional Footballers’ Association) pris är ett av de två tunga och traditionella pris som delas ut till årets spelare i England. Det andra priset är journalisternas (Football Writers’ Association) pris. Det känns ändå riktigt att säga att PFA:s pris – spelarnas spelare – väger tyngst, även om journalisternas pris har funnits längre.

Det är emellertid ett pris som delas ut på delvis tveksamma grunder. Röstningen är redan nu avslutad, vilket förstås är fullständigt befängt då det betyder att en stor del av säsongen – den del av säsongen som många anser vara den viktigaste – inte tas i beaktning när man utser årets spelare.

Jag tycker också att priset till årets unga spelare är lite konstigt. Från mitt perspektiv borde det vara ett pris som delas ut till en spelare som har fått sitt genombrott under säsongen och inte till den bästa spelaren under en viss ålder (under 23 år, som det är nu, är dessutom alldeles för gammalt). Exakt hur det borde utformas vet jag inte, men jag tycker att det är galet att det i stort sett varje år finns spelare som är nominerade till båda prisen. Ännu konstigare blev det 2008 då Cristiano Ronaldo blev årets spelare men inte fick tillräckligt många röster för att utses till årets unga spelare (Cesc Fabregas fick det priset).


Källa: Manutd.com