Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: United – Wigan

Då står den för dörren – säsongen 2013/14. Imorgon söndag med avspark 15.00 möts Manchester United och Wigan Athletic i 2013 års Community Shield, matchen där de engelska mästarna möter FA-cupvinnarna. Platsen är Wembley och matchen visas på TV10.

Tävlingsmatch eller glorifierad träningsmatch? Ja, det kan vi diskutera tills vi blir blåa i ansiktet (och det vill vi ju inte eftersom blått är fult). Det som är klart är att matchen formellt klassas som en tävlingsmatch men att den spelas med en träningsmatchs regler. En vinnare ska koras men om det är oavgjort vid full tid går vi direkt till straffläggning. Vidare gäller att lagen får göra sex byten under matchen. Vidare gäller att morgondagens match är första gången som målkameror kommer att vara tillgängliga i England. Målkameror kommer ju även att användas i Premier League den här säsongen.

Manchester United

Manchester United

Skador Fletcher (sjuk, oklart), Powell (opererad, oklart)
Tveksamma Nani (oklart), Rooney (axel)
Avstängda
Form
V F O V O F
Position 1 | 38 | 28-5-5 | 86-43 | 89 
Bästa målskytt Van Persie (26)
Disciplin 57 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Vidic, Evans, Evra
Young, Jones, Carrick, Giggs
Welbeck, Van Persie

Efter 26 år står nu Manchester United med en ny manager. David Moyes står inför sin första tävlingsmatch och han gör det efter en försäsong som han knappast är nöjd med. Spelet har bitvis var dåligt och resultaten har inte varit bra. Det som torde störa Moyes mest är nog ändå att han ännu inte har lyckats göra en enda värvning (Zaha värvades ju som bekant redan i vintras). Framför allt är det Uniteds mittfält som skriker efter en förstärkning men Moyes behöver också lösa problemet Wayne Rooney.

Det skulle förvåna om Rooney är tillgänglig för spel imorgon, sen om det är en skada som spökar eller om det är något annat är upp till var och en att gissa. På listan över tveksamma spelare hittar vi också Nani, som ju utgick skadad mot AIK.

I övrigt är det väl en rimlig gissning att Moyes primärt kommer att använda sig av spelare som inte var med mot Sevilla igår. Jag tippar ändå att David de Gea får vakta målet och jag tror att det är bra att ge honom mer speltid.

Bland utespelarna tror jag inte att någon som spelade mer än 45 minuter igår är aktuella. Det betyder att Vidic, Jones, Evans, Rafael och Evra gör upp om fem platser i backlinjen. På mitten är det Cleverley, Zaha, Jones, Carrick, Young och Giggs som gör upp om platserna. På topp finns Van Persie, Welbeck och Chicharito. Tre spelare ska med andra ord bort.

Chicharito har inte spelat alls under försäsongen, undantaget den hemliga matchen mot Betis, och det skulle överraska om han spelar från start. Samtidigt är det sista chansen att ge honom speltid innan matcherna blir viktiga på allvar.

På mittfältet är det mest intressanta att se om Wilfried Zaha får chansen från start. Om vi antar att Nani inte är aktuell för spel så är det Zaha, Young, Giggs och möjligen Welbeck som är aktuella för ett starta på ytterpositionerna. Min känsla är ändå att Zaha kommer att matchas försiktigt i början på säsongen.

Jag tippar att Phil Jones spelar från start, det känns som att han är i behov av speltid. Jonny Evans har ju haltat lite under försäsongen men kunde ändå spela igår och det vore vansinne att ge honom speltid då om han inte är fullt frisk. Evans skulle också må bra av lite speltid och då Vidic torde vara given betyder det alltså att Jones får flytta upp på mittfältet.

Möjligen kan man spekulera kring att det skulle vara vettigt att spela Jones på högerbacken då Rafael är avstängd i ligapremiären. Hade detta varit ett alternativ känns det dock som att Rafael hade spelat igår.

Wigan Athletic

Wigan Athletic

Skador Caldwell, Ramis
Tveksamma Rogne
Avstängda
Form
V V V V F V
Position 8 | 1 | 1-0-0 | 4-0 | 3
Bästa målskytt Barnett, Holt, Maloney, Watson (1)
Disciplin 1 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Carson
Perch, Boyce, Barnett, Crainey
McArthur, McCarthy
Maloney, Watson, Beausejor
Holt

Wigan lyckades säsongen 2012/13 med konststycket att vinna FA-cupen samma säsong som man degraderades från högsta ligan. Jag vill minnas att det sades att det var första gången den kombinationen ägde rum. Wigan har gjort hela tio nyförvärv under sommaren och har dessutom bytt manager. Roberto Martinez tog som bekant över managerposten i Everton som lämnades vakant då Moyes gick till United. Owen Coyle ersätter Martinez.

Bland nyförvärven noterar vi framför allt anfallaren Grant Holt som värvades från Norwich och James McClean som värvades från Sunderland i en övergång som blev klar i torsdags. Marc-Antoine Fortune kom från West Brom på fri transfer, James Perch kom Newcastle och Scott Carson är ny målvakt.

På förlustsidan noterar vi att Arouna Kone följde med Martinez till Everton och att Maynor Figueroa är klar för Hull. Franco Di Santo lämnade på fri transfer och har ännu inte har gjort klart med en ny klubb. Innan transferfönstret stänger kommer James McCarthy förmodligen att skriva på för en ny klubb, men vi kan räkna med att han spelar imorgon.

Hur de kommer att matcha sitt lag imorgon vågar jag inte gissa. I rutan för den möjliga startelvan noterar jag helt enkelt den startelva man körde med i lördags då man inledde Championshipsäsongen med att köra över Barnsley med 4-0 på bortaplan. Wigan gjorde innan dess en stark försäsong med fem segrar på sex matcher.

Historik

United mot Wigan

Totalt 17 16-0-1 54-5
Neutral plan 1 1-0-0 4-0
Sista sex
V V V F V V
2013-01-01 (TR) Wigan-United 0-4
2012-09-15 (TR) United-Wigan 4-0
2012-04-11 (TR) Wigan-United 1-0

Det är ingen tvekan om att Wigan är Uniteds favoritmotståndare alla kategorier – United har 16 segrar på 17 försök mot Wigan och den fullkomligt förkrossande målskillnaden 54-5. Förra säsongen vann United med 4-0 både hemma och borta. United vann även med 4-0 när lagen möttes i ligacupfinalen 2006, som då var det blott andra mötet klubbarna emellan. Lagen har förstås aldrig mötts i Community Shield tidigare.

United är förstås gigantiska favoriter och David Moyes förväntas åka till Wembley och hämta sin första titel som Unitedmanager utan problem. Moyes har dock sagt att menar att titeln, givet att United tar den, tillhör Sir Alex Ferguson.

En sak som är säker är att United kommer att dominera på läktarna. Wigan har enligt uppgifter endast sålt några tusen biljetter. Detta samtidigt som United tog emot fler biljetter från FA då det stod klart att den möjligheten fanns. Oavsett torde Wembley inte vara fullsatt imorgon.

Matchen sparkar igång 15.00 och kan ses på TV10 och Viaplay.

Manchester United – Wigan Athletic

Turnering: Community Shield
Plats: Wembley Stadium, London
Tid: Söndagen den 11 augusti 2013, 15.00
Domare: Mark Clattenburg
Odds: United 1,34 | Wigan 7,50 | oavgjort 5,25
TV: TV10, Viaplay

Källor: Manutd.com, Wiganlatics.co.uk, Premierleague.com, Thefa.com, Stretfordend.co.uk, Wikipedia