Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Silly Season: Chelsea bekräftar bud på Rooney

Korten börjar läggas på bordet. Chelsea bekräftade på onsdagen att man har kommit med ett officiellt bud på Wayne Rooney. Samtidigt kommer uppgifter från Australien som säger att Ed Woodward har lämnat Uniteds turné på brådskande transferaffärer. Plus lite Fabregas.

Artikeln uppdaterad med information som säger att uppgifterna att Chelsea har bjudit pengar plus spelare inte har läckts av United.

På onsdagsmorgonen dök det upp uppgifter som sa att Chelsea hade lämnat ett bud på Wayne Rooney. Budet ska ha förkastats av Manchester United med en indikation på att man inte välkomnar ytterligare bud. Enligt Mail Online var budet på tio miljoner pund plus Juan Mata eller David Luiz. Chelsea bekräftade några timmar senare att man verkligen hade lämnat ett bud men Londonklubben hävdar bestämt att budet inte innehöll något annat än pengar.

”Chelsea Football Club kan bekräfta att den igår kom med ett skriftligt erbjudande till Manchester United för transfern av Wayne Rooney. Även om termerna för budet är konfidentiella, för att undvika tveksamheter, och i motsats till vad som tydligen informeras till pressen i Sydney så inkluderar det föreslagna priset inte någon transfer eller något lån för någon av Chelseas spelare till Manchester United,” skrev Chelsea i ett officiellt uttalande.

Här läser man väldigt tydligt mellan raderna att Chelsea anklagar United för att läcka till pressen och det förefaller vara högst troligt att uppgifterna om att budet ska ha inkluderat Mata eller Luiz faktiskt kommer från United.

Uppdatering: Enligt Independent har Chelsea fel här, United ska inte ha läckt någon information om detta, varken officiellt eller inofficiellt.

Nyligen bekräftade även Chelseas manager Jose Mourinho att Chelsea har lämnat ett bud på Rooney och att budet inte inkluderar någon spelare till United:

”Jag tycker att situationen är tydlig. Inget är hemligt längre. Det officiella budet är bara för en given summa pengar och inkluderar inte spelare. Inte Luiz, inte Mata. Jag vet inte om budet har avslagits. Vi är väldigt nöjda med vårt beteende eftersom det var rent. Vi vill ha spelaren, vi kom med budet och nu har vi inget mer att säga.

”Vi måste respektera spelaren, klubben, min kollega David [Moyes], även mina spelare. Budet är där, det är upp till dem. Nu jobbar jag med mina spelare. Nu är det upp till Manchester United.”

På en fråga om Chelsea kommit med några andra bud svarade Mourinho: ”Nej, och det kommer vi inte att göra.” På en följdfråga om det nu är Rooney eller ingen för Chelsea svarade Mourinho: ”Ja.”

Rooney arg och konfunderad

Igår rapporterades det att Wayne Rooney är arg och förvirrad efter Moyes uttalanden om Rooney för några dagar sedan. Rooney uppskattar inte att Moyes till synes utmålar som ett andrahandsval och anser sig vara värd bättre än att vara en truppspelare i United. Rooney uppges t.o.m. ha kontaktat United för att verkligen bekräfta att Moyes hade sagt det Moyes sa.

Här ska dock påpekas att Moyes faktiskt aldrig sa att Rooney är ett andrahandsval i United. Det Moyes sa var att om Robin van Persie skulle bli skadad så är United beroende av Rooney. Det går att tolka det som Rooney har tolkat det men det är inte en självklar tolkning. Det är möjligt att Moyes uttryckte sig slarvigt men det förefaller vara troligare att Moyes var väldigt medveten om vad han sa.

Oavsett är det uppenbart att uppgifterna om Rooneys missnöje kommer från Rooneys representanter. Rooneys läger menar t.o.m. att Uniteds sätt att behandla Rooney de senaste månaderna (med utgångspunkt i dubbelmötet med Real Madrid) är att likställa med ”constructive dismissal” (dvs. att arbetsgivaren behandlar den anställde på ett sådant sätt att den anställde tvingas säga upp sig).

