Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: A-League All Stars – United 1-5

United vann enkelt mot A-League All Stars med 5-1 tidigare på lördagen. Jesse Lingard och Danny Welbeck sköt två mål vardera innan Robin van Persie fastställde slutresultatet.

United var mycket bättre och mycket mer underhållande i Australien än i Thailand. Så skulle man snabbt kunna sammanfatta dagens match. Framför allt gladdes vi åt att se unga spelare, Lingard, Zaha och Januzaj, svara för fina insatser. Skulle vi möjligen klaga på något så är det väl att försvarsspelet inte imponerade vid de få tillfällen All Stars fick anfalla.

Precis som David Moyes hade lovat innan matchen spelade Phil Jones från start medan Robin van Persie började på bänken. Här noterar vi omedelbart att Jones spelade hela matchen som mittback, möjligen en indikation på att Moyes ser på Jones som en mittback. Det får framtiden utvisa. I laget noterade vi att Wilfried Zaha och Jesse Lingard fick chansen från start, Zaha som högerytter och Lingard som vänsterytter. Anders Lindegaard vaktade målet.

Ben Amos, Alexander Buttner och Jonny Evans saknades helt i Uniteds lag. Någon förklaring på det har jag ännu inte sett, men Buttner klev ju av skadad i Thailand och det är en rimlig gissning att Evans hade någon lättare känning. Amos läktarplats gissar jag förklaras av att Moyes tyckte att det var tillräckligt med David de Gea på bänken.

Matchen i sig ska vi inte orda så mycket om. United, som alltså vann med 5-1, var mycket bättre än motståndet och hade med bra skärpa i avslutningarna kunnat dubbla antalet mål. Däremot ska vi orda en del om de individuella prestationerna.

Om vi börjar med det negativa så borde Lindegaard definitivt ha agerat bättre på det insläppta målet. Hans agerande var långsamt. Även Michael Keane, som byttes in i halvtid och fick göra sina första minuter under turnén, lär vara missnöjd med sitt agerande före målet, han låg alldeles för långt ifrån Berisha. Vi är dock ganska förlåtande när det kommer till Keane, vi vill ju så gärna se att de unga spelarna lyckas. Han fick egentligen aldrig chansen att reparera sitt misstag, så överlägsna var United. Nu är ju vägen till en a-lagsplats som mittback väldigt lång i United – Ferdinand, Vidic, Evans, Jones och Smalling står i vägen – så det är högst troligt att Keane blir utlånad, förhoppningsvis till en Premier League-klubb. Lindegaard däremot kommer ju inte att bli utlånad, men för mig får han gärna peta näsan i en annan klubb. Skulle De Gea bli skadad ser jag inte att det finns någon annan målvakt i klubben som håller i Premier League.

Men låt oss lämna det negativa. Det här var mestadels en positiv upplevelse och United bjöd på trevlig försäsongsunderhållning. De unga yttrarna var Uniteds bästa spelare. Wilfried Zaha glimtar emellanåt till och visar att det finns väldigt mycket talang i den kroppen. Han har fortfarande mycket att slipa på men håller redan nu så pass hög klass att jag tror att han kan gå in i Premier League och stå för ett gott dagsverke. Det kommer att vara frustrerande att se på emellanåt, framför allt när han medvetet trillar, men det skulle förvåna om han inte utvecklas till en högklassig ytter.

Det är inte lika självklart att Jesse Lingard kommer att lyckas i United men Lingard svarade idag för en utmärkt insats. Det hade gått tio minuter när Lingard friställdes sedan Welbeck haft ögon i nacken och därför lät Giggs passning gå mellan benen. Fri med målvakten visade Lingard ingen nervositet och avslutade mycket behärskat.

Lingard, som spelade hela matchen, var inte nöjd där och skulle svara för matchens snyggaste mål. Målet, som innebar 3-1, kom bara ett par minuter efter All Stars reducering. Giggs hittade hittade Lingard på kanten av straffområdet och när Evras överlappning lurade backen fick Lingard möjligheten att avancera en halvmeter inåt och avlossa en välplacerad högerkanon som All Stars målvakt aldrig var nära att rädda. Han fick ett par möjligheter att göra ett hattrick men så blev det inte, Lingards goda dagsverke avslutades dock med en assist då Van Persie sköt 5-1.

Danny Welbeck startade, som väntat, ensam på topp för andra matchen i rad. Den här gången hittade han nätet två gånger och även om han sett till chanserna kanske borde ha satt fem bollar så hoppas vi att målen ska verka förlösande. Två gånger rundade han målvakten bara för att tvingas se en försvarare stoppa hans avslut, i de bitarna måste han bli mer klinisk. Welbecks första mål innebar 2-0 sedan han friställts av Giggs fina passning. Welbecks andra mål var en nick efter hörna, som påminner om målet i Madrid, där han möter bollen vid första stolpen och med en delikat styrning låter bollen gå in vid den bortre. Inte det enklaste målet att göra men sådan är ju Welbeck. Som belöning för sitt andra mål blev han utbytt.

Spelande tränare Ryan Giggs har nämnts tre gånger, till följd av tre passningar som friställt en målskytt.

Robin van Persie spelade en knapp halvtimme och hann leverera en målgivande hörna – om Giggs hade slagit hörnor som Van Persie hade han nog slutat matchen på sex assist istället för tre – och sätta en boll själv. Van Persies mål, som kom i slutet av matchen och innebar 5-1, kom efter att han först hade svarat för en hårresande miss men vunnit returen och där bollen sedan gick Van Persie till Januzaj till Lingard till Van Persie till nätmaskan. Van Persie bar då kaptensbindeln sedan Evra lämnat planen, en påminnelse om hur enkelt det har varit för Van Persie att hitta sin plats i United.

Vi ska avsluta spelarkommentarerna med ett stycke om Adnan Januzaj. Trots den fina insatsen i Thailand fick han nöja sig med ett inhopp på ungefär 20 minuter den här gången. Det lilla han hann visa var dock igen mycket imponerande. Det är den där härliga kombinationen av bra hjärna och bra teknik. Han har förstås en bra bit att vandra men jag får en känsla av att han redan nu är redo för en hel del speltid i a-laget.

United reser nu till Japan där två matcher, på tisdag och på fredag, väntar innan turnén avslutas i Hong Kong. Shinji Kagawa ansluter till truppen i Japan, i övrigt torde truppen vara oförändrad.

A-League All Stars – Manchester United 1-5

0-1 (11) Jesse Lingard (Giggs)
0-2 (33) Danny Welbeck (Giggs)
1-2 (52) Berisha 52
1-3 (54) Jesse Lingard (Giggs)
1-4 (71) Danny Welbeck (Van Persie)
1-5 (86) Robin van Persie (Lingard)
United: Lindegaard; Rafael, Jones, Ferdinand (Keane 46), Evra (Fabio 76); Carrick (Anderson 71), Cleverley; Zaha, Giggs Van Persie 62), Lingard; Welbeck (Januzaj 71)
Avbytare: De Gea