Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Den första presskonferensen

På fredagen höll David Moyes sin första presskonferens som manager för Manchester United.

Moyes pratade mycket utan att säga särdeles mycket, det fanns emellertid några godbitar att notera. Med på presskonferensen var också Uniteds lagkapten Nemanja Vidic som sa ännu mindre än sin nye manager.

Det som kan konstateras är att Moyes emellanåt pressades förhållandevis hårt, framför allt om Wayne Rooneys framtid, något som förstås inte hände på Sir Alex Fergusons presskonferenser. Den allmänna opinionen, bland såväl Uniteds supportrar som de journalister som bevakar klubben, i efterhand är att Moyes hanterade presskonferensen utmärkt.

Nedan följer ett utdrag av vad som sades på presskonferensen. Det ska emellertid konstateras att den som vill kan se presskonferensen, gratis, på Manutd.com.

Om att bli Manchester Uniteds manager

David Moyes fick aldrig frågan om han ville bli Uniteds nya manager, han blev utnämnd och så var det med det.

”Jag är otroligt privilegierad som har fått möjligheten att vara manager för Manchester United och tacksam till Sir Alex och styrelsen som såg till att det hände.

”Det var en riktigt konstig situation för mig. Jag hade ingen aning alls. En hel del människor trodde att jag hade vetat något om jobbet men jag visste ingenting alls om det förrän Sir Alex ringde till mig och bad mig komma till sitt hus.

”Jag förväntade mig att han skulle säga: ’Jag kommer att ta en av dina spelare,’ eller ’Jag kommer att göra något annat,’ men han gick rakt på sak och det första han sa till mig var att han skulle sluta. Jag sa: ’Jaså, när?’ Han skulle aldrig sluta, eller hur?

”Han sa: ’Nästa vecka,’ och hans nästa ord var: ’Och du är Manchester Uniteds nästa manager.’ Jag fick inte chansen att säga ja eller nej. Sir Alex berättade för mig att jag var Manchester Uniteds nästa manager. För mig var det tillräckligt.

”Vem som en skulle ta över hans jobb vet vilket jobb som väntar, att ta över från managern innan. Han var otrolig, någon som alla inom fotbollen ser upp till. Det finns antagligen ingen bättre. Han kommer från en linje av skotska managers – Sir Matt Busby, Bill Shankly, Jock Stein. Sir Alex är definitivt uppe där i bland den gruppen av managers.

”Allt jag kan göra är att göra vad David Moyes [sic!] har gjort förut. Jag kommer definitivt att fortsätta Manchester Uniteds tradition men jag måste göra det på mitt eget sätt, sätta min egen prägel på klubben. Sir Alex var tvungen att göra det när han tog över och det tog honom lite tid. Jag är lyckligt lottad som tar över de engelska mästarna. Från den synvinkeln ger det mig en fantastisk utgångspunkt – bättre än de flesta någonsin skulle få.”

David Moyes tar nu över en klubb där det är en självklarhet att vinna titlar. Moyes berättade att han kommer att ta sig an jobbet genom att försöka vinna varje turnering United deltar i, snarare än att t.ex. fokusera på ligan.

”Jag har kommit till en klubb där ordet framgång är tatuerat rakt över klubbmärket. Mitt jobb är att fortsätta det. Det är något jag ser fram emot att göra. Jag hungrar efter att göra det. Jag drivs av att nå framgång. Jag är beslutsam att försöka få den första [titeln] på bordet.

”Jag är oerfaren inom många områden och det finns några briljanta managers som enkelt kunde ha tagit den här rollen. Men det största förtroendet jag har är att Sir Alex Ferguson sa till mig att jag var Manchester Uniteds nästa manager.”

Moyes berättade också att han har tur som kommer till en klubb där kontinuitet och långsiktighet är ledord och också att han har haft den förmånen även i Preston och i Everton.

Wayne Rooney är inte till salu

Det huvudsakliga innehållet på presskonferensen kom annars att handla om Wayne Rooneys vara eller inte vara i United. Moyes var tydlig med att Rooney inte är till salu men kunde inte säga att Rooney har sagt att han inte längre vill lämna United.

”Jag har haft chansen att prata med honom. Han är en Manchester United-spelare och kommer att fortsätta att vara en Manchester United-spelare. Jag har känt Wayne sedan han var 16, när han var i Everton. Det är lite av deja vu. Han tränar riktigt bra, han har kommit tillbaka i bra form och jag ser fram emot att jobba med honom.

