Matchrapport: Arsenal – Manchester United 1-1

Phil Dowd inledde med att missa en solklar offside, och fortsatte att visa upp sin inkompetens, genom att följa upp med att dela ut varningar i tid och otid under den första halvleken, när United och Arsenal kryssade på Emirates. Walcott gjorde det ovan nämnda offsidemålet som gav 1-0 i matchinledningen och hans forne lagkamrat van Persie satte kvitteringen strax före paus. Detta sedan holländaren visat en total avsaknad av nerver när han stensäkert tryckte dit den straff han själv fixat. Den andra halvleken bjöd inte på några jättechanser åt något håll och resultatet stod sig matchen ut.

Sir Alex levde verkligen upp till sina ord om att spela en stark elva och den enda som eventuellt saknades från start av de mer tongivande spelarna var Kagawa.

Första halvlek

Matchen hinner knappt börja innan Phil Dowd – i det här fallet med god hjälp av sina assistenter – sätter sin prägel pÃ¥ den. RvP tappar boll vid halvplan och Rosicky kan frispela en offsidepositionerad Walcott. De Gea stÃ¥r och viftar efter offside, men hinner till slut positionera sig bra sedan han märkt att domarteamet friat. Trots detta och att den spanska burväktaren fÃ¥r en hand pÃ¥ bollen sÃ¥ gÃ¥r den i nät. Den som kanske är lyckligast över att mÃ¥let egentligen borde ha underkänts är nog Evra, som annars hade fÃ¥tt ta pÃ¥ sig hela skulden dÃ¥ han hade noll koll pÃ¥ Walcott.

Tidigt står det klart att Arsenalspelarna har den bättre inställningen, vilket ju är föga förvånande då de ju faktiskt har någonting mer än äran att spela för. Minuterna efter ledningsmålet provar hemmalaget lyckan genom en hel del skott utifrån. Cazorla är närmast då han i den sjunde minuten får på ett lurigt skott som tvingar De Gea att tippa till hörna. United har svårt under matchens inledning och bristande koncentration kombinerat med stillastående spelare leder till dåliga uppspel och felpassningar som gör att Arsenal kommer att dominera den första halvan av halvleken.

Dowd verkar först ha tappat bort sin pipa när Nani tas hÃ¥rt nÃ¥gra gÃ¥nger, utan Ã¥tgärd. Sir Alex reagerar men detta fÃ¥r ingen annan effekt än att Unitedspelarna drar pÃ¥ sig flertalet gula kort – inte enbart pÃ¥ grund av Dowds taskiga blick för spelet skall tilläggas. NivÃ¥n som domaren lägger matchen är dock pinsamt lÃ¥g och symboliseras av att Evans varnas efter att ha snuddat vid Walcott.

United lyckas i alla fall skapa ett par lägen efter några snabba spelvändningar. Jones drar på en imponerande rush och är nära att näta med huvudet, men får inte riktigt till avslutningen.

Arsenal får ett 3-2-läge sedan Valencia tappat boll men även om Podolskis avslut är hårt så går det ganska rakt på De Gea, som styr undan returen på ett bra sätt. Några minuter senare lyckas Evans sätta igång en spelvändning som renderar i Uniteds bästa chans dittills. Nani får bollen på sin vänsterkant och slår ett fint vänsterinlägg. RvP når högst med huvudet men Szczesny kommer ut i ett handbolls-x, får bollen rätt i huvudet och ligger däckad (hur ont kan det göra egentligen?) en stund. Ännu en Arsenalspelare ligger (empatidäckad?) ner och United slår ut bollen.

United börjar sÃ¥ sakteliga vakna till och ett Valenciainlägg ger Jones ännu ett läge med huvudet. Hans slängnick gÃ¥r dock rätt ner i backen och fortsätter en bit utanför stolpen. Ett par minuter senare bäddar Sagna för Uniteds kvittering. Först kan van Persie ta hand om bollen sedan Sagna blivit stressad och slagit en dÃ¥lig passning bakÃ¥t i planen. När RvP kommit in i straffomrÃ¥det – i en ganska dÃ¥lig vinkel – dyker en vilt jagandes Sagna upp igen och fäller holländaren. Straffen är solklar och van Persies gör inga misstag trots en buropseskapad som fÃ¥r pÃ¥gÃ¥ i över en minut innan straffen slÃ¥s. Szczesny är i rätt hörn men är helt utan chans att nypa straffen.

Arsenal har mest boll i den första halvleken, men United har, trots att man sett ganska oinspirerade ut, haft de bästa målchanserna.

Andra halvlek

Återigen inleder hemmalaget piggast, dock fortsatt utan att skapa något som känns särskilt farligt. Rosicky skjuter utanför innan Ramsey tvingar De Gea till ett ingripande. Tio minuter in i andra serverar Nani Evra som sökt sig till ett bra inläggsläge. Inlägget blir också bra och når Rooney som nickar ner bollen i backen. Riktningen är tyvärr för rakt på polacken mellan stolparna och han har inga problem att plocka bollen.

Arsenal har fortsatt mest boll, men har inget vidare tempo. Sin vana trogen har de svårt att bryta igenom när det väl kommer till kritan. De gånger United kan sätta igång spelvändningar höjs tempot, men inte heller mästarna skapar några målchanser värda namnet.

Efter en fin, men resultatlös, Evra-raid kan Gunners kontra. En lång boll landar på den hemlöpande Valencias hand. Dowd har inte varnat någon på ett tag och tar tillfället i akt. Att handsen var helt omedveten är givetvis ingenting han väger in i sitt beslut..

Mellan matchminut 70-80 höjs tempot nÃ¥got igen. Spelet böljar fram och tillbaka och spelvändningarna avlöser varandra. Förutom en volley signerad Koscielny, lite kalabalik i Uniteds straffomrÃ¥de vid ett tillfälle och en lite vÃ¥ghalsig De Gea-rensning (han kan inte ha sett Wigan – Spurs igÃ¥r) händer inte sÃ¥ mycket i mÃ¥lchansväg. Arsenals ineffektivitet kräver ingen närmare förklaring – det är ju lite av deras signum – men United har förvÃ¥nandsvärt svÃ¥rt att sätta den där sista passningen. Rooney har inte mÃ¥nga rätt och även Valencia slÃ¥r bort nÃ¥gon passning för mycket.

Rooney sätter dock till sist en passning på den sista tredjedelen och det krävs tre tacklande Arsenalförsvarare för att stoppa Nani i straffområdet. Några minuter senare svarar Cazorla med ett bra skott strax utanför straffområdet och De Gea får visa delar av sitt kunnande när han tippar till hörna. Rooney får en liten återupprättelse, precis innan han blir utbytt, sedan han hittat den nyss inbytte Giggs med en snygg crosspass, vilket ger den levande legenden ett friläge. Den gamle blir dock ikappsprungen, men vänder snyggt i straffområdet innan han avslutar med högern och skapar en hörna. På stopptid hinner Valencia visa lite gamla takter på högerkanten innan Dowd blåser av matchen.

Tankar efter matchen

Inget av lagen gjorde någon toppmatch och krysset var ganska rättvist sett till matchbilden (om vi för en stund glömmer bort Arsenals fuskmål). Robin van Persie och hans lagkamrater fick sin guard of honour och holländaren kunde också kröna kvällen med sitt 25:e ligamål för säsongen. Han ser för övrigt ut att, utan problem, kunna försvara sin skytteligaseger från ifjol då Suarez är avstängd och Bale är hela 6 mål bakom. United har inte längre möjligheten att slå Chelseas poängrekord, vilket kanske bäddar för att några av klubbens yngre förmågor får chansen under de tre resterande matcherna. Undertecknad ser gärna att Januzaj och/eller Powell får åtminstone några minuter på planen redan på söndag hemma mot Chelski.