Woodward lämnar turnén

Idag stod det också klart att Uniteds vice verkställande ordförande Ed Woodward har lämnat Uniteds turné för att hantera brådskande transferaffärer. Woodward förväntas anlända i Europa under torsdagen.

Initialt var det meningen att Woodward skulle resa tillbaka till Europa på söndag och att han nu flyttar fram hemresan ses som ett tecken på att affärerna brådskar.

Det framkommer inte säkert varför Woodward lämnar. Det skulle kunna handla om Rooney och det skulle också kunna handla om ett potentiellt nyförvärv, där Cesc Fabregas för tillfället är det hetaste spåret (mer om honom senare i artikeln), men det skulle för all del också kunna handla om någon mindre affär.

Vad händer nu?

Det som följer här är helt och hållet spekulativt från min sida, till stor del baserat på vad som skrivs i tidningarna. Ta det för vad det är.

United fortsätter alltjämt att hävda att Wayne Rooney inte är till salu. Det förefaller emellertid vara mer och mer troligt att United faktiskt vill sälja Rooney. Samtidigt är det tydligt att Rooney vill lämna United. Så vad är då problemet? Förmodligen är det så enkelt som att det handlar om pengar.

United väntar på att Rooney ska komma med en officiell transferbegäran. Då en sådan inkommer förlorar Rooney nämligen den del av transfersumman som han annars har rätt till. Därmed vore det också ett dumt drag av Rooney att faktiskt komma med en transferansökan. Vilket lämnar oss i ett läge där frågan är vem som viker sig först.

Oavsett känns det nu som en tidsfråga innan Rooney bekräftas vara klar för en annan klubb. Hans situation i United är inte längre hållbar.

Vi kan vara tämligen säkra på att United inte vill sälja Rooney till Chelsea. Samtidigt tycks Chelsea vara Rooneys önskade destination och den här typen av affärer brukar sluta med att spelaren får sin önskan igenom. Det är mer en frågan om hur mycket Chelsea ska betala. Klubbarna tycks ha ett dåligt förhållande just nu och det är svårt att tolka Chelseas uttalanden idag som något annat än att man är upprörda över den information som de menar att United har läckt till media.

Om det nu stämmer att United läckte informationen om att Chelsea bjöd pengar och Mata eller Luiz för Rooney så undrar man förstås vad United vill med det. En möjlig tolkning är att det helt enkelt är Uniteds sätt att berätta för Chelsea vad man vill ha. Om man tvingas förstärka en motståndare så är den bästa lösningen kanske att samtidigt försöka försvaga samma motståndare.

Vi skulle väl inte direkt välkomna David Luiz, han är en tämligen osympatisk herre. Juan Mata däremot skulle vi gärna se i United. Han är inte bara en bra spelare, han förefaller också vara rätt sympatisk – en högst ovanlig egenskap för en Chelseaspelare. Mata skulle dessutom ge David de Gea en spansk lagkamrat, något De Gea tycks eftertrakta.

Om eller när Rooney lämnar United behöver han ersättas. Men det behöver inte nödvändigtvis vara en anfallare som kommer in, en offensiv spelare som Mata skulle kunna fylla det hål som Rooney lämnar.

Cesc Fabregas

United uppges alltjämt ha goda förhoppningar på att man ska lyckas värva Cesc Fabregas. Uppgifter säger att Barcelona är i behov av pengar efter att ha skickat en massa sedelbuntar till Brasilien i utbyte mot Neymar.

Enligt Andy Mitten, som vi ju tenderar att tro på, är det Barcelona och inte Fabregas som United behöver övertyga. Efter att ha förlorat Thiago skulle en förlust av Fabregas inte uppskattas i Katalonien.

En som skulle uppskatta en värvning av Fabregas är David de Gea:

”Det skulle vara fantastiskt om Cesc kom hit. Det skulle vara fantastiskt att ha fler spanska spelare i Manchester United. Han är en fantastisk spelare, väldigt skicklig, vet hur man vinner saker. Du vill alltid ha den typen av spelare i ditt lag.”


Källor: Skysports.com, Chelseafc.com, Dailymail.co.uk, Mirror.co.uk, Guardian.co.uk, Telegraph.co.uk, Uk.eurosport.yahoo.com, Independent.co.uk