”Wayne Rooney kommer inte att säljas av Manchester United. Vi har pratat flera gånger och vad som har hänt innan är borta nu. Vi jobbar tillsammans nu. Jag har sett att det glittrar lite i hans ögon. Han ser vädigt glad ut och ser ut som att han kommer att hugga i.”

Moyes ville inte prata om vad som sagt mellan Sir Alex och Rooney:

”Jag vet inte vad de två gentlemännen sa, Sir Alex Ferguson och Wayne Rooney. Den koversationen var privat och vad mig behagar ser jag fram emot att jobba med Wayne.”

På frågan om han kategoriskt kan säga att Rooney inte vill valde Moyes emellertid att vända på frågan:

”Jag kan kategoriskt berätta för dig att Wayne Rooney har tränat fantastiskt bra sedan jag kom hit. Wayne kommer inte att säljas av Manchester United.”

Nemanja Vidic flikade in att han inte har pratat med Rooney om dennes framtid och sa också att Rooney ”är i sin bästa form på fem år”.

Om att förstärka truppen

Uniteds nya manager berättar att han hoppas kunna förstärka truppen innan laget åker iväg på sommarens turné men han medger att tiden börjar bli knapp. Han ville däremot inte nämna några namn och på en direkt fråga om Cristiano Ronaldo nöjde sig Moyes med att säga att de bästa spelarna alltid är intressanta.

”Jag skulle aldrig prata om spelare i andra fotbollsklubbar. Jag tycker att det är fel och det är inte min stil. Jag kommer att försöka svara på så många frågor jag kan men när folk har kontrakt med andra fotbollsklubbar tycker jag att det är fel att prata om dem.. Men den här klubben är alltid intresserad av de bästa spelarna.

”Manchester United hade en fantastisk säsong i Premier League förra året och vi kommer att göra allt vi kan för att addera till truppen. Den här klubben kommer alltid att gå efter de bästa spelarna och vi kommer att göra vad vi kan för att hålla oss kvar på toppen.

”Jag kommer att försöka [göra klart med ett nyförvärv innan turnén], men jag kan inte ärligt säga [att det kommer att hända]. Tiden börjar bli knapp just nu.

”Jag tror att affärerna kommer att ske lite senare den här säsongen. Det är några nya managers så jag tror inte att allt kommer att ske direkt.

”Everton handlar inte i samma fönster som Manchester United handlar i. Men den här klubben kommer alltid att försöka köpa de bästa unga spelarna och en del av mitt jobb är också att slussa in spelare från akademin. Jag tycker att vi försökte göra det så gott vi kunde i Everton. Det är i DNA:t här. Vi ser fram emot att ta fram våra egna spelare.”

Om ledarstaben

Moyes berättade att han försökte få in Paul Scholes i ledarstaben men Scholes kände för att vara ledig. Moyes tror emellertid att Scholes kommer att få en tränarroll vad det lider. Han berättade också att han hade erbjudit Rene Meulensteen en roll i staben men att Meulensteen hade tackat nej för att ge Moyes chansen att göra sitt eget jobb. Att Ryan Giggs och Phil Neville blir en del av staben förklarar Moyes med att han ville ha en yngre närvaro i staben.

”Jag pratade med Paul Scholes också. Han kände att han ville ha lite tid tillsammans med sin familj. Jag kände att den rätta personen var Ryan Giggs och han har varit fantastisk. Han har varit på Uefas proffslicenskurs, han tar steg framåt och att få honom och Phil Neville tillsammans är fantastiskt.”

Om spelare som kan missa försäsongen

David Moyes kommer inte att ha hela sin trupp tillgänglig under sin första försäsong. Chris Smalling och Ashley Young var skadade i slutet av förra säsongen och det är möjligt att de kommer att köra rehab i Manchester. Vidare har Nani opererat näsan och är tveksam inför turnén.

Nyförvärvet Wilfried Zaha fick förlängd semester på grund av spel i U21-EM och väntas rapportera in för träning på måndag, varefter hans status ska bedömas inför försäsongen. Shinji Kagawa kommer att ansluta till laget i Japan. Chicharito får ytterligare lite längre semester.

Om sitt förhållande med Sir Alex

Moyes berättade att han redan har frågat Sir Alex om råd vid två eller tre tillfällen. Han berättade också att han hoppas att Sir Alex kommer att finnas på plats i direktörsboxen på Old Trafford. Samtidigt menar Moyes att det Sir Alex Ferguson har gjort inte kommer att upprepas – vi kommer inte att få se någon annan manager som stannar i en klubb som United i mer än 25 år.


Källor: Manutd.com, Manchestereveningnews.co.uk, Independent.co.uk