Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågor och svar med David Moyes

David Moyes har genomfört sin första längre intervju som Unitedmanager.

Det var när United fortfarande var i Australien som Uniteds manager gick på restaurang tillsammans med några utvalda journalister. Över en bit exklusivt kött och en dyr flaska vin svarade Moyes under fyra timmar på journalisternas frågor.

Vi vet inte exakt vilka journalister som fick vara med på middagen men Mark Odgen, som bevakar Manchester United och Manchester city för The Telegraph, ger oss den fullständiga återgivningen (ungefär 3400 ord!) medan Jamie Jackson, som gör samma jobb för The Guardian, ger oss ett mer traditionellt reportage av samtalet. Båda artiklarna är förstås väl värda att läsas men vill ni läsa på svenska så följer här utvalda delar (ungefär hälften) från frågestunden.

Känner du att kreativitet på mittfältet är området att förbättra?
När jag fick jobbet gjordes det klart för mig vad som eventuellt skulle kunna göras för att förbättra saker och att signera en mittfältsspelare var ett område vi tänkte att vi möjligen kunde addera till truppen. För tillfället är det antagligen vår prioritet att försöka addera en spelare i den positionen.

Hur många spelare behöver eller vill du ha i klubben?
Jag skulle vilja lägga till minst ett par spelare. Det kan vara mer, det kan vara mindre, beroende på vad som händer. Men jag skulle vilja addera ett par. Inte bara för att fräscha upp men för att hålla igång saker. Om du gör många förändringar varje år är det inte ett gott tecken.

Du behöver förändra ett mindre antal spelare varje år. Jag går i den riktningen som jag har fått [från klubbens scouter och tränare] och jag tror att det är rätt och varför vi siktar på att få ett par spelare om vi kan.

Du kunde inte ha fått en tuffare start på Premier League, med fem riktigt tuffa matcher?
Det kan staka ut hela vår säsong, vilket är anledningen till att vi försöker få rätt på oss själva till öppningsmatcherna. Det kommer att bli en intressant start men hur det än går så ska du möta alla lag två gånger. Vi behöver bara spela mot några av de bättre lagen i den tidiga fasen. Så vi måste se till att vi är i bra form, men detsamma gäller för dem.

Har du fjärilar i magen med tanke på utmaningen som är framför dig?
Ja, det kommer med ivern för jobbet, men det har mer att göra med Manchester Uniteds magnitud och att följa efter vad som enligt mig är den bästa managern fotbollen någonsin har haft. Man kan inte se någon manager som tänker att det skulle vara ett enkelt jobb men i samma andetag är det ett fantastiskt jobb med tanke på vad jag har tillgängligt och vad han har lämnat efter sig.

Hur lång tid tar det innan det är ditt lag? Är det automatiskt? Eller kommer det att ta sex månader, kanske en säsong?
Det är mitt lag nu. Jag har tagit över. Jag är den som bestämmer. Som jag har sagt kommer jag att använda den tidigare managern så mycket som jag kan med tanke på hans kunnande men det är mitt lag nu och jag måste ta ansvar för det. Från den första dagen är det mitt lag och jag måste gå vidare och visa det.

Alex Ferguson sa till fansen efter sin sista hemmamatch mot Swansea att ställa sig bakom dig som manager. Hur viktig var den enskilda meningen av support?
Jag måste säga att det visade en enastående klass från Sir Alex, att det viktigaste för honom var att Manchester United skulle fortsätta att vara framgångsrikt. Jag tyckte att för alla – framför allt inom fotobll där det kan vara svårt för folk efter en förändring – visade han en riktig klass. Och ännu viktigare så gav han mig självförtroende och förhoppningsvis kommer supportrarna av det att ge mig möjligheten att komma igång.

Kommer det att vara ett utmärkande tillfälle när folk slutar fråga dig om Ferguson? Kommer det vara ett tecken på att du har gått vidare?
Ja, på ett sätt. Jag vill inte nämna Sir Alex i varenda konversation jag har men i samma andetag skulle jag hata att tänka att jag på något sätt var respektlös mot någon på hans nivå. Men jag kommer alltid att respektera honom och Manchester United kommer alltid att göra det.

Men det måste dock komma en tid när United blir associerad med David Moyes?
Ja, det måste vara en ny era. Vad vi än säger är mitt jobb nu att skapa min egen historia. Jag kommer att följa efter någon som har en ofattbar historia. Jag tänker på Matt Busbys historia och sedan Alex Fergusons historia, de skulle kunna göra en film om det. Jag måste nu se till att min historia och min tid är något som fansen och folk i framtiden pratar om.

Så det handlar om att stå på tåspetsarna på linjen mellan att vara respektfull och att säga ”det här är min tid”?
Ja det gör det. Det är svårt men jag tror att Sir Alex vet att vi är här för att följa bra managers, det är så det är, men grejen med det är att han har lämnat mig med det bästa laget i England och sagt: ”Go on, ta dig an det, bygg på det och försök göra det bättre.”

Gör det jobbet enklare på ett sätt då det har varit förändringar i rivaliserande klubbar också? De börjar också på nytt?
Det är nya managers som kommer in i nya klubbar så saker kan förändras. Jag tror att Premier League kommer att vara lite mer oförutsägbar än den har varit förut. Jag hoppas bara att det förutsägbara med det är att när Manchester United spelar mot alla förväntar du dig att de ska vinna.

Men Arsene Wenger är nu den managern som har varit längst på jobbet i ligan och det finns en chans att det här kan bli ett annorlunda år.

Hur känns det nu för dig när alla vill besegra Manchester United?
Ja, jag har sett det redan, t.o.m. känt det runt stället. Jag ser en annorlunda situation och det kommer att vara nytt för mig och också något jag måste lära mig att hantera.

Men jag är bekväm i min position. Jag känner att jag kan hantera jobbet, därmed inte sagt att allt kommer att bli rätt för jag tror inte att det finns någon manager som alltid gör rätt. Men jag känner att jag är i en position jag tycker att jag kan hantera.

Känner du att [spelarna] bedömer dig?
Jag tror att alla fotbollsspelare som jag har jobbat med bedömde managern. De vill se om han kan förtjäna sina titlar, de vill se om de kan träna, om de kan fatta besluten. Så jag tror att den delen av att vara en fotbollsmanager handlar om att spelarna snabbt ska titta på saker som det och se om de tror att du kan göra det.

Är det därför du tog in Ryan Giggs och Phil Neville till din tränarstab?
Ni vet att jag ville behålla Rene [Meulensteen]. Jag bad Rene att stanna och jag ville ha Paul Scholes. Paul Scholes, i sinom tid när han är redo att komma tillbaka, kommer det att finnas en position för. Jag ville ha någon som verkligen var involverad i Manchester United.

Men som du sa om att inte prata om den gamla managern och gå vidare så behövde jag också visa att det är David Moyes era nu. Jag måste tänka på det som David Moyes tid. Så det betydde att jag tog med mig en del av mitt eget folk. Men jag skulle inte kunna göra det utan hjälpen från Ryan Giggs.

Phil Neville visste och en del om båda klubbarna. Men vad som är viktigare är att han antagligen visste hur jag jobbade i Everton mer än i Manchester United. Han var ung, han och Ryan är unga. Det är väldigt viktigt i det här jobbet att du har tänker unga tankar och är öppen för nya idéer för du vill inte bli för gammal i ditt sätt att vara och jag ville att det skulle vara på plats från början.

Skulle du räkna Community Shield som en titel, som vissa utländska tränare gör?
Jag skulle tänka att det är en titel som, om Manchester United skulle vinna den, som skulle vara en av Sir Alex Fergusons titlar, eftersom han tog laget dit och gav dem en chans att spela för den. Så jag hoppas faktiskt att titta på de andra titlarna, det är mitt mål.

Kommer vi att få ”Moysie time”?
Kanske om jag är i Manchester United i 25 år att jag kan kontrollera det lika mycket som Sir Alex! Men för tillfället ser jag mig själv som en av de unga tränarna och unga managerna i Premier League. Jag ser inte mig själv som en av de gamla. Så jag tror att jag har en del år framför mig innan jag når den nivån av kontroll.

Vad är det som någon har sagt till dig sedan du tog jobbet som har fastnat hos dig?
”Du kommer att göra det enkelt.” Jag kommer inte att säga vem det var.

Kom igen, berätta för oss vem det var?
Nej, jag kommer inte att berätta för er vem det var. Jag tar det inte för givet eftersom jag vet att det kommer att bli väldigt svårt i Manchester United. Jag vet det.

Skulle du vilja bygga din egen dynasti som en skotsk Manchester United-manager?
Jag skulle verkligen vilja det, inte bara för historien av skotska managers. Men jag tror att det har varit en räcka av skotska managers, inte nödvändigtvis i samma klubb – Bill Shankly, Jock Stein, Sir Matt, George Graham, du kan fortsätta och fortsätta. Jag har antagligen utelämnat några. Det har funnits några riktigt bra skotska managers på den högsta nivån, så om jag på något sätt kunde fästas på slutet av den listan, eftersom jag har varit framgångsrik i Manchester United, så skulle jag vara jätteglad.

Du har givetvis gjort saker som din första presskonferens och sedan tagit hand om din första match. Har du gjort något som att besöka museet eller kunnat sätta dig in i klubbens historia än?
Jag måste se till att få historieböckerna om Manchester United för jag skulle inte vara den första personen att kunna vända mig om och berätta om varje cupfinal eller varje match vi har varit involverade i eller alla spelarna. Jag skulle inte kunna det.

Men jag vill försöka ge mig så mycket kunskap jag kan. Men tittar man på klubbens historia, med vad som har hänt, spelarna, det är otroligt. Jag jag ser verkligen fram emot att sätta mig in i det. Men förhoppningsvis kan 25 år kanske ge mig chansen att sätta mig in i det.