Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Swansea – United 1-4

United fick en utmärkt start på säsongen då Swansea bortabesegrades med 4-1 sedan Robin van Persie och Danny Welbeck gjort två mål vardera.

Det var Swansea som var piggast i matchinledningen men chanserna föll till United. Robin van Persie spräckte dödläget i den 34:e minuten med ett konstmål. Ett par minuter senare serverades Danny Welbeck öppet mål av Valencia och därefter var Uniteds seger aldrig hotad. Van Persie sköt 3-0 med en vänsterkanon. Welbeck bjöd sedan Swansea på ett mål men revanscherade sig på övertid då han lobbade in 4-1.

David Moyes valde, som förväntat, en konservativ laguppställning i sin första riktiga match som Unitedmanager. Det fanns ingen plats för Wilfried Zaha i startelvan och Ryan Giggs prioriterades före Shinji Kagawa. Adnan Januzaj var inte ens med i truppen.

Michael Carrick var emellertid kvitt sin ögoninfektion och startade tillsammans med Tom Cleverley på mittfältet. Wayne Rooney satt på bänken efter att ha spelat en dryg timme för England i onsdags.

Första halvlek

Det var en regnig dag i Wales, som gjord för fina glidtacklingar. Canas tackling på Cleverley i den tredje matchminuten var dock allt annat än fin. Sträckt ben och dobbarna före, rakt på Cleverleys smalben. Det var förstås ett solklart rött kort men domare Phil Dowd var feg och nöjde sig med en ostskiva.

En ostskiva fick även Antonio Valencia se några minuter senare, då han misslyckats med att försvinna i tomma intet. Senare i halvleken blev Carrick varnad efter att ha ramlat. Varningen som Cleverley fick i slutet av halvleken var dock korrekt, sedan Cleverley tappat hjärnan och helt inriktat sig på att fälla en motståndare.

Swansea dominerade bollinnehavet i inledningen av matchen men känslan var ändå att United hade kontroll på händelserna. Då chanser som skapades föll till United. Phil Jones hade ett hyfsat volleyskott som Vorm gjorde en fin räddning på. Welbeck tvingade Vorm till räddning i ett läge där det kanske hade varit bättre att spela till Giggs. Ryan Giggs hamnade nästan i friläge men då han skulle springa ifrån motståndarna syntes det att benen har sett sina snabbaste dagar och han valde istället en passning mot Welbeck, som en back dock kunde stoppa.

Swanseas första chans fick Routledge då han efter en fin individuell prestation pressade David de Gea till en fin räddning. Returen från De Gea hamnade hos Dyer som var offside och när Michu till slut tryckte in bollen i mål hade United redan slutat spela sedan domaren blåst.

Istället skulle United ta ledningen. Giggs fick bollen på mittplan och levererade en lobbpassning som egentligen inte existerar till Van Persie i straffområdet. Van Persie kände sig tvingad att göra något av bollen och efter mottagningen lät han bollen studsa en gång för att sedan, då bollen var högt i luften, trycka in bollen i mål med högerfoten. Ett riktigt konststycke och en kandidat till årets mål.

Ett par minuter senare kom Patrice Evra fram på vänsterkanten och slog ett högt inlägg. Efter en duell mellan Van Persie och en försvarare hamnade bollen hos Valencia till höger i straffområdet. Skottläge? Nej, Valencia hade perfekt sinnesnärvaro och hittade Welbeck som enkelt kunde styra in bollen i mål.

Andra halvlek

Swansea gjorde ett par byten inför den andra halvleken, då Bony och Hernandez kom in. Precis som i den första halvleken var det Swansea som hade bollen medan chanserna primärt föll till United. Evra tvingade en försvarare till räddning på mållinjen och Van Persie sköt utanför i friläge.

Då Swansea pressade på stod Nemanja Vidic och Rio Ferdinand i vägen. Hemmalaget fick förvisso i väg några skott men då stod De Gea tryggt i vägen.

Med halvtimmen kvar byttes Wayne Rooney in mot Giggs för att få göra säsongens första match. De tillresta Unitedsupportrarna, som under matchen mestadels sjöng om David Moyes, gav honom ett bra, om än dämpat, mottagande. Rooney visade att han saknar matchträning men också att han besitter stora kvaliteter. Han visade också, med sitt kroppsspråk, att han inte är nöjd med sin situation men även att han kommer att göra sitt yttersta för United när han väl får spela.

Det var Rooney som låg bakom Uniteds 3-0-mål. Först hittade han Van Persie och drog sedan iväg på en avledande löpning som gav Van Persie utrymme. Van Persie tackade och lade upp bollen för ett vänsterskott och tryckte upp bollen i nättaket.

Swansea fick en reducering sedan Welbeck mycket slarvigt tappat bollen vid eget straffområde. Bony tackade och rullade in bollen otagbart för De Gea.

Welbeck skulle dock avsluta snyggt. Rooney slog en genomskärare till Welbeck som tog emot och sedan läckert lobbade Vorm i målet. Avancerat och väldigt snyggt.

Avslutande tankar

Därmed vann United matchen med 4-1. En alldeles utmärkt premiär för David Moyes, som fick se sitt lag gå upp i topp på tabellen.

Uniteds insats är överlag mycket imponerande. Swansea må ha vunnit bollinnehavet men känslan är att United i stort sett hade kontroll på skedet matchen igenom. När United klev framåt visade man kvalitet och det här lovar gott inför fortsättningen.

Van Persie gör två snygga mål och visar som vanligt stor kvalitet. Giggs passning till det första målet förtjänar ett extra omnämnande.

Den stora behållningen på lördagskvällen är dock att Danny Welbeck får göra två mål. Vi vet vilka kvaliteter han besitter och de två målen kommer att göra mycket gott för självförtroendet.

Viasatsport.se tillhandahåller höjdpunkter från matchen (obs. autoplay) »