Matchrapport: W.B.A. – Manchester United 5-5

Fokus inför matchen mot West Brom i den sista ligaomgången låg på Sir Alex Fergusons avsked till tränarbänken, förstås. Matchen kommer kommas ihåg just för att det var skottens sista match, men den bjöd även på mycket underhållning.
Tyvärr för Uniteds del så lyckades West Brom komma tillbaka i matchen, vilket innebar att Sir Alex fick nöja sig med en målfest istället för en vinst i sin sista match någonsin.

Det var många och högljudda Unitedfans som reste till The Hawthorns i den sista omgången utav Premier League. Fans som förmodligen aldrig tidigare sjungit sig så hesa som idag. När jag satte igång matchen blev jag förbluffad över hur mycket bortafans kan låta under en fotbollsmatch. Det var Unitedhymner, och endast Unitedhymner, som hördes matchen igenom.

Efter att spelarna börjat traska ut ur spelartunneln ställde de upp sig för att göra en utav de finaste Guard of Honours som jag någonsin har sett, och denna för Ferguson och hans 1500:e match med United. Efter spelarna kommer Ferguson ut själv och får mottaga applåder från spelare, ledare, domare och publik. På ett skämtsamt sätt springer han även fram till fjärdedomaren Chris Foy och petar till honom med ett leende.

Efter att Ferguson gått till skrivit en hel drös av autografer och gått och satt sig så blåstes denna historiska match igång.

Första halvlek

Matchen började i ett högt tempo ifrån Uniteds sida, och man lånade knappt ut bollen alls de första 10 minuterna. Under denna period hade United ett bollinnehav på 82 %.

Att hålla i bollen mest leder oftast till mål, och detta var verkligen en verklighet i denna match. Redan efter sex minuter får Büttner tag på bollen i mitten utav egen planhalva, tar några steg framåt och levererar en lång boll mot Chicharito som tar ner bollen relativt ensam vid kortlinjen på högersidan. Mexikanaren slår ett inlägg som möts utav Kagawas skalle, mitt i straffområdet, ner i backen, förbi Foster och upp i nättaket. 0-1 till United!

Shane Long gjorde inte mycket i matchen, och han mest framstående läge hade han efter att han blivit avblåst för offside. En hög boll kom mot honom när han hade ryggen mot målet, i den åttonde minuten ungefär tio meter ifrån straffområdet, han vände kroppen och slog till bollen på volley. Bollen gick i en fin båge, men träffade stolpen. Det var ett riktigt snyggt skott, men han var redan avblåst i det läget.

”Snabbt ska det gå” verkade vara matchens motto gällande målen. Bara tre minuter efter att det första målet kommit får Anderson bollen på mittplanen och skickar en passning ut till höger till Valencia, som idag påminde oss mycket om förra säsongens fina offensiva spel trots att han spelade högerback. Efter en framstormning på högerkanten skickade han ett klassiskt Valencia-inlägg som var lågt och hårt in mot målområdet. Jonas Olsson var oturlig när han försökte få bort bollen, och styrde in den i eget mål. 0-2 och West Brom hade nu en riktig uppförsbacke och sargat självförtroende.

Det skulle ha hunnit gå 30 minuter innan nästa boll skulle hamna i mål, och denna gång genom Büttner. Carrick hade bollen till höger på planen och slog en passning till van Persie i framför straffområdet, som touchade vidare bollen till Cleverley som stod bredvid. Innermittfältaren slog en passning till den framrusande vänsterbacken som tog i för kung och fosterland när han sköt in bollen i den bortre stolproten! 0-3!

Efter 0-3-målet så började W.B.A-spelarna rycka upp sig och försöka bygga någon for utav spel. Ju längre tid som gick, desto mer skapade man.

En reducering skulle komma fem minuter innan halvtidsvilan. Mulumbu passade vidare bollen till Dorrans som ifrån högersidan av straffområdet kunde skicka in en boll som Morrison lätt kunde styra in bakom Lindegård. 1-3, men matchen såg fortfarande avgjord ut.

En summering av första halvlek skulle se ut som så att United dominerade. Man skapade många lägen, medan West Brom hade svårt att hävda sig, speciellt framåt. Fart och fantasi från Uniteds sida kontrades med fantasilöst spel och en ovilja att hålla i bollen ifrån hemmalaget.

Andra halvlek

Clarke på hemmabänken kände att någonting behövde förändras i den andra halvleken och valde därför att i halvtid ta ut vänsterbacken Ridgewell till förmån för klubbens skyttekung Lukaku, som innan matchen mäktat med 14 mål.

Det var ett mer beslutsamt West Brom som kom ut i andra halvlek, och detta med Lukaku som var en riktigt bra targetplayer.

Fem minuter in på andra halvlek så fick Lukaku med sig en slumpboll några meter utanför straffområdet. Han tackade genom att enkelt placera in bollen med högerfoten i Lindegårds vänstra hörn. 2-3, och den livlösa matchen ifrån första halvlek fick helt plötsligt liv igen. I alla fall i några minuter…

Vem kom med i målprotokollet om inte den eminente skyttekungen i ligan? Valencia fick återigen bollen på högerkanten och slog ett liknande inlägg som vid 0-2-målet. Van Persie mötte då bollen fint och skickade upp den i nättaket, otagbart för Foster. 2-4!

Kagawa fångade sedan ner en höjdboll på ett mycket fint sätt, vände sin spelare och la en fin passning till den nyinbytte Giggs som ”running down the wing” slår en passning längs marken till Chicharito framför mål, som i sin tur bara behövde peta in bollen i mål. Nu var man återigen uppe i en tremålsledning vid ställningen 2-5.

Jonas Olsson skulle sedan bevisa varför han är mittback och inte forward, när han efter ett inlägg missar öppet mål ifrån två meters avstånd. Han mötte bollen med en vänstervolley som gick i en rak bana upp mot publiken som satt längst upp på The Hawthorns.

En annan man som tar avsked denna söndagskväll fick i den 69:e minuten äntra planen. Scholes byttes in mot Kagawa. Publiken blev som galen när han gick på, och vid varje situation han hade bollen uppmanade man honom att skjuta, något som in hände under matchen.

Från den 80:e till den 86:e minuten skulle man i West Brom gå från att ligga under till att ha kvitterat.

Första målet kommer efter att Rosenberg, som blivit inbytt bara sekunder innan, slagit en väldigt öppnande pass till Lukaku, som utanför straffområdet placerar in bollen till höger om Lindegård.

Andra kommer efter ett fint samspel av ett nu mycket välspelande hemmalag, minuten efter 3-5. Efter att man spelat runt bollen utanför straffområdet kommer bollen ut till högerbacken Billy Jones. Ett inlägg når Mulumbu som styr in bollen i mål. Nu har man endast ett mål upp till United!

Det tredje målet under denna perioden, och matchens sista, kommer ifrån ingen annan än… Lukaku! Efter spel utav Dorrans till och Mulumbu och vidare till Lukaku blir det tumult framför målet. Belgaren kan liggandes intill stolpen nicka in bollen i mål, och hattricket är ett faktum! Nu står det alltså 5-5, och West Brom har gjort en makalös upphämtning.

Efter detta försökte båda lagen att sätta dit ett avgörande mål, utan någon framgång.

Ferguson fick nöja sig med att spela lika i sin sista match för klubben, trots att han vid slutsignalen inte alls såg glad ut på grund av utebliven vinst.

Efter matchen

Direkt efter matchen gick Unitedspelarna ut på planen ihop med Ferguson, och efter vad som såg ut att vara en inrådan ifrån Giggs gick skotten fram till bortaklacken och gjorde alla möjliga kärleksfulla gester ihop med applåder till de som tagit sig till hans sista match som tränare.

Jag själv satt helt tom, då jag efter detta förstod att detta var slutet. Slutet på en era. Slutet på det som jag hela tiden har trott skulle vara någonting som varar för evigt. Samtidigt så börjar en ny era nu, och vi får en ny tränare som ska få sitt namn inskrivet i klubbens historia.

Matchen utropstecken är helt klart Romelu Lukaku. Den unge belgaren som är utlånad ifrån Chelsea har imponerat stort idag, och hela säsongen. Vi var nog många som blev förvånade när han inte var med från start, och vilken förändring matchbilden fick när han kom in. Denna spelaren kommer att bli någonting stort, och utvecklingen har verkligen tagit fart sedan han började spela i West Brom.

Matchfakta

West Brom: Foster; B Jones, McAuley, Olsson, Ridgewell (45′ Lukaku); Yacob, Mulumbu; Dorrans, Morrison (79′ Fortuné), Brunt; Long (79′ Rosenberg)

Oanvända avbytare: Myhill, Dawson, Tamas, Popov.

Manchester United: Lindegård; Valencia, P Jones, Evans (83′ Ferdinand), Büttner; Kagawa (69′ Scholes), Cleverley (60′ Giggs), Carrick, Anderson; Chicharito, van Persie

Oanvända avbytare: De Gea, Evra, Vidic, Januzaj.

Domare: Michael Oliver
Publik: 26,438


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS