Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Beslut: Old Trafford en tillgång för samhället

Trafford Council beslutade idag att Manchester Uniteds arena Old Trafford tilldelas status som en tillgång för samhället (Asset of Community Value).

Det var Manchester United Supporters Trust (MUST) som i slutet april motionerade att Old Trafford skulle tilldelas status som en tillgång för samhället. Då Old Trafford nu har fått den statusen innebär det att om Manchester Uniteds ägare, Glazerfamiljen eller en annan framtida ägare, skulle vilja sälja arenan måste man ge minst sex månaders notis för att ge grupper i samhället en chans att köpa arenan. Dagens beslut omöjliggör således inte en försäljning av Old Trafford men en försäljning försvåras.

Manchester United har under hela processen hävdat att Old Trafford inte borde få status som en tillgång för samhället. Klubben meddelade efter beslutet också att man kommer att överklaga. Här är det viktigt att notera att United och Glazerfamiljen hela tiden har hävdat att det inte finns några planer på att sälja Old Trafford, varken nu eller i framtiden. United har åtta veckor på sig att överklaga och om United överklagar väntas kommunen Trafford behandla frågan under minst åtta veckor.

Varför United motsätter sig att Old Trafford ska tilldelas den här statusen är oklart. En möjlig tolkning är att värdet på klubben skulle kunna påverkas negativt vid en potentiell försäljning.

I ett officiellt uttalande kommenterade MUST:

”Vi välkomnar de här nyheterna – och vi tycker att Manchester United- och andra fotbollsfan också ska göra det. Även om vi sätter värde på att ägarna för tillfället inte har några planer på att flytta eller sälja Old Trafford, så är det här ett beslut som hjälper och skyddar fansens intressen på lång sikt, då inte vet vad som händer i framtiden.

[…]

”Vi hoppas att det här ger andra klubbars supportrar en tro på att de kan följa den här vägen och vi är tacksamma till Oxford Uniteds Supporters Trust (OxVox), som satte ett prejudikat med godkännande för deras egen stadion.

”Vi siktar fortfarande på att bygga ett positivt förhållande med Manchester United och vi förutser inte att åsiktsskillnaden i den här frågan ska hämma det. Vi ser fram emot en framgångsrik säsong, både på och utanför planen.”

Manchester United kom också med ett officiellt uttalande:

”Klubben har tagit emot Trafford Councils beslut. Old Trafford är, givetvis, en speciell plats, det är klubbens hjärta och själ. Klubben ser det givetvis på samma sätt, vilket är varför den under de senaste åtta åren har visat sitt åtagande till Old Trafford genom att spendera omkring 90 miljoner pund på att förbättra dess faciliteter och den kommer att fortsätta den investeringen i framtiden.

”Vi har farhågor för att lagstiftningen inte tillämpas korrekt vilket kan sätta ett prejudikat landet över. Därför har vi bett kommunen att följa den stadgeenliga vägen för förnyad prövning för att säkerställa att lagstiftningen tillämpas som det är tänkt och vi kommer att fortsätta att föra öppna kommunikationer med kommunen.”

Här är det värt att påpeka att två klubbars arenor redan innan idag har fått statusen som en tillgång för samhället, varför det är något märkligt att United pratar om prejudikat. I en nära framtid väntas också ett beslut om Anfield ska tilldelas samma status.


Källor: Manchestereveningnews.co.uk, Joinmust.org, Manutd.com, @mikekeeganmen