Matchrapport: United – Sevilla 3-1

Manchester United förlorade igår kväll med 3-1 mot Sevilla på Old Trafford i Rio Ferdinands Testimonial. Förlusten kom sedan United visat upp ett tämligen dåligt försvarsspel i sommarens sista träningsmatch. Antonio Valencia gjorde Uniteds mål fint framspelad av Adnan Januzaj, som utsågs till matchens bästa spelare.

Sevilla gick ifrån till 2-0 med ett par snabba mål i mitten av första halvlek. Därefter fick United jaga, i en match där försvarsarbetet inte prioriterades speciellt högt av något av lagen. United fick en reducering i andra halvlek då Valencia spelade in bollen i öppet mål efter Januzajs passning men på övertid kunde Sevilla göra 3-1. Det var en match som lika gärna kunde ha slutat 5-5 och David Moyes är knappast nöjd med hur United försvarade sig.

Rio Ferdinand bar förstås kaptensbindeln och bildade mittbackspar tillsammans med Chris Smalling. Fabio da Silva och Alexander Buttner kompletterade den reservbetonade backlinjen. På mittfältet saknades Michael Carrick och istället fick vi se Anderson och Tom Cleverley kampera bakom Shinji Kagawa. Antonio Valencia gjorde sin första a-lagsmatch för säsongen och Adnan Januzaj fick chansen från start. På topp tog, en aning överraskande, Angelo Henriquez plats. Till sist ska nämnas att David de Gea är kvitt sin fingerskada och tog plats i mål, i allra högsta grad välkommet.

På listan över de som saknades läggs förstås stört fokus på Wayne Rooney. Jag är dock mer förvånad över att Javier Hernandez inte fick någon speltid. Jonny Evans var spelklar igen efter att ha utgått skadad i Stockholm medan Nani inte var med i truppen.

Matchens stora behållning, i alla fall om man är Unitedsupporter, var Adnan Januzaj som på nytt gjorde en utmärkt insats och rättvist utnämndes till matchens bästa spelare. Januzaj har gjort en utmärkt försäsong och får oss onekligen att hoppas på stordåd. Man ska förstås vara försiktig när man bedömer insatser under försäsongen men det är oerhört sällsynt med unga spelare som så naturligt går in i seniorspel. Januzaj – United är tydligen noga med att han inte ska kallas Adnan – känns redan nu som en spelare som är mogen för a-lagsspel. Här är det möjligen en smula problematiskt att Sir Alex Ferguson inte är kvar som manager, för även om Moyes historiskt har varit bra på att ge unga spelare chansen så är det inte omöjligt att han kommer att vara mer konservativ i inledningen på sin tid som Unitedmanager.

Januzaj briljerade mot Sevilla med flera fina passningar, bland annat då han friställde Henriquez. Januzaj var också hjärnan bakom Uniteds mål då han först gled fram och avlossade ett skott som målvakten tvingades lämna retur på. Januzaj tog hand om returen på vänsterkanten och efter att ha lurat sin försvarare spelade han in bollen till Valencia som enkelt kunde styra in bollen i mål. Valencia firade genom att hylla sin nyss bortgångne kompis Christian Benitez.

Om Januzaj var behållningen så var Uniteds försvarsspel inte trist syn. Då Sevilla gled fram till 2-0 gjorde man det efter att det två gånger om uppstått stora ytor mellan Uniteds försvar och mittfält. Avsaknaden av Michael Carrick är stor även i en träningsmatch mot ett reservbetonat Sevilla. Ferdinand gjorde sitt bästa men vi förväntar oss mer av Smalling.

Kagawa är rostig och stod för en hårresande miss då han serverades ett utmärkt nickläge av Valencia. Här har ju sommarens landskamper onekligen ställt till det. Kagawa behöver kontinuerlig speltid i laget, frågan är om Moyes har möjligheten att ge honom den chansen då säsongen startar.

United gjorde en hel del byten i andra halvlek och Ferdinand blev utbytt med ungefär tio minuter kvar att spela för att få ta emot publikens ovationer. Han var dock mer intresserad av Uniteds chanser att försöka vinna matchen och sprang av planen med några korta applåder till publiken.

United tryckte på lite i slutskedet för att åstadkomma en kvittering men matchen avslutades istället genom att Sevilla kunde kontra in 3-1.

Rio Ferdinand efter matchen

Efter matchen fick Rio Ferdinand, som traditionen bjuder, chansen att tala till publiken på Old Trafford och de som såg matchen på teve eller på en internetstream:

”Jag är bara besviken att vi inte kunde vinna idag. Det blev lite bättre efter halvtid men vi är besvikna. På söndag åker vi emellertid dit för att vinna.

”Jag uppskattar det. Tack till alla som tog sig tid att komma idag och jag har massor av vänner och familj här. Det är fantastiskt att fira med er fans som har gjort så mycket för oss.

”Jag drömde om att vinna saker och att vara en vinnare, att få mina händer på pokaler. Jag kom hit och det var en fantastisk plattform för att göra det. Det är en ära att spela för den här klubben under så många år och jag kommer att fortsätta att göra det tills de säger åt mig att lämna. Jag älskar att vara här. Jag har blivit en Manchestergrabb.

”Er support är behövs verkligen. Vi har en ny manager nu och alla måste ställa sig bakom honom.”

Avslutande tankar

Uniteds försäsong imponerar inte. Det lägger vi väl egentligen ingen större vikt vid. Det sitter ju alltid fint med segrar men försäsongen handlar ju primärt om att få spelare i form. Vi vet inte hur spelarna har tränats, tunga ben kan få det att se mycket sämre ut än vad det verkligen är.

Är det något som oroar är det försvarsspelet. United har släppt in mål i varenda match under försäsongen, tretton insläppta på sju matcher är dåliga siffror. Visst, vi har skiftat spelare in absurdum i försvaret och, visst, det har kanske varit tunga ben. Det är dock inte bara att trycka på en knapp och tro att det ska lösa sig per automatik.

Säsongsinledningen är galet tufft och det gäller att vara på tårna direkt när säsongen drar igång på riktigt. Det är fullt möjligt att United ligger på den nedre halvan i tabellen efter fem matcher och då gäller det att inte gripas av panik. Väldigt mycket är väldigt osäkert än så länge. Den konstanta punkten i United – Sir Alex Ferguson – är ju borta och det blir onekligen en spännande säsong.

United behöver inte vänta länge på nästa match då laget nu åker till London för att möta Wigan i Community Shield imorgon (avspark 15.00). Community Shield är som bekant den traditionella säsongsöppningen i England där ligamästarna möter FA-cupvinnarna.

Manchester United – Sevilla 3-1

0-1 (21) Vitolo
0-2 (25) Marin
1-2 (64) Antonio Valencia (Januzaj)
1-3 (90) Rabello
United: De Gea; Fabio, Ferdinand (Evans 82), Smalling, Buttner; Valencia (Zaha 65), Cleverley (Jones 46), Anderson (Carrick 65), Kagawa (Giggs 65), Januzaj; Henriquez (Lingard 46)
Avbytare: Lindegaard, Bebe, M Keane


